Nepremičninski trg je za Slovence vedno zanimiv, nenazadnje imamo v nepremičninah daleč največ svojega premoženja. Kakšne so danes priložnosti na trgu in kakšne so nevarnosti v luči aktualnih razmer, so nakupi nepremičnin kot kapitalskih naložb še vedno smiselni in donosni? Odgovore na ta vprašanja sta poskušala najti podjetnik Ivo Boscarol in Primož Jagarinec, partner v družbi Equinox Partners, ki je ob obletnici svojega delovanja pogovor tudi organizirala.

Nepremičnine so vsekakor ena od naložbenih možnosti, je zatrdil Boscarol. »V nepremičninski trg sicer na dolgi rok verjamem, vendar se je izkazalo, da lahko tudi ta zaniha,« je opozoril. Kljub temu ostaja dejstvo, meni podjetnik, da so nepremičnine v našem življenju nekaj nujno potrebnega. »Četudi bomo jutri vsi šli na online in delali od doma, nekje moramo živeti, nekje mora potekati proizvodnja,« je prepričan. A hkrati opozarja, da se danes v nekoliko spremenjenih razmerah, ki smo jim trenutno priča na trgu, izplača vlagati zgolj v tiste nepremičnine, kjer lahko realno pričakujemo donose, višje od trenutne inflacije. Tudi sam se v nepremičninske posle, pri katerih ne more pričakovati 10- ali 12-odstotnega donosa, ne spušča.

Gradnja 100 metrov visokih stolpnic

Danes je najbolje razpršiti svoje premoženje, je prepričan. Zato je del svojega premoženja po prodaji podjetja Pipistrel vložil v nepremičnine, ki pa so zgolj segment celotnega naložbenega portfelja. Odločil se je za nakup Koloseja, za katerega načrtuje, da bo popolnoma zasijal v vsej svoji lepoti. V njem bo, kot je zatrdil, ostal tudi kino. Boscarol je kupil tudi deset hektarov zazidljivih zemljišč Žita. To je največja zazidljiva površina znotraj ljubljanskega obroča, na njej pa je možno graditi 100 metrov visoke stanovanjske stolpnice. Kupil jih je po ceni 300 evrov za kvadratni meter, je povedal in dodal, da je poleg tega 100 milijonov evrov vložil v stanovanjske in industrijske nepremičnine. Tudi doma v Ajdovščini.

Po podjetnikovih besedah je danes zelo pomembno, da se nepremičnine kot naložbe kupujejo izključno z gotovino, saj s tem pri poslu ni rizika financiranja. »Ob 6-odstotnih obrestnih merah in skoraj 10-odstotni inflaciji prej omenjen donos ni mogoč. V resnici denar v tem primeru vrednost izgublja, ne pridobiva,« je opozoril Boscarol. Seveda pa nakupi z gotovino veljajo za kapitalske naložbe, nakup stanovanja, v katerem boste živeli, je povsem druga zgodba, še dodaja.

Kriza je lahko za nekoga priložnost

Da je danes stanje na trgu drugačno, kot je bilo še pred letom ali več, opozori tudi Primož Jagarinec. »Zadnjih nekaj let smo živeli v obdobju negativnih obrestnih mer, inflacije praktično ni bilo, nepremičnine so se kot kapitalske naložbe pri nas in tudi v tujini kupovale z ugodnimi bančnimi posojili. Nato smo šli skozi spremembe – energetsko draginjo, dvig gradbenih stroškov, splošen dvig cen in posledično izgubo vseh teh ugodnosti na trgu – nakup nepremičnine kot naložbe s kreditom pa je slaba odločitev,« še poudari. Marsikateri – tudi večji – vlagatelj, ki je nakupe financiral z bančnimi posojili, se zdaj ob enormnem dvigu obrestnih mer srečuje z velikimi težavami, izpostavi. »Vsi ti zdaj že pošteno plačujejo za svoje dejanje,« je prepričan Jagarinec. Boscarol pa ob tem dodaja, da je lahko kriza za koga tudi imenitna priložnost za nakup nečesa, denimo nepremičnine. »Če imaš sredstva na voljo, pač čakaš na najbolj primeren trenutek na trgu in potem kupiš.«

A boljša rešitev za naložbo v teh nepredvidljivih časih je po sogovornikovih besedah lahko tudi vlaganje v nepremičninske družbe in sklade, ki kotirajo na borzi, saj lahko posameznik vloži manjši znesek denarja in tega razprši – torej je tudi tveganje manjše, hkrati pa lahko denar, če ga potrebuje, s prodajo delnic dobi takoj. Slaba stran takih naložb je morebitno slabo poslovanje nepremičninskega sklada, zato je tudi pri tem potrebna previdnost. 

Priporočamo