Ustavno sodišče je skoraj v celoti prikimalo občini Kobarid v njenem urejanju plovbe na reki Soči, ki je val negodovanja sprožila predvsem med turističnimi ponudniki v Bovcu. Mnogi med njimi so prepričani, da jim je prav kobariški odlok po vodi odnesel predsezono in močno otežil njihovo turistično gospodarstvo, spet drugi menijo, da v takšni rešitvi ni vse samo slabo.

»Naša pričakovanja so bila drugačna,« pravi Goran Kavs, lastnik turistične agencije Soča Rafting in prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo kobariškega odloka. Pričakovali so, da bo ustavno sodišče razveljavilo odlok kot protiustaven in nezakonit, a sodišče ni videlo težav ne v višini cene dovolilnic ne v omejevanju podjetniške svobode. Spomnimo, da je po neuspelem poskusu skupnega urejanja plovbe odlok najprej sama spremenila kobariška občina, sledila ji je še občina Tolmin, v Bovcu pa vztrajajo pri starem odloku. V praksi to pomeni, da ima ena reka tri pravilnike in tri različne cenike plovbe, dovolilnice za plovbo od meje s Kobaridom pa niso več pavšalne, temveč vezane na vsakega gosta posebej. Do letos je kajakaš za plovbo od Velikih korit v Trenti do volčanskega mostu pred Tolminom plačal tri evre, zdaj jih mora plačati 13 ali štirikrat več kot lani.

Vreme ali odlok?

Predvsem v predsezoni, torej aprila in maja, so bovški ponudniki zaznali upad gostov, beležili so ga tudi junija. »Zelo težko je oceniti, ali je za to kriv tudi odlok o Soči, gotovo pa je k slabšemu rezultatu prispevalo slabo vreme in tudi evropsko prvenstvo v nogometu,« menijo v zavodu za turizem Dolina Soče. Kavs je nasprotno vreme vzel v bran. »Upad težko naprtimo vremenu, slabo vreme smo imeli tudi v preteklosti, a nikoli ni tako vplivalo na obisk, naše dejavnosti namreč lahko izvajamo tudi v slabšem vremenu,« pojasnjuje in dodaja, da so kajakaši enostavno bojkotirali takšno ureditev. Ob vsem tem ugotavlja, da se bo dejavnost na Soči najbrž izpela. »To zgodbo smo začeli pred tridesetimi leti. Najprej je bila vzhajajoča zvezda, nato molzna krava, sedaj je na psu. Ponudniki se bomo morali ozirati za drugimi dejavnostmi, mi smo se že preusmerili v hotelirstvo. Ko ti za plovbo po Soči od bruto prodajne cene polovico prihodka odvzamejo občine in država, druge poti ni,« razmišlja podjetnik, ki se je pred desetletji med prvimi na Bovškem začel resneje ukvarjati s turizmom na Soči. Kot pravi, je zaradi odlokov letos izgubil polovico poslovnih skupin in od 20 do 30 odstotkov individualnih gostov.

Lastnica kampa Toni ob sotočju Soče in Koritnice Vesna Čopi Mlekuž ni tako pesimistična. Ta teden so na vhod v kamp že obesili tablo, da ne sprejemajo več gostov, ker so polni. »Letos mi je prihod odpovedala samo ena skupina gostov, vse druge rezervacije so ostale,« pravi in dodaja, da je v takšni rešitvi, čeprav je radikalna, tudi marsikaj dobrega. »Nadzor nad plovbo po reki je treba okrepiti. Doslej se je dogajalo, da so tuje firme prihajale sem za konec tedna, pripeljale s sabo kup gostov in jih cel vikend vozile po Soči. Celoletni pavšal, ki so ga plačale za plovbo, pa so pokrile že samo z enim polnim raftom. To ni prav,« je kritična.

Ne turizmu za vsako ceno

Nekdanji bovški župan Siniša Germovšek kobariškemu županu Marku Matajurcu očita, da je s sklicevanjem na suverenost odločanja v svoji občini uničil predvsem turizem v Bovcu. Matajurc mu odgovarja, da je odlok korak k bolj preglednemu in celovitejšemu urejanju plovbe po Soči oziroma korak k turizmu, ki s seboj ne prinaša uničenja domačega okolja. »Turizma, tako kot drugih gospodarskih dejavnosti, ne gre razvijati za vsako ceno in predvsem ne za ceno uničene narave, saj bi s tem uničili tudi največji adut privlačnosti,« pravi. Dodatno korist odloka vidi v tem, da bo postregel z natančnimi podatki o številnosti plovbe po Soči. Izpostavlja, da imajo na Kobariškem letos dobro sezono, beležijo dobro prodajo dovolilnic za uporabo vstopno-izstopnih mest, dobra je tudi zasedenost prenočišč. »Glede na nov sistem prodaje dovolilnic morajo podjetja, ki organizirajo plovbo po reki Soči, opraviti tudi registracijo, da lahko kupijo večje število dovolilnic hkrati. Do vključno 31. maja 2024 je registracijo opravilo 37 podjetij. Tudi zaradi zgoraj navedenih podatkov bi težko to opredelili kot bojkot kajakaških združenj,« je zapisal župan Matajurc.

Vsega deset glob

V medobčinski upravi, ki za štiri posoške občine opravlja redarsko službo in bdi tudi nad razmerami na Soči, menijo, da različni odloki niso ustvarili zmede na terenu, prav tako opažajo, da letos manj obiskovalcev pluje brez dovolilnic. »Odloki niso prinesli nobene zmede, saj smo poskrbeli za pravočasno in ustrezno obveščanje po več komunikacijskih kanalih, za ponudnike spustov s kajaki in rafti ter zaposlene v posoških informacijsko-turističnih centrih pa smo pripravili praktična usposabljanja,« pojasnjuje direktorica uprave Suzana Konec. In globe? Medobčinska uprava je od sredine marca, ko se začne plovbna sezona, do 4. julija opravila 4853 kontrol. Izdala je deset glob in 23 opozoril. 

Priporočamo