Prodajni postopek jeklarne Štore Steel se preveša v sklepno dejanje. Po oddaji nezavezujočih ponudb skrbni pregled poslovanja opravljajo oziroma so ga že opravili trije možni prevzemniki. Do prodajnega postopka Štore Steela je prišlo, ker so banke upnice od Uniorja zahtevale, da med drugim odproda skoraj 30-odstotni lastniški delež Štore Steela, nato pa so k prodaji jeklarne pristopili tudi preostali lastniki.

Eden od ponudnikov, ki se mu je uspelo kvalificirati v ožji izbor možnih prevzemnikov, je družba Sij – Slovenska industrija jekla, ki je v večinski ruski lasti, četrtinski delež pa obvladuje država. Pred leti se je Sij že zanimal za nakup štorske jeklarne, a se je nato podal v prevzem Perutnine Ptuj. Poleg tega je iz stečajnega postopka Skupine Viator & Vektor odkupil še Sij Ravne Systems, in njeno hčerinsko družbo Armas, povrhu pa posredno pridobil večinski delež v družbi Oro met, ki proizvaja standardne in nestandardne orodne plošče ter druge elemente za podporo orodjarski industriji.

Možni prevzemnik, ki se mu je uspelo plasirati v drugi krog prodajnega postopka, tako da se lahko seznani s podrobnostmi poslovanja štorske jeklarne, je nemški finančni sklad Mutares. Temu je pred dvema letoma uspelo prevzeti koprski Cimos. Po neuradnih podatkih Mutares načrtuje selitev Cimosove proizvodnje v srbsko Kikindo, kjer ima Cimos hčerinsko podjetje in ogromno livarno.

Tretji možni prevzemnik Štore Steela je ena največjih turških jeklarn Asil Çelik, ki med poznavalci velja za favoritko pri prevzemu slovenske jeklarne. Asil Çelik med drugim proizvaja jeklo za avtomobilsko industrijo, v obstoječih proizvodnih zmogljivostih pa lahko na leto proizvede 700.000 ton surovega jekla in 450.000 ton jeklenih izdelkov. V Štore Steelu lahko na leto izdelajo 150.000 ton jekla (lani so ga proizvedli 132.000, predlani 141.000 ton), po zagonu novega centra sekundarne metalurgije proti koncu letošnjega leta, ki so ga začeli graditi leta 2022, vanj pa vložili 24 milijonov evrov, pa se bodo proizvodne zmogljivosti povečale na 170.000 evrov.

Proizvedene količine jekla v Štore Steelu so se lani znižale za 6,8 odstotka, prihodki od prodaje pa za petino, na dobrih 150 milijonov evrov.

Prihodki so se znižali za petino

Med možnimi prevzemniki sta se omenjali še dve italijanski jeklarni: Danieli in Acciaierie Venete, ki je v predzadnjem, nazadnje spodletelem prodajnem postopku konec leta 2022 že nameravala prevzeti Štore Steel, a je bila njena ponudba v višini dobrih 50 milijonov evrov prenizka. Medtem ko je ena italijanska livarna oddala prenizko nezavezujočo ponudbo, je druga ni oddala.

Po neuradnih podatkih si lastniki od prodaje Štore Steela obetajo izkupiček v višini 70 milijonov evrov, kolikor približno znaša knjigovodska vrednost podjetja. Za Uniorjem je druga največja lastnica Štore Steela, s petinskim lastniškim deležem, družba pooblaščenka Železar Štore, v kateri je poslovnežu Tomažu Subotiču uspelo pridobiti polovični lastniški delež. Večja lastnika sta še Dinos in celjski Kovintrade, pri čemer vsak od njiju obvladuje 15-odstotni lastniški delež. Medtem ko 10,5 odstotka lastništva Štore Steela obvladujejo fizične osebe, približno deset odstotkov predstavlja lastni družbeniški delež.

Štore Steel je lani ustvaril okoli 152 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo petino manj kot leto pred tem in sedem odstotkov manj, kot je bilo načrtovano v rebalansu poslovnega načrta. Ob tem se je proizvodnja jekla znižala na 131.644 ton, kar je na medletni ravni predstavljalo padec za 6,8 odstotka in 2,5 odstotka manj, kot je bilo načrtovano. Zaradi visokih cen energentov je Štore Steel lani prejel dobrih šest milijonov evrov energijskega dodatka, kar pa ni zadostovalo za dobičkonosno poslovanje; izguba je lani znašala 2,75 milijona evrov, medtem ko je leta 2022 podjetje ustvarilo 10,5 milijona evrov čistega dobička. Denarni tok iz poslovanja, ki prikazuje, koliko sredstev podjetjem ostane za naložbe, vračilo posojil in izplačilo dobičkov lastnikom, pa se je lani znižal za skoraj 80 odstotkov oziroma s 14,3 milijona evrov na 3,8 milijona evrov. Konec lanskega leta je Štore Steel zaposloval 490 delavcev, kar je približno toliko kot leto pred tem. 

Priporočamo