Precej izrazitejši padec je bil zabeležen v Aziji, kjer je japonski Nikkei 225 padel za 12,4 % oziroma 4451 točk. To je največji padec tega borznega indeksa po točkah v zgodovini.

Slabe novice iz Amerike

Padec delniškega trga je sledil petkovi objavi slabih podatkov o zaposlovanju v ZDA, kar je na kapitalskih trgih sprožilo zaskrbljenost glede največjega gospodarstva na svetu. Jen se je medtem okrepil v primerjavi z ameriškim dolarjem, ker je japonska centralna banka prejšnji teden zvišala obrestne mere.

Padajo tudi borze v Tajvanu, Južni Koreji, Indiji, Avstraliji, Hongkongu in Šanghaju. Podatki iz ZDA, ki so slabši od pričakovanj, so spodbudili ugibanja, da Amerika drsi v recesijo.

Uradni podatki o zaposlovanju so pokazali, da so ameriški delodajalci julija ustvarili 114.000 delovnih mest, kar je veliko manj od pričakovanj, medtem ko se je stopnja brezposelnosti povečala.

Zaradi krepitve jena je japonsko blago dražje

Japonska valuta je v zadnjem mesecu zrasla za več kot 10 % v primerjavi z ameriškim dolarjem. Zaradi močnejšega jena je japonsko blago dražje in s tem manj privlačno za tuje kupce. Za razliko od drugih centralnih bank je japonska centralna banka prejšnji teden zvišala obrestne mere na najvišjo raven po svetovni finančni krizi leta 2008.

Inflacija na Japonskem se je junija zvišala bolj od pričakovanj, medtem ko se je gospodarstvo v prvih treh mesecih leta skrčilo tudi zaradi nizke porabe gospodinjstev. Padle so tudi kriptovalute; bitcoin je padel na okoli 50.000 dolarjev, kar je najnižja raven od februarja.

Pomenjljiva poteza Warrena Buffeta

V podjetju veterana ameriškega vlagateljstva in milijarderja Warrena Buffetta Berkshire Hathaway so konec tedna objavili, da so prodali približno polovico svojega deleža v ameriškem tehnološkem velikanu Apple, kar so mnogi na trgu vzeli kot slab znak.

Priporočamo