Lahko rečemo, da se je avgust res začel precej divje, saj je Fitch, ena od treh velikih kreditnih agencij, znižal bonitetno oceno ameriškega dolga z AAA na AA+. To je šele drugo takšno znižanje v zgodovini ZDA, po podobni odločitvi bonitetne hiše Standard and Poor's avgusta 2011. Zaskrbljenost glede ameriškega dolga ni nič novega, vendar tokratno znižanje vseeno nakazuje na slabe fiskalne obete. Ko so ZDA prvič izgubile oceno AAA, je to povzročilo padec indeksa S&P 500 za 4,8 odstotka. Delniški trg je ostal volatilen praktično do konca leta 2011. Tokratni odziv delniških trgov je bil precej blag. Razlika je v stanju gospodarstva, ki je zadnja štiri četrtletja raslo, medtem ko je stopnja brezposelnosti 3,5-odstotna. Leta 2011 je bila gospodarska rast anemična, stopnja brezposelnosti pa pri 9 odstotkih. Če se vrnemo v sedanjost, julijsko poročilo s trga dela je podalo mešane zaključke: trg dela se sicer ohlaja, vendar zelo počasi, pri tem pa rastejo plače. Inflacija je pod 3 odstotki, medtem ko je bila lani ob tem času več kot 9-odstotna.

Evropske zaloge plina še naprej rastejo in v tem obdobju presegajo 87 odstotkov kapacitet. Najvišje so bile lani pred zimo, ko so dosegale okoli 95-odstotno zasedenost. Cena na nizozemski borzi se zadnje tedne giblje med 25 in 31 evrov za megavatno uro. Kombinacija zmanjševanja črpanja članic organizacije OPEC+ in sezonsko višje povpraševanje sta skupaj generirala višjo ceno nafte brent, ki je v juliju pridobila 14 odstotkov. Zmanjšanje načrpanih količin OPEC+ bo razlog za višanje cen, hkrati bo to neugodno vplivalo na zmanjševanje inflacijskih pritiskov.

Slovenski borzni indeks SBITOP je padel pod mejo 1200 indeksnih točk. Pred tem se je od aprila gibal med 1200 in 1265 točkami. Razloge za padec v zadnjih dneh gre iskati v nedavni vodni ujmi, ki je prizadela velik del prebivalcev in tudi podjetij, ki imajo svoje poslovne prostore na poplavljenih območjih. Najbolj prodajni pritisk občutita obe zavarovalnici, ki bosta vsekakor nosili del bremena poplav z izplačevanjem škodnih zahtevkov. Kako veliki bodo, je še prezgodaj govoriti, saj se škoda na terenu pravzaprav še niti ni začela popisovati. Nekaj škode je utrpela tudi Cinkarna Celje, saj je v njeni poslovni enoti v Mozirju prišlo do uničenja zalog surovin in izdelkov. Nastalo škodo ocenjujejo med 510.000 in 620.000 evrov. Proizvodnjo bodo skušali zagnati že ta teden. 

Priporočamo