Največja turistična agencija na slovenskih tleh je, kot vse kaže, v finančnih težavah, na kar nakazujejo večurno čakanje potnikov na letalo na grškem otoku Karpatos in odpovedi številnih potovanj na več destinacij v Grčijo.

Kompasove težave imajo dolgo brado, ali postajajo neobvladljive, pa za zdaj še ni znano. V minulem desetletju je Kompas marsikdaj zamujal s plačili hotelirskih storitev. Toda da bi njegovi potniki zaskrbljeni čakali na letališčih oziroma da bi se odpovedovalo potovanja, v renomirani turistični agenciji z več kot 70-letno tradicijo niso dopuščali.

Pod taktirko nekdanjih hrvaških lastnikov je Kompas stagniral, če ne celo nazadoval. V letu 2006 je hrvaško podjetje Adriatica.net, ki je imelo v lasti več turističnih agencij, med drugih tudi Atlas, tedaj največjo agencijo na Hrvaškem, v Kompasu pridobilo večinski lastniški delež. Po prevzemu je moral Kompas od svojega lastnika odkupiti lastniške deleže v štirih turističnih agencijah (med drugim tudi v Atlasu) po domnevno previsokih cenah. Kot smo že pred desetletjem in pol razkrili v časniku Dnevnik, se je moral Kompas za te prevzeme pri Zagrebački banki zadolžiti za kar 24 milijonov evrov, od tega zneska pa je 14 milijonov evrov odštel za nakup polovičnega lastniškega deleža Atlasa.

Mačehovski odnos hrvaških lastnikov

Zaradi neobvladljivih finančnih težav so bili v tistih časih lastniki podjetja Adriatica.net nazadnje razlastninjeni, pod taktirko bank upnic pa je Adriatica.net dobila več novih lastnikov: Agrokor, ki je s petinskim lastniškim deležem postal največji lastnik, zavarovalnico Croatia Osiguranje, Slobodno Dalmacijo, Saponio … V letih, ki so sledila, je Agrokor – ki je pod taktirko Ivice Todorića leta 2017 bankrotiral, solventna podjetja, vključno z Mercatorjem, pa so v postopku upniške prisilne poravnave prešla pod okrilje skupine Fortenova – na podlagi več dokapitalizacij lastništvo v Kompasu povečeval.

Pod okriljem Agrokorja se je mačehovski lastniški odnos do Kompasa nadaljeval. Adriatica.net, v večinski lasti Agrokorja, je Kompasu več let obljubljala nujno dokapitalizacijo; na njeno nujnost so v letnih poročilih opozarjali tudi revizorji. Da je Kompas dihal na škrge, priča tudi podatek, da je račune hotelskih storitev za svoje potnike po naših podatkih nemalokrat namesto z denarjem poravnaval kar s salamami mesnopredelovalnega podjetja Pik Vrbovci, nekoč v Agrokorjevi lasti, danes pa v lasti Fortenove. Leta 2017 je Adriatica.net Kompas vendarle dokapitalizirala s stvarnim vložkom v višini 26 milijonov evrov. Glavnino tega zneska je predstavljala pretvorba nekaj let pred tem odobrenega posojila v višini skoraj 18 milijonov evrov v osnovni kapital Kompasa in 39 apartmajev na Šolti, ovrednotenih na 2,4 milijona evrov.

Kompas je kmalu po prevzemu pod taktirko dolgoletnega direktorja Lovorka Mamića začel prodajati svojo srebrnino. V Beogradu so prodali veliko stanovanje na elitni lokaciji, na Šolti apartmaje, eno stanovanje je bilo prodano tudi v Budimpešti.

Kdo so Kompasovi lastniki

Potem ko je Fortenova leta 2019 začela prodajati Kompas, so iz Kompasa na začetku leta 2021 sporočili, da so skladi, ki jim svetuje investicijsko podjetje Springwater Capital, prevzeli Kompas. Neposredni lastnik Kompasa, kar je razvidno iz registra slovenskih podjetij, je luksemburško podjetje Special Sits General Partner II. Od tu naprej obstaja lastniška hobotnica številnih fizičnih in pravnih oseb, med drugim iz davčne oaze Bermudi, ki posredno obvladujejo Kompas, je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo v zadnjih tednih pridobili v uredništvu Dnevnika. Polovični lastniški delež v Special Sits General Partner II obvladujejo William Twyman Comfort III, njegov sorodnik William Twyman Comfort IV in podjetje Natasha Investment z Bermudov, ki je po dostopnih podatkih v njuni lasti. Luksemburško podjetje Special Sits General Partner I je 37-odstotni lastnik podjetja Special Sits General Partner II, njegova končna lastnika pa sta nemški državljan Martin Gruschka in njegova soproga s španskim državljanstvom Sandra Macaya Lopez Mancisidor. Desetodstotni končni lastnik Kompasa je španski državljan Casanova Sanchez de Ocana Ignacio, ki je bil do začetka leta 2022, ko se je Kompas iz delniške družbe preoblikoval v d. o. o., član Kompasovega nadzornega sveta.

Kmalu po prevzemu je Kompas pod taktirko dolgoletnega direktorja Lovorka Mamića začel prodajo svoje srebrnine. V Beogradu so prodali veliko stanovanje na elitni lokaciji, na Šolti apartmaje, eno stanovanje so prodali tudi v Budimpešti. Kljub temu finančne težave niso pojenjale, k čemur je, roko na srce, precej pripomogla epidemija covida, ki je zdesetkala turistična potovanja.

Zadnji javno razpoložljivi podatki o poslovanju Kompasa so dostopni za leto 2022, ko je Kompas ustvaril 42,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, pri čemer je izguba znašala 2,2 milijona evrov. Skupina Kompas, ki poleg matične družbe vključuje še mrežo 14 podjetij v tujini, njeno konsolidirano poslovanje pa je tedaj, kot neposreden Kompasov lastnik, konsolidiral Adriatic Holding Group, je v letu 2022 ustvarila dobrih 111 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja in 256.000 evrov čistega dobička.

Naraščanje dolgov Kompasa ni oviralo, da ne bi na Hrvaškem, kjer celotna skupina ustvari le desetino svojih prihodkov, junija odprl Muzeja potovanja. Po zatrjevanju naših virov naložba v centru Zagreba ni bila ravno zanemarljiva.

Dvom o delujočem podjetju

V Kompasovem letnem poročilu za leto 2022 so revizorji opozorili na prekrške družbe v bančnih zadevah, zaradi česar bi banka lahko zahtevala predčasno poplačilo posojila v višini 4,4 milijona evrov, v 90 dneh od prejema zahtevka. »Negotovost, ali se bo družbi uspelo izogniti predčasnemu poplačilu posojila, nakazuje na obstoj pomembne negotovosti, ki lahko vzbudi dvom o sposobnost družbe, da nadaljuje kot delujoče podjetje,« so poudarili revizorji in dodali, da poslovodstvo ocenjuje, da ima v primeru predčasnega poplačila posojila dovolj likvidnih sredstev. Na vprašanje, ali je bilo posojilo odpoklicano, in na številna druga vprašanja v Kompasu niso odgovorili.

Ker je Kompas družba, ki je zavezana reviziji, mora letno poročilo o poslovanju za leto 2023 oddati do konca avgusta. Lani je bilo objavljeno šele oktobra, predlani pa novembra. Kljub odsotnosti podatkov o poslovanju v preteklem letu lahko rečemo, da se je po vsej verjetnosti Kompasova bilančna slika lani izrazito poslabšala. H Kompasu je bil namreč septembra pripojen Adriatic Holding Group. Namesto slednjega je odtlej njegov neposredni lastnik luksemburški Special Sits General Partner II. S pripojitvijo Adriatica so na Kompas prešli tudi visoki dolgovi – konec leta 2022 so finančne obveznosti Adriatica znašale 4,3 milijona evrov.

Naraščanje dolgov pa Kompasa ni oviralo, da ne bi na Hrvaškem, kjer celotna skupina ustvari le desetino svojih prihodkov, junija odprl Muzeja potovanja. Po zatrjevanju naših virov naložba v centru Zagreba ni bila ravno zanemarljiva.

Priporočamo