Iz Telemacha Slovenija so sporočili, da bodo v prvi fazi pridobili 24,9-odstotni poslovni delež T-2, po zeleni luči regulatorja pa bo v skladu s podpisano pogodbo operater iz skupine United Group pridobil najmanj 98,06 odstotka T-2. Telemach Slovenija je pogodbo o nameri za nakup T-2 podpisal že sredi junija in pri tem napovedal, da bo ob prevzemu večinskega deleža zagotovil, da bo T-2 izpolnjeval svoje obveznosti, vključno z obveznostjo do Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Telemach bo poplačal dolgove

SDH je namreč zaradi dolga T-2 vložil zahtevo za stečaj podjetja, a stečajni narok na sodišču ni bil izpeljan. Zato se je SDH s T-2 in Telemachom Slovenija pogajal o podrobnostih poravnave za poplačilo obveznosti do upravljalca državnih naložb. SDH je tako v sredo uradno sklenil dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2. Ta predvideva poravnavo v višini 90 milijonov evrov. Kot so navedli v upravljalcu državnega premoženja, sklenjeni dogovor predstavlja zaključek pogajanj in upravljalskih aktivnosti izterjave dolga, ki jih je SDH intenzivno izvajal od pripojitve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z začetkom leta 2023, DUTB pa vse od leta 2014. SDH je že v sredo prejel del plačila v višini 37 milijonov evrov, preostalih 53 milijonov evrov, ki so po navedbah SDH ustrezno obrestovani in zavarovani z nepogojno bančno garancijo, pa najpozneje do 31. julija 2027.

Telemach Slovenija bo v prvi fazi pridobil 24,9-odstotni poslovni delež T-2, po zeleni luči regulatorja pa bo v skladu s podpisano pogodbo pridobil najmanj 98,06 odstotka T-2.

Najboljša in najbolj pravična rešitev

Pri SDH menijo, da so v sredo našli najboljšo in najbolj pravično rešitev tako zanje kot za skupino T-2 pa tudi družbo Telemach, ki nastopa v vlogi plačnika dela dolga skupine T-2. »Ta na eni strani zagotavlja poplačilo terjatev SDH v višini, kot je bila priznana v pravnomočno potrjenih prisilnih poravnavah družb skupine T-2, vključno z dogovorjenimi obrestmi za čas od pravnomočno zaključenih prisilnih poravnav do sklenitve dogovora, družbi T-2 pa omogoča nadaljnje poslovanje brez grozečega stečaja družbe,« so pojasnili. Član uprave Janez Tomšič je ob tem dejal, da so bili vsi deležniki kljub številnim pravnim sporom, preteklim nesoglasjem in nezaupanju med SDH in T-2 zmožni sesti za skupno mizo in po intenzivnih pogajanjih skleniti za vse strani sprejemljiv dogovor. 

Priporočamo