Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič poslovanje družbe v prvi polovici leta ocenjuje kot uspešno. Ocenjena polletna prodaja je 920 milijonov evrov, kar je sedem odstotkov več kot v lanskem prvem polletju. Krka je dosegla rekordni polletni dobiček iz poslovanja (EBIT) v višini 236 milijonov evrov, ki je višji od tistega v enakem obdobju lani za devet odstotkov, ocenjeni končni rezultat v polletju pa je dobrih 170 milijonov evrov čistega dobička. Ta je sicer manjši od polletnega lanskega dobička, ko je Krka zaradi velikih tečajnih razlik imela visoke prihodke.

Prodali blizu devet milijard tablet in kapsul

Krka po Colaričevih besedah letos načrtuje za več kot 130 milijonov evrov naložb, glavne bodo na matični lokaciji v Novem mestu in Sinteza 2 v Krškem, ki je vredna 160 milijonov evrov. Tam še vedno čakajo na pravnomočnost okoljevarstvenega soglasja, gradbeno dovoljenje za obrat, v katerem bo delo sčasoma dobilo več sto delavcev, pa so že pridobili. »Vzporedno s tem bomo intenzivirali naložbe na drugih področjih, da si zagotovimo surovine in seveda končne izdelke. V prvi polovici leta smo proizvedli in prodali skoraj devet milijard tablet in kapsul, potrebe po naših izdelkih pa se stalno povečujejo. Zato moramo seveda zagotavljati večje in večje količine,« je dodal Colarič.

Pomemben del skupščine je vselej tudi delitev bilančnega dobička oziroma višina dividende, ki jo bo Krka začela izplačevati 20. julija. Višina dividende znaša 6,6 evra bruto na delnico, kar pomeni, da bo Krka svojim delničarjem, večinoma fizičnim osebam iz Slovenije, ki jih je več kot 47.000, izplačala 204 milijone evrov dividend.

V Ruski federaciji nekoliko večja prodaja

V vseh svojih šestih prodajnih regijah je Krka ob polletju dosegla rast poslovanja, tudi v vzhodni Evropi, kljub trenutnim razmeram v Rusiji in Ukrajini. Colarič ob tem dodaja, da ga poslovanje Krke v teh dveh državah ne skrbi. »Poslovanje je bilo tam povsem normalno, tako v letu 2022 kot v letošnjem prvem polletju. Kakšnih sprememb tudi v prihodnje ne predvidevamo,« je dejal. V Ruski federaciji, ki je s skoraj 180 milijoni evrov polletne prodaje Krkin največji posamični trg, je družba v prvem polletju ustvarila celo nekaj odstotkov večjo prodajo kot v enakem obdobju lani, medtem ko je prodaja v Ukrajini padla za šestnajst odstotkov. »Izredne razmere in ukrepi distributerjev pri upravljanju zalog so povzročili krčenje trga zdravil, a je bila dinamika prodaje v drugem četrtletju intenzivnejša kot v prvem,« pravijo v Krki in dodajajo, da se je prodaja na vseh preostalih trgih vzhodne Evrope, kjer je Krka prodala za 300 milijonov evrov izdelkov, in srednje Azije glede na enako obdobje lani povečala.  

Priporočamo