Urejanje zemljišča na območju ekonomsko-poslovne cone Kisovec II je v zaključni fazi, podjetje, ki se ukvarja z laserskim razrezom in obdelavo pločevine, pa bo v sklopu naložbe zgradilo nov proizvodno-poslovni objekt, kamor bodo preselili celotno poslovanje podjetja. Investicija zajema tudi programske sisteme in bo omogočila delovanje proizvodnje po sistemu 4.0. Selitev v novozgrajeni objekt s površino 7000 kvadratnih metrov bo omogočila združitev celotnega delovanja podjetja na eni lokaciji, hkrati pa zagotovila prostor za povečanje proizvodnih, razvojnih in poslovnih zmogljivosti.

Podjetje je na dogodku predstavilo tekaško rolko z zavoro, za katero sta inovatorja Sergej Smrkolj in Ivan Andres Arnšek prejela zlato priznanje na letošnjem izboru zasavskih inovacij. Foto: Robi Verbajs

Podjetje je na dogodku predstavilo tekaško rolko z zavoro, za katero sta inovatorja Sergej Smrkolj in Ivan Andres Arnšek prejela zlato priznanje na letošnjem izboru zasavskih inovacij. Foto: Robi Verbajs

Združene dejavnosti na eni lokaciji

»Z načrtovano investicijo v gradnjo novega proizvodno-poslovnega objekta in nakupom nove tehnološke opreme sledimo jasno začrtanim ciljem: nadaljevati pot rasti podjetja, ki zaradi prostorskih omejitev v trenutnem objektu ni več mogoča, združiti vse dejavnosti podjetja na eni lokaciji in zmanjšati stroške. Poleg tega bomo optimizirali obstoječe proizvodne in razvojne procese ter zagotovili najbolj napredno tehnološko opremo za obdelavo kovin. Povečali bomo stopnjo digitalizacije in energetsko učinkovitost proizvodnje, obenem pa bomo zmanjšali negativne učinke na okolje,« je o naložbi povedal direktor Sergej Smrkolj.

»Z načrtovano investicijo sledimo jasno začrtanim ciljem: nadaljevati pot rasti podjetja, ki zaradi prostorskih omejitev v trenutnem objektu ni več mogoča.«

Sergej Smrkolj, direktor

Podjetje je novo poslovno enoto v Kisovcu odprlo leta 2018, a že po dveh letih se je izkazalo, da bodo zelo težko delali, saj so morali z ene lokacije na drugo prepeljati okoli 800 ton materiala na leto. Zaradi prostorske stiske so najeli skladiščne prostore v bližini, potem pa zgradili še prizidek s površino 500 kvadratnih metrov, s čimer so se bistveno razširili. Ker to ni bilo dovolj, so začeli načrtovati novo tovarno, za katero so potrebna dovoljenja dobili v letu dni, nadaljuje Smrkolj. V sedanje prostore podjetja v Kisovcu se bo prihodnje leto preselil Kemijski inštitut s Centrom za razvoj, demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij. Skitti, ki je imel lani dobre štiri milijone evrov prometa in 821.000 evrov dobička, z novim objektom načrtuje dvajset dodatnih zaposlitev in dvig dodane vrednosti na zaposlenega.

Domača podjetja za razvoj zagorske doline

Temeljni kamen za gradnjo nove tovarne sta z direktorjem podjetja ter družinskima članoma, Jožetom Smrkoljem in Sabino Smrkolj, slovesno odkrila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter župan občine Zagorje ob Savi in podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan. Slednji je v kratkem nagovoru poudaril pomembnost razvoja domačih podjetij, ki so ključna za razvoj zagorske doline, saj ohranjajo kvalitetna delovna mesta in odpirajo nova. »Hvala vsem, ki ste verjeli v to zgodbo, čeprav pot do sem ni bila lahka. Podjetje ima energijo za ustvarjanje zgodbe o uspehu, ima tudi občino Zagorje ob Savi, ki ustvarja pogoje, in ima vlado Republike Slovenije, ki podpira uspešne gospodarske zgodbe,« je dodal Švagan.

S tem se je strinjal tudi minister Han, ki je poudaril prednost družinskih podjetij, kakršno je podjetje Skitti, ki se z obdelavo kovin ukvarja že skoraj šest desetletij. »Podjetje je zraslo na najbolj zdravem jedru, ki si ga v slovenskem gospodarstvu najbolj želimo, to je na sistemu družinskega podjetja. Zraslo je na obrtniških temeljih. In ko podjetje zraste na obrtniških temeljih, raste na tak način, kot je zraslo podjetje Skitti,« je povedal Matjaž Han. »Ne gradijo se vsak dan nove tovarne v Sloveniji, zato so takšni dogodki pomembni za našo prihodnost. Ne gre le za novo poglavje za podjetje Skitti, ampak tudi za novo poglavje celotne zagorske doline. Podjetje bo s skoraj desetmilijonsko naložbo odpiralo nova delovna mesta, kar je zelo pomembno tudi za državo. Vsako delovno mesto je težko zgraditi, hitro pa ga lahko izgubimo. Zato mora država spodbujati in ustvarjati dobro podjetniško okolje, da lahko podjetja, kakršno je Skitti, rastejo,« je dodal minister. 

Predstavitev inovativne rolke z zavoro

Podjetje je na dogodku predstavilo tekaško rolko z zavoro, za katero sta inovatorja Sergej Smrkolj in Ivan Andres Arnšek prejela zlato priznanje na letošnjem izboru zasavskih inovacij, ki ga je organizirala Zasavska gospodarska zbornica, in se uvrstila tudi v nacionalni izbor za najboljšo inovacijo. Rolko, ki jo bodo v celoti izdelovali v Skittiju, zanjo pa je že veliko zanimanja po vsem svetu, je demonstriral slovenski biatlonec Klemen Bauer.

Priporočamo