Blake Lively je zagotovo simbol odličnega modnega okusa. Tako niti ob nedavnem druženju z novinarji, s katerimi je med drugim govorila o svojem najnovejšem filmu, ni razočarala. Z izbiro kavbojk italijanske modne hiše Valentino z izrezi po celotni dolžini hlačnic in vzorcem hibiskusa, preproste bele majice ter čevljem s petami Christiana Louboutina je potrdila status modne ikone. A za marsikatero navadno smrtnico so bile njene nenavadne kavbojke nekaj posebnega, saj so bile – nedvomno – zasnovane z mislijo na zvezdnike in za tisti majhen odstotek ljudi, ki si jih še lahko privošči.

A na spletnih mestih za maloprodajo modnih kosov, vključno z Net-a-Porter in Ssense, cene najdražjih kavbojk niti približno niso tako visoke. Najvišje številke, večinoma od 2000 do 4000 evrov, najdemo pri znamkah, kot so Jean Paul Gaultier, Dolce & Gabbana in Ralph Lauren. Na spletnem mestu modne hiše Valentino so bile najdražje ocenjene na 3400 evrov. A da ne bomo zavajali, je treba omeniti, da gre za znižano ceno, saj so sprva stale 4000 evrov. No, zagotovo še vedno veliko za večino ljudi.

Na trgu pa je veliko cenejših možnosti – od klasičnih hlač znamke Levi's za nekaj manj kot 90 evrov do novejših blagovnih znamk, kot sta MUD Jeans ali ELV Denim, ki se rade pohvalijo s svojo zavezanostjo trajnosti. Kavbojke v tej kategoriji običajno stanejo od 150 do 450 evrov. Zato je morda pravo vprašanje: kako naj se ob takem cenovnem razponu in toliko možnostih odločite, katere kavbojke so prave za vas? In kaj v resnici dobite za svoj denar?

Če zmajujete z glavo ob kavbojkah za 21.000 evrov, naj spomnimo, da je oboževalec glasbene skupine Nirvana za hlače pokojnega Kurta Cobaina na lanski dražbi odštel več kot 350.000 evrov.

Kratek vodnik za kupca

Nakup novega para kavbojk je lahko zelo naporen – za kupca je pomembno vse, od kroja do vzdrževanja materialov, poleg cene pa zahteva še veliko drugih premislekov. Po besedah stilistke Becky Malinsky je pomembno vedeti, za kaj boste kavbojke uporabljali. »Ali jih boste oblekli za delo, druženje z otroki ali večerjo,« je dejala za spletni portal CCN in dodala: »Vedno se oziram po znamkah, kot je Citizens of Humanity – zelo dobro se znajdejo pri modi in kavbojke se odlično prilegajo. Tudi klasični model levi's priporočam strankam. Mislim, da je cena prava. Gledam tudi, kaj počnejo oblikovalci ... The Row je zdaj res dejaven pri izdelavi kavbojk.« Med nakupom kavbojke pomerite, v njih vstanite, hodite in sedite. Udobje je v ospredju, če jih nameravate redno nositi. Becky Malinsky je pojasnila tudi, kako najti ravnotežje med slogom in udobjem. Večja raztegljivost navadno pomeni več udobja, a prevelika raztegljivost bo ogrozila obliko. »Tistim, ki v svojih kavbojkah še vedno želijo več elastana​, priporočam, naj poiščejo ravne kavbojke.«

Če kupujete moške kavbojke, odsvetuje modele v spranem videzu, namesto tega predlaga čist in klasičen kroj v temnejši barvi. Kot dobro možnost je navedla kavbojke Sida Marshalla. Če iščemo hlače, ki bodo zdržale dalj časa (če želimo biti trajnostno usmerjeni potrošniki), se izogibajmo skrajnostim, kot sta zelo ozek ali zelo širok kroj, prav tako strgane hlačnice in takšne z okraski.

In koliko odšteti za hlače?

Modna svetovalka je prepričana, da je od 90 do 350 evrov primerna cena za kavbojke. »Veliko trajnostnih blagovnih znamk ponuja res dober par za približno 180 evrov. Ko presežete mejo 350 evrov, verjamem, da resnično plačujete le še blagovno znamko.« In če še vedno zmajujete z glavo ob kavbojkah za 21.000 evrov, naj spomnimo, da je oboževalec glasbene skupine Nirvana za hlače pokojnega Kurta Cobaina na lanski dražbi odštel več kot 350.000 evrov.

Priporočamo