Upravno sodišče je pred dnevi na predlog Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) zdalo začasno odredbo in s tem preprečilo izdajo gradbenega dovoljenja za hidroelektrarno Mokrice, konkretno za energetsko in infrastrukturno ureditev v sklopu predvidene hidroelektrarne. Kot so sporočili z društva, ministrstvo za okolje ne sme izdati gradbenega dovoljenja za hidroelektrarne Mokrice, dokler upravno sodišče ne bo dokončno odločilo o njihovi pritožbi, lahko pa ministrstvo nadaljuje z upravnim postopkom. Investitorji projekta, družbe HESS - Hidroelektrarne na Spodnji Savi, Infra in Eles, imajo možnost pritožbe.

Vedno znova uspešni

Upravno sodišče se pri svoji zadnji odločitvi sklicuje na svojo preteklo sodno prakso ter prakso vrhovnega sodišča. Obe sta že lani odločili v podobnem upravnem sporu glede hidroelektrarne Mokrice. Pričujoči upravni spor je namreč že četrti, ki ga je sprožilo omenjeno društvo. Investitor, družba HESS, namreč poskuša na več frontah premakniti projekt z mrtve točke. V začetku julija so tako vnovič podali vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja po integralnem postopku – upravno sodišče je v tem primeru pravkar izdalo začasno odredbo - poteka pa tudi upravni spor glede tako imenovanega postopka za prevlado druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave. Tudi v tem primeru so v DPRS vložil tako tožbo kot zahtevo za izdanje začasne odredbe, s katero bi do končne odločitve sodišča preprečili morebitni začetek gradnje.

Omenjen postopek prevlade druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave je – že drugič- sprožila bivša vlada Janeza Janše. Odlčitev je sprejela meseca maja, tik pred svojim odhodom, ko naj bi se omejila le še na opravljanje tehničnih poslov. Sodišče v tem primeru po naših informacijah še ni odločilo. Ob štirih sproženih tožbah so tako v DPRS v preteklosti z dvema že uspeli, med drugim so prekinili tudi prvi postopek prevlade druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave, ki ga je leta 2020 začela vlada Janeza Janše.

Janševa in Golobova vlad ana istem bregu

Odločbo o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave, ki jo je sprejela Janševa vlada, sicer podpira tudi vlada Roberta Goloba. »Projekt je korak v pravo smer,« je junija poudaril minister za okolje Uroš Brežan. Izpostavil je, da bi bilo v primeru gradnje hidroelektrarne Mokrice treba upoštevati več kot 120 omilitvenih ukrepov za ohranjanje narave. Ob tem ni nepomembno, da vlada, četudi bi to želela, odločbe o prevladi druge javne koristi formalnopravno ne more razveljaviti, saj ji to preprečuje zakon o upravnem postopku. Razveljavitev lahko doseže zgolj in samo v postopku udeležena stranka preko upravnega spora. »V DPRS, kjer branimo javni interes narave, opozarjamo, da je uničenje tekoče reke s takim energetskim projektom posebej alarmantno zdaj, ko je zaradi drastičnih suš proizvodnja v hidroelektrarnah nizka ali je sploh ni. Maja letos so po podatkih SURS obstoječe hidroelektrarne v Sloveniji proizvedle 49 odstotkov manj elektrike kot maja lani, hidroelektrarna Solkan je te dni zaradi nizkega vodostaja Soče začasno ustavljena,« so še izpostavili v društvu.

Hidroelektrarna Mokrice je predvidena kot zadnja v verigi petih spodnjesavskih hidroelektrarn - poleg hidroelektrarn Boštanj, Blanca, Krško in Brežice. Gradnja pete hidroelektrarne bi se morala po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov pri umeščanju v prostor in upravnih sporov naravovarstvenikov.

Priporočamo