Da bi omilili posledice kriznih razmer v kmetijstvu je državni zbor oktobra sprejel novelo zakona o trošarinah, po kateri bodo kmetje, gozdarji in čebelarji kupovali cenejše, obarvano gorivo – kurilno olje. Za kmetijsko mehanizacijo bo gorivo davčno označeno, uporabljali pa ga bodo lahko tisti kmetje, katerih letna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijska in gozdna zemljišča oziroma vsaj 150 litrov za gozdna zemljišča. Kupovali ga bodo lahko tudi čebelarji z najmanj 41 panji, ki jih na pašo prevažajo s prirejenimi vozili.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so pojasnili, da so jih njihovi člani že dlje časa opozarjali na zapleten birokratski postopek vračila trošarine. Zahtevali so takojšnjo nižjo ceno goriva namesto sistema, po katerem kmetje začasno finančno zalagajo državo. Poleg tega so opozarjali na dvig normativne porabe, višjo upravičeno količino za posamezno kmetijo in zahtevali uvedbo posebne cenejše nafte za kmetijsko mehanizacijo. »Predvideni postopek nakupa cenejšega goriva brez zbiranja računov in vlaganja vlog vsekakor predstavlja birokratsko poenostavitev. Če primerjamo pravico vračila do 70 odstotkov trošarin za nafto in takojšnji popust pri gorivu za kmetijstvo, izračuni ob trenutnih cenah goriva kažejo dobrih deset centov dodatnega finančnega učinka na liter,« so povedali na KGZS. Višina trošarine za gorivo za kmetijstvo, ki bo na okoli 250 prodajnih mestih posebej označeno, se bo po novem izenačila s kurilnim oljem za ogrevanje, katerega cena je od septembra regulirana, in bo znašala 24 odstotkov trošarine za pogonsko gorivo. Za gorivo v kmetijske namerne v letu 2022 bo vračilo 70 odstotkov trošarine potekalo tako kot doslej, zahteve se bodo lahko vlagale od januarja do konca junija 2023, so povedali na KGZS. Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo letos 31.809 upravičencem vrnjenih 19,4 milijona evrov trošarin.

Kaj pravijo proizvajalci traktorjev

Po predstavitvi predlaganih sprememb obračunavanja trošarin so člani in strokovni kader KGZS opozorili na morebitne težave s kakovostjo goriva, ki bo namenjeno kmetijstvu. Zato so naročili laboratorijske analize kakovosti goriva, vse večje prodajalce kmetijske mehanizacije pa vprašali, ali bodo kakšne težave pri uveljavljanju garancije, če se bo kot gorivo uporabljalo ekstra lahko kurilno olje. Takšno vprašanje so naslovili tudi serviserju visokotlačnih črpalk za vbrizgavanje goriva (bosch pumpe).

»Od vseh smo dobili enak odgovor: če bo gorivo ustrezalo standardom EN 590:2022, ne bo težav pri uveljavljanju garancije. Prejeli smo tudi izpis iz tehnične dokumentacije podjetja Fendta (proizvajalec kmetijske mehanizacije, op. p.), v katerem je navedeno, da je kot gorivo dovoljeno tudi ekstra lahko kurilno olje, če ga je v posamezni državi dovoljeno uporabljati,« so povedali na KGZS. Primerjalna analiza vzorcev dveh največjih prodajalcev goriva pri edinem akreditiranem laboratoriju v državi, pri čemer so bili vzeti vzorci dizelskega goriva in ekstra lahkega kurilnega olja, je pokazala, da ni odstopanj od mejnih vrednosti; vsi rezultati so bili v skladu z uredbo o fizikalno-kemijskih lastnostih tekočih goriv. »Poleg tega so nam na finančnem ministrstvu zagotovili, da bo gorivo ustrezalo vsem zahtevanim standardom,« so dejali na KGZS, kjer nameravajo ob začetku uvedbe goriva za kmetijstvo ponovno izvesti vse analize in preveriti, ali gorivo ustreza zahtevanim standardom. Kot so pojasnili na Fursu, bo dopolnjeni standard, ki je pred objavo še v postopku usklajevanja, določal, da bo plinsko olje za kmetijsko mehanizacijo izpolnjevalo zahteve standarda za dizelsko gorivo SIST EN 590, ustrezno kakovost goriva za kmetijstvo pa bodo morali zagotavljati trgovci z gorivi.

Pri nakupih cenejšega goriva se bodo morali kmetje identificirati. Enotna identifikacija oznaka (EIO), ki bo upravičencu omogočala nakup označenega goriva za kmetijstvo, ne bo materializirana (denimo v obliki kartice), ampak bo kombinacija identifikacije, s katero upravičenci že razpolagajo, so dejali na Fursu. Dodali so, da bo upravičenec povedal EIO ob nakupu goriva in se identificiral z osebnim dokumentom; EIO si bo lahko v obliki QR tudi natisnil na portalu eDavki.

Do 75.000 evrov kazni

Po ocenah ministrstva za finance se bo z uvedbo goriva za kmetijstvo v proračun nateklo okoli 1,5 milijona evrov manj trošarinskih prihodkov. V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je bilo po podatkih Fursa za dizelsko gorivo obračunanih 603,6 milijona evrov trošarin, v lanskem letu pa 703,5 milijona evrov. Za kurilno olje je bilo do novembra obračunanih 16,4 milijona, lani pa 33 milijonov evrov. Od januarja do novembra je bilo za 95-oktanski bencin obračunanih 164,7 milijona, za 98-oktanski ali več pa 7,65 milijona evrov trošarin.

Priporočamo