Prodajni postopek Mariborske livarne Maribor, ki zaposluje 350 delavcev v mariborski regiji, se je zaključil brez prodaje, so pojasnili na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Razlog za takšno odločitev so bile krepko prenizke ponudbe.

Minister za delo Luka Mesec, ki je včeraj obiskal MLM, je odločitev o ustavitvi prodajnega postopka pozdravil. Po njegovi oceni je bil način prodaje neodgovoren, saj sta bila v igri dva nezanesljiva kupca, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

V MLM so lani ustvarili 42 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je približno tretjino več kot leto pred tem in okoli 10 odstotkov več kot v predkoronskem letu 2019. Ob tem je izguba znašala dobra dva milijona evrov. V prvih petih mesecih letošnjega leta so se prihodki od prodaje v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, ko so znašali 16,8 milijona evrov, povečali na 17,7 milijona evrov, poslovanje pa bo v preučevanem obdobju pozitivno.

Neizkoriščene nepremičnine

Združitev MLM s Talumom je postala aktualna pred nekaj tedni, ko je že kazalo, da bo prodajni postopek mariborske družbe, tako kot leta 2018, spet spodletel. Talum lastniško obvladuje Eles, proizvodnji MLM in Taluma pa naj bi bili komplementarni. Sprva je kazalo, da bo prodajni postopek MLM tokrat uspešen; med drugimi je nezavezujoče ponudbe oddalo nekaj tujih finančnih skladov, ki imajo v svojem lastništvu naložbe podjetij, ki proizvajajo za avtomobilsko industrijo. Nezavezujočo ponudbo naj bi oddal tudi Kompas Shop v lasti Aleksandra Jereba. Po neuradnih podatkih so se na DUTB na koncu pogajali le še z nemškim finančnim skladom Mutares, ki je od italijanskega sklada Palladio Finanziaria nedavno prevzel koprski Cimos.

Ker je bila ponudba Mutaresa izrazito nižja od pričakovanj, so na DUTB sklad pozvali k povečanju ponudbe. Po ponovnem pregledu poslovanja MLM je Mutares svojo ponudbo nekoliko povečal, vendar je bila še vedno občutno pod pričakovanji in ni dosegla niti vrednosti nepremičnin, ki jih ima v lasti mariborska družba. Te nepremičnine imajo okoljevarstveno dovoljenje za industrijsko dejavnost, med drugim za galvanizacijo. Za takšno dejavnost pa je okoljevarstveno dovoljenje danes težko pridobiti.

Precejšen del nepremičnin MLM je sicer neizkoriščenih. Ker se zaradi podaljšanja dobavnih verig krepijo težnje za selitev proizvodnih zmogljivosti v avtomobilski industriji iz Azije nazaj v Evropo, bi bile proizvodne zmogljivosti MLM, kljub trenutni odsotnosti sprejemljivih ponudb, v prihodnje lahko zelo zanimive, sploh ob dejstvu, da družba razpolaga z okoljevarstvenim dovoljenjem za galvanizacijo.

Možni scenariji

Kakšna bo po spodletelem prodajnem postopku usoda MLM, še ni znano. Poleg povezovanja s Talumom je eden od možnih scenarijev oddelitev nepremičnin in nato prodaja dejavnosti družbe. Obstaja tudi možnost, da se prodajni postopek čez čas ponovi. Po mnenju Mesca bi bil lahko MLM skupaj z načrtovano ukinitvijo DUTB konec leta prenesen na Slovenski državni holding. Druga možnost, ki jo vidi, pa je, da bi MLM prevzeli zaposleni.

Poleg Mesca se je s predstavniki sindikata in vodstva MLM včeraj srečal tudi gospodarski minister Matjaž Han. Po njegovih pojasnilih je zaposlene strah, da bi bil MLM prodan kakšnemu vlagatelju, ki bi v poslu videl le atraktivno zemljišče. »Z vodstvom in sindikatom sem se sestal ločeno, skupni cilj obeh pa je, da se delovna mesta obdržijo. Zaposleni si želijo, da bi proizvodnja ostala, kjer je, in da bi se MLM še naprej razvijal,« je povedal Han.

Priporočamo