Po izpolnitvi vseh pogojev je Petrol na Hrvaškem oktobra 2021 zaključil prevzem podjetja Crodux Derivati Dva. Največji prevzem v zadnjem desetletju je slovenskega trgovca z naftnimi derivati stal 191,7 milijona; če upoštevamo še prevzete finančne obveznosti Croduxa, pa približno 210 milijonov evrov. Po drugi strani je Petrol s prevzemom pridobil 93 novih bencinskih servisov in njihovo število v sosednji državi povečal na več kot 200. Toda pridobljena naložba Petrolu ne prinaša želenih rezultatov.

»Ker so cene naftnih derivatov na Hrvaškem regulirane že od oktobra 2021, se soočamo z negativno maržo in poslujemo z izgubo. S številnimi dopisi na pristojna ministrstva in hrvaški vladi je uprava pozivala k spremembi nesorazmernih ukrepov, jeseni 2022 pa napovedala odškodninski zahtevek in druge potrebne ukrepe za zavarovanje pravnega in finančnega položaja družbe. Ker so bili vsi pozivi neuspešni, smo se odločili, da 28. decembra lani za eno uro, od 12. do 13. ure, opozorilno zapremo prodajna mesta na Hrvaškem (z izjemo bencinskih servisov v koncesiji), s čimer smo opozorili na resnost situacije in nujnost dialoga. Žal neuspešno,« so pojasnili v Petrolu.

Po zaprtju bencinskih servisov za eno uro je bil Petrol na Hrvaškem deležen pritiskov, tudi od tamkajšnjega gospodarskega ministra Davorja Filipovića. Ta je enourno zaprtje bencinskih servisov označil za slabo potezo. »Ne bomo dovolili, da bi kdor koli v tako težki situaciji segal globoko v žepe hrvaških državljanov,« je Filipovićevo izjavo pred nekaj tedni povzel hrvaški časnik Jutarnji list. Po ocenah več poznavalcev razmer je bila kaplja čez rob Filipovićeva izjava 17. februarja. Takrat je gospodarski minister javno izjavil, da še naprej ne bo obiskoval Petrolovih bencinskih črpalk, ker je ta maloprodajna veriga del svojih bencinskih črpalk začasno zaprla brez razloga.

Ministrova izjava lahko
škoduje Petrolu

Eden od naših sogovornikov, ki ni želel biti imenovan, je opozoril, da Filipovićeve izjave nakazujejo, da bi ta lahko imel s Petrolom osebni spor, s sporno izjavo, ki bi lahko vplivala na javno mnenje na Hrvaškem, pa želi doseči »discipliniranje« Petrola, saj pravnih možnosti nima na voljo. S to izjavo bi bila Petrolu lahko povzročena tako potencialna kot dejanska škoda, ne nazadnje bi se mu lahko znižal tržni delež; prav tako bi se lahko znižala vrednost prevzetega Croduxa, ki je Petrolu omogočil precejšnje povečanje tržnega deleža na Hrvaškem, je dodal naš sogovornik. Da je izjava Filipovića kočljiva, se strinja tudi profesor z ljubljanske ekonomske fakultete dr. Marko Jaklič, ki med drugim študente poučuje predmet poslovno okolje podjetja: »Takšne izjave v luči svobodne trgovine niso korektne za ministra države članice EU. Če se bo izkazalo, da je bil Petrol zaradi izjave oškodovan, naj hrvaškega ministra toži.«

Na vprašanje, ali so po Filipovićevi izjavi zaznali upad prometa na svojih bencinskih servisih na Hrvaškem, v Petrolu niso odgovorili, prav tako niso komentirali Filipovićeve izjave. Pojasnili pa so, da je hrvaški za slovenskim njihov drugi najpomembnejši trg. Pri prodaji naftnih derivatov Petrol na njem zavzema 44-odstotni tržni delež, medtem ko imajo pri prodaji utekočinjenega naftnega plina za industrijo, transport in druge potrebe 57,6-odstotni tržni delež. Petrol je lani v hrvaški proračun prispeval 533 milijonov evrov davkov. Po dostopnih podatkih hrvaški pokojninski skladi obvladujejo približno deset odstotkov Petrolovih delnic, v sosednji državi pa slovenski trgovec z naftnimi derivati zaposluje okoli 2200 delavcev.

Na ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) smo v časniku Dnevnik minuli četrtek naslovili vprašanja v zvezi s Filipovićevo izjavo; med drugim nas je zanimalo, kako jo komentirajo in ali so zaradi izjave posredovali po diplomatski poti oziroma ali to nameravajo storiti. Nenazadnje je MZZ leta 2007 posredoval po tem, ko je kasneje propadli koncern Agrokor Ivice Todorića zaradi zaščite lastne proizvodnje iz svoje trgovske verige Konzum umaknil skoraj vse slovenske izdelke. V petek so z MZZ sporočili, da so presenečeni nad izjavo hrvaškega ministra za gospodarstvo Filipovića, da ne bo več kupoval na črpalkah Petrola. »Zaradi neprimerne izjave smo reagirali tudi po diplomatski poti in na zagovor poklicali hrvaško veleposlaništvo v Sloveniji.« Naključno ali ne, na MZZ so pogovor s hrvaškim veleposlanikom opravili šele v petek, torej dan po tem, ko so prejeli Dnevnikova vprašanja.

MZZ bo obvestil
evropsko komisijo

Kot so opozorili na MZZ, je nesprejemljivo, da nosilci oblasti s pozicije moči diskriminirajo slovenska podjetja, vplivajo na odločitve potrošnikov in kršijo pravila notranjega trga EU: »Petrol je resno podjetje in Slovenija se bo vedno odločno odzvala na neprimerna ravnanja predstavnikov drugih držav, ki imajo negativen vpliv na delovanje ali ugled slovenskega podjetja.« Na MZZ od hrvaških oblasti pričakujejo, da bodo zagotovile polno svobodo in enakopraven položaj za vsa slovenska podjetja na Hrvaškem, »o neprijetni situaciji pa bomo obvestili tudi evropsko komisijo«. Na MZZ pričakujejo, da se bodo v prihodnje ministri vzdržali takšnih izjav, ki ne prispevajo k dobrim gospodarskim odnosom med prijateljskima državama in k dobrim sosedskim odnosom.

Tako kot v Sloveniji je Petrol tudi na Hrvaškem napovedal vložitev odškodninske tožbe zoper tamkajšnjo državo zaradi reguliranih cen naftnih derivatov, v drugi polovici januarja pa je državnemu odvetništvu Republike Hrvaške posredoval predlog za mirno rešitev spora v 90 dneh. Kot so povedali v Petrolu, jim je bila v obdobju regulacije od sredine oktobra 2021 do konca lanskega leta povzročena škoda v višini skoraj 56 milijonov evrov. Natančni znesek nastale škode je izračunal hrvaški sodni izvedenec Hrvoje Zgombić, tudi davčni svetovalec in revizor.

Na ministra Filipovića, ki ima doktorat iz ekonomskih ved, na zagrebški ekonomski fakulteti naziv izrednega profesorja, v letih 2021 in 2022 pa je bil nekaj mesecev član nadzornega sveta največje hrvaške naftne družbe Ina, smo minuli četrtek naslovili vprašanje, kako komentira napovedano tožbo Petrola. Med drugim smo ga vprašali, kako komentira, da izkorišča ministrski položaj za izražanje osebnih zamer do Petrola. Odgovorov nismo prejeli. 

Priporočamo