Spust obrestne mere je sicer bil pričakovan, a se je bolj pričakovalo, da bo Fed obrestno mero znižal za 0,25 odstotnih točk. Fed je torej zelo odločno pričel nov cikel nižanja obrestne mere. S strani Feda napovedana obrestna mera, t.i. »dot plot«, za konec naslednjega leta je prav tako nižja od ocen analitikov, kar pomeni, da lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo še več odločnosti pri nižanju obrestne mere. To kaže na to, da Fed tokrat ne želi ničesar zamuditi in ne želi ponoviti napake iz leta 2021, ko so ocenili, da bo inflacija le kratkotrajna oz. prehodna.

Na dan odločitve Feda je bila reakcija na trgih še dokaj zadržana. Očitno so vlagatelji potrebovali nekaj časa, da so premleli Fedovo odločitev in nato ocenili odločitev o močnejšem znižanju obrestne mere kot pozitivno, saj so naslednji dan delniški indeksi precej pridobili. Indeks S&P 500 je prvič presegel 5700 točk in tako dosegel novo najvišjo vrednost. Indeks Dow Jones je prvič v zgodovini presegel 42.000 točk. Med vlagatelji je trenutno prisoten optimizem, da bo gospodarstvu uspel t.i. mehki pristanek in se bo izognilo recesiji. Ali bo res tako, je v tem trenutku še nemogoče povedati. Kljub trenutnemu optimizmu številni analitiki opozarjajo, da se tveganja na trgih povečujejo.

Na Fedovo znižanje obrestne mere je pozitivno reagirala tudi cena zlata. Cena zlata je prvič presegla 2600 dolarjev (2328 evra) za trojsko unčo. Cena zlata tako nadaljuje svoj pozitiven trend in je od začetka leta v dolarjih pridobila že dobrih 27%.  

Priporočamo