Strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s problematiko pranja denarja in financiranja terorizma (Moneyval), v poročilu med drugim ugotavlja, da je Slovenija okrepila pooblastila finančne uprave na področju zahtevkov za pridobivanje dodatnih podatkov v primeru lažne carinske deklaracije ali opustitve prijave.

Poleg tega je finančna uprava po novem pooblaščena, da od imetnikov gotovine, ki prečkajo mejo med Slovenijo in drugimi članicami EU, zahteva podatke, so izpostavili.

V veliki meri skladno

Slovenija je po ocenah odbora naredila tudi pomembne korake za krepitev ukrepov v sektorju ponudnikov storitev virtualnih sredstev (VASP), vključno z uskladitvijo definicije ponudnikov teh storitev z mednarodnimi standardi.

Od izdaje poročila za leto 2017 je Slovenija po navedbah odbora zagotovila popolno skladnost z 11 od 40 priporočil Projektne skupine za finančno ukrepanje (FATF). Manjše pomanjkljivosti ostajajo pri izvajanju 28 priporočil, kjer je Slovenija prejela oceno »v veliki meri skladno«. Pri enem priporočilu ukrepanje ostaja delno skladno, neskladnega ukrepanja pa odbor ni ugotovil.

Moneyval je sklenil, da bo Slovenija ostala pod okrepljenim nadzorom ter mu bo o nadaljnjem napredku na področju problematike pranja denarja in financiranja terorizma poročala predvidoma decembra letos.

Priporočamo