Po ponedeljkovem potopu so si azijske borze opomogle, nekatere bolj kot druge. Osrednji indeksi na azijskih borzah se gibljejo neenotno. Pri tistih, ki so končali v pozitivnem območju, se je zgodil precejšen odboj. Med vlagatelji so se skrbi o stanju ameriškega gospodarstva vsaj delno pomirile, okrepil se je japonski jen. Za vrnitev optimizma na kapitalske trge je odgovorna tudi ameriška centralna banka Fed, poroča Reuters. Ena izmed vodilnih oseb pri Fedu, Mary C. Daly, je dejala, da se inflacija v ZDA še vedno znižuje in je na poti proti cilju centralne banke dveh odstotkov na letni ravni.

Trgovanje na azijskih borzah je minilo v znamenju precejšnjega odboja nekaterih indeksov po ponedeljkovih globokih padcih. Tokijski Nikkei 225 je pridobil 10,23 odstotka, seulski Kospi pa 3,30 odstotka. Šanghajski SSE Composite se je zvišal za 0,23 odstotka, hongkonški Hang Seng za 0,01 odstotka, singapurski STI pa je sklenil 0,62 odstotka nižje.

Na newyorški borzi vlagatelji manj zaskrbljeni

Indeksi na newyorški borzi so po ponedeljkovih krepkih padcih včerajšnje trgovanje začeli z neenotno smerjo. Vlagatelji so po ocenah analitikov manj zaskrbljeni glede stanja ameriškega gospodarstva, a ostajajo previdni. V New Yorku so se tečaji vrednostnih papirjev zviševali. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,22 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je pridobil 1,34 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je bil 1,81 odstotka v plusu.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 73,59 dolarja, kar je 65 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Severnomorska nafta brent za dobavo v oktobru je bila s 76,82 dolarja dražja za 52 centov.

Tudi indeksi na evropskih borzah so se po ponedeljkovih krepkih padcih v uvodnem delu torkovega trgovanja zvišali. Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 9.40 na 0,71 odstotka višji ravni kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Frankfurtski indeks DAX se je zvišal za 0,89 odstotka, pariški CAC 40 za 0,41 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 0,51 odstotka. Vrednost evra se znižuje. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 9.40 za en evro odšteti 1,0924 dolarja, kar je 0,32 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Ljubljanska borza nadoknadila velik del ponedeljkovih izgub

Indeks najpomembnejših podjetij na ljubljanski borzi SBI TOP je včeraj poskočil za 3,80 odstotka in se ustalil pri 1587,74 točke. Delnice so nadoknadile velik del ponedeljkovih izgub, ki so jih povzročili predvsem padci na drugih svetovnih borzah. Skupni promet je včeraj dosegel 3,23 milijona evrov, najprometnejše pa so bile delnice NLB in Krke. Najvišjo rast, okoli pet odstotkov, so dosegle delnice Petrola, Save Re, Cinkarne Celje in NLB.

Kriptovalute poskočile

Medtem precej lažje dihajo lastniki kriptovalut. Predvsem ethereuma, ki je ponoči pridobil več kot deset odstotkov vrednosti.

Tudi lastniki bitcoina so nazaj pridobili nekaj premoženja, najpomembnejša kriptovaluta je v zadnjih 24 urah pridobila deset odstotkov vrednosti in je bila včeraj vredna skoraj 56.000 ameriških dolarjev (51.300 evrov). x am

Priporočamo