Hrvaška trgovska veriga Studenac je pridobila soglasje Javne agencije za prevzem štajerske trgovske verige Kea, potem ko je bila julija že sklenjena kupoprodajna pogodba. Studenac je lasti poljskega finančnega sklada Enterprise Investors, ki ima v Sloveniji in v državah nastalih iz nekdanje Jugoslavije v lasti športno trgovsko verigo Intersport ISI. Triodsotni lastnik Kee je Boštjan Kukovičič, preostali lastniški delež pa predstavlja lastni družbeniški delež.

Prihodki od prodaje Kee so lani na medletni ravni povečali za šest odstotkov, na 48,5 milijona evrov, čisti dobiček pa se je znižal za dobro petino, na 1,35 milijona evrov.

 

Kea obvladuje 31 živilskih prodajaln v celjski, mariborski in primorsko-notranjski regiji ter v Pomurju, od katerih jih večina posluje na podlagi franšiz trgovske verige Tuš, ki jo namerava prevzeti Mercator, v lastništvu Fortenove grupe. V preteklem letu je Kea, ki zaposluje okoli 260 delavcev, ustvarila 48,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo šest odstotkov več kot leto pred tem. Ob tem se je čisti dobiček znižal za dobro petino, na 1,35 milijona evrov. Svoje poslovanje Kea večinoma financira z dolžniškim kapitalom. Od vsote vseh sredstev v višini 12,86 milijona evrov, je imela namreč konec lanskega leta več kot 80 odstotkov dolžniškega kapitala.

Od kar je poljski Enterprise Investors leta 2018 prevzel Studenac je slednji na prevzemnem pohodu. Odtlej je hrvaška trgovska veriga, ki ne vlaga v večje trgovske centre, marveč »sosedske« prodajalne več kot potrojila število prodajaln. V tem obdobju je izpeljala osem prevzemov, s katerimi je pridobila 650 dodatnih prodajaln, in odprla 400 novih trgovin.

Studenac, ki konec junija upravljal s približno 1300 prodajalnami, je prihodke od prodaje lani povečal za skoraj 60 odstotkov, na 656,7 milijona evrov. Tolikšna rast prihodkov je v veliki meri posledica pripojitve več prevzetih prevzetih podjetij k Studencu v lanskem letu. Čisti dobiček je v letu 2023 znašal 3,5 milijona evrov, medtem ko je družba predlani poslovala v rdečih številkah, pri čemer je izguba znašala 1,32 milijona evrov. Konec lanskega leta je Studenac zaposloval približno 6300 delavcev. 

Priporočamo