Dve temi sta nekako skrbeli za pozitivno razpoloženje delniških trgov. Prva so podatki o inflaciji v ZDA, ki se še naprej umirja, pri čemer sta inflacija indeksa cen življenjskih potrebščin in indeksa cen proizvajalcev nižja od napovedi za mesec julij. Drugi razlog najdemo v gospodarskih podatkih, ki so še naprej dobri, pri čemer so podatki o prodaji na drobno in višini brezposelnosti boljši od pričakovanj. Skupek vseh teh podatkov nam pove, da se sicer ameriško gospodarstvo ohlaja (kar je nekako bil tudi cilj dvigovanja obrestnih mer za zajezitev rasti inflacije), vendar ne kaže na skorajšnji močnejši upad gospodarske aktivnosti ali celo zdrs v recesijsko okolje. Okolje v katerem imamo nižjo inflacijo in hkrati ohlajanje gospodarske rasti, a še vedno rasti, je dobra osnova za začetek zniževanja obrestnih mer. FED bo znižanje najverjetneje objavil na svoji seji, ki bo 18. septembra. V vmesnem času bomo pozorno spremljali letni simpozij FED, ki bo 22. in 24. avgusta, saj bi lahko predsednik Powell in ekipa priložnost izkoristili, da potrdijo napovedo prvo znižanje obrestne mere.

Zgoraj omenjeno okolje in geopolitične napetosti še naprej skrbijo za rast cene naložbenega zlata. Trojska unča zlata, ki predstavlja približno 31,10 grama, je v teh dneh presegla mejo 2.500 dolarjev. Od oktobrskega dna je zdaj oddaljena že več kot 37 odstotkov. Cena zemeljskega plina v Evropi se je, po nedavnih dogodkih v Ukrajini in Rusiji povzpela na približno 40 evrov za megavat, kar je približno 10 evrov dražje kot je bila povprečno cena v prvi polovici leta. Evropska skladišča plina so sicer že napolnjena blizu 90 odstotkov kapacitete. Cena surove nafte se je, po splošnem upadu na finančnih trgih v začetku avgusta, nekoliko popravila, vendar je še vedno pod pritiskom nižjega povpraševanja zaradi upada gospodarske aktivnosti, predvsem bojazni glede kitajskega povpraševanja in vse večje uporabe alternativnih virov energije.

Slovenski borzni indeks SBITOP se v zadnjem tednu giblje okoli 1.600 točk kar je okoli 4,5 odstotka nad zaključno vrednostjo 5. avgusta. Pred tem smo sicer imeli lokalno najvišjo vrednost v juliju pri približno 1.700 točkah. Vrednost indeksa seveda ne odraža že izplačane dividende v tem obdobju, saj indeks pri izračunu vrednosti uporabi zgolj vrednosti delnici, ki seveda po izplačilu padejo približno za višino dividende. Do konca avgusta bodo izplačane še dividende Luke Koper in drugi del dividende Telekoma Slovenije.

Priporočamo