Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je včeraj imenoval novega predsednika uprave družbe; po pričakovanjih je to postal nekdanji predsednik uprave Mercatorja, kasneje pa član uprave Gorenja Žiga Debeljak. S septembrom bo nasledil Janeza Žlaka, ki je sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata in se s položaja predsednika uprave poslavlja po slabem letu dni. Sodeč po javno objavljenih podatkih bo ob predčasnem odhodu prejel slabih 72.700 evrov bruto odpravnine. Nadzorni svet je na včerajšnji seji prav tako sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata s članom uprave Petrom Drobežem. Tudi on bo prejel dobrih 65.500 evrov odpravnine. Enako kot Žlaku mu mandat preneha s koncem avgusta. Od septembra uprava SDH ne bo več tro-, ampak dvočlanska, so sporočili iz družbe. V upravi bo poleg Debeljaka še Janez Tomšič, ki je bil imenovan aprila lani, torej v času vlade Janeza Janše.

Debeljak nad državno srebrnino

Debeljak kot neizvršni direktor od začetka letošnjega junija predseduje upravnemu odboru Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma tako imenovane slabe banke. Pred dvema tednoma je postal tudi novi nadzornik Gen energije, v minulem tednu pa bil imenovan za predsednika nadzornega sveta. Tudi po imenovanju na čelo SDH bo Debeljak ohranil obe omenjeni funkciji.

V upravi DUTB Žiga Debeljak opravlja funkcijo neizvršnega direktorja, kar ga po prepričanju odgovornih ne postavlja v konflikt interesov. Še več, celo zaželeno naj bi bilo, saj vlada do konca leta načrtuje ukinitev slabe banke kot samostojnega organa in njeno pripojitev k SDH. Z Debeljakom na čelu obeh družb naj bi bila združitev lažja, se nadejajo odgovorni. Holding naj bi sicer prevzel tako naloge kot premoženje in obveznosti slabe banke. Slednja ima trenutno približno pol milijarde evrov naložb v obliki kapitalskih deležev, terjatev in nepremičnin ter okoli 200 milijonov evrov obveznosti. Portfelj SDH je težak okoli deset milijard evrov. Priprave na pripojitev slabe banke k SDH že potekajo, prav to pa bo tudi ena prvih in ključnih nalog včeraj imenovanega vodstva SDH. »SDH v prihajajočih mesecih vstopa v izjemno intenzivne in strokovno zahtevne procese pripajanja DUTB k SDH, načrtovanja upravljanja kapitalskih naložb za leto 2023 ter priprave strokovnih podlag za novo strategijo upravljanja. Mag. Žiga Debeljak ima bogate vodstvene izkušnje ter močan nabor strokovnega znanja in kompetenc, ki jih SDH potrebuje tako za uspešno izvedbo navedenih projektov kot tudi za nadaljnji razvoj institucije in ključne dejavnosti upravljanja v prihodnosti,« je povedala prva nadzornica SDH Karmen Dietner.

Več kot 230.000 evrov bruto na leto

Žiga Debeljak (1971) je bil sicer doslej zaposlen kot direktor skupine Advico, ki se ukvarja s poslovnim in finančnim svetovanjem ter finančnimi in računovodskimi storitvami v Sloveniji in Srbiji. Pred tem je migriral med Gorenjem in Mercatorjem, kjer je zamenjal vrsto položajev. Pred zaposlitvijo v skupini Advico je bil kot član uprave v skupini Gorenje zadolžen za finance, bil pa je tudi direktor holdinških družb Gorenje Avstrija in Gorenje Nizozemska. Med letoma 2006 in 2012 je bil predsednik uprave skupine Mercator, neposredno pred tem pa je bil član uprave za finance in ekonomiko skupine Gorenje. Pred prihodom v Gorenje je opravljal naloge direktorja kontrolinga in računovodstva v Mercatorju. V preteklosti je bil tudi višji predavatelj na področju poslovne ekonomije na ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je pred leti tudi magistriral. Debeljak sicer sodi v krog Gibanja Svoboda; sodeloval je tudi na pogajanjih pri usklajevanju koalicijske pogodbe.

Opravljanje vseh zgoraj naštetih funkcij bo seveda zelo blagodejno vplivalo na Debeljakove osebne finance. Sodeč po javno objavljenih podatkih mu bodo kot predsedniku uprave SDH pripadali mesečna bruto plača v višini dobrih 12.000 evrov, službeno vozilo (oziroma povrnitev stroškov prevoza na delo in z dela) in bonitete. Seveda v primeru, da bo ohranil enako plačo kot njegov predhodnik. Za primerjavo, Janez Žlak je lani kot predsednik uprave SDH zaslužil natanko 131.549 evrov (brez upoštevanih bonitet in dodatkov). Prejemki neizvršnega direktorja slabe banke, ki je hkrati tudi predsednik upravnega odbora družbe, so sestavljeni iz 6000 evrov osnovne bruto plače ter 1000 evrov dodatkov za delo v komisijah, vlada pa lahko k temu primakne še dodatek za obseg in kompleksnost dela v višini 1000 evrov bruto mesečno. Po okvirnem pavšalnem izračunu bi tako Debeljak kot predsednik upravnega odbora prejel vsaj slabih 80.000 evrov bruto na leto. Kot predsednik nadzornega sveta Gen energije bo Debeljak sodeč po javno objavljenih podatkih družbe letno prejel še okoli 20.500 evrov bruto za opravljanje funkcije in sejnine.

SDH je medtem dobil že šestega predsednika uprave od začetka svojega delovanja. Doslej so družbo poleg že omenjenega Žlaka, ki se s tega mesta poslavlja, vodili še (po vrstnem redu) Matej Pirc, Marko Jazbec, Lidija Glavina in Gabrijel Škof ter kar dvakrat začasno še nekdanji nadzornik Igor Kržan. Polnega mandata na čelu SDH ni oddelal še nihče, povprečno se predsedniki uprave poslovijo po nekaj več kot letu dni. 

Priporočamo