Ob splošnem pomanjkanju domačih delavcev in zaradi težav pri zaposlovanju delavcev z Balkana jih slovenski delodajalci vse pogosteje iščejo v azijskih državah. Število delavcev iz teh držav se je v začetku letošnjega leta povečalo za 17 odstotkov. Najbolj se je povečalo zaposlovanje Filipincev; največ delovne sile iz te države pričakujejo letos jeseni. V začetku leta so na Filipinih odprli slovenski konzulat, kar pomeni, da filipinski državljani zdaj lažje pridejo do delavskega ali turističnega vizuma. Še več, svoje biometrične podatke oziroma prstne odtise lahko oddajo kar na Filipinih in že tam prevzamejo enotno dovoljenje za bivanje in delo v Sloveniji, kar olajša in pospeši postopke zaposlovanja.

Hrvaška agencija Pinoy 385 namerava prek sestrske družbe Pinoy 386 v Sloveniji zaposliti od 1000 do 1500 filipinskih delavcev.

Pri uvažanju Filipincev lahko nastanejo kršitve

Leta 2020 je bilo v Sloveniji le 70 filipinskih državljanov, ki so bili zabeleženi kot delovno aktivni državljani. Leto kasneje, torej leta 2021, je bilo v Sloveniji že 90 filipinskih državljanov. Najbolj pa je njihovo število, kot rečeno, poskočilo po odprtju konzulata. Tako je Statistični urad RS junija letos evidentiral že 200 filipinskih delovno aktivnih državljanov v Sloveniji. Ob vzpostavitvi konzulata so se za filipinsko delovno silo začele zanimati tudi kadrovske agencije. Hrvaška agencija Pinoy 385 se namerava prek sestrske družbe Pinoy 386 s posredovanjem filipinskih delavcev ukvarjati predvsem na slovenskem trgu. Pri družbi so v začetku leta povedali, da nameravajo v Sloveniji zaposliti od 1000 do 1500 filipinskih delavcev. Ob tem pa so se pojavile bojazni, da bodo ob tako množičnem zaposlovanju Filipincev nastajale različne kršitve. V družbi Pinoy 386 zagotavljajo, da so postopki prek filipinskega urada za migracije strogo nadzorovani. To pomeni, da morajo biti potencialni delodajalci akreditirani, plačati vse stroške zaposlitve, delavcu kupiti vozovnico za pot v Slovenijo ter mu vnaprej zagotoviti ustrezno plačo in nastanitev. Da se kršitve ne bi dogajale, je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v začetku leta napovedalo podpis memoranduma o zaposlovanju tujih delavcev v Sloveniji.

Memorandum bo nekoč podpisan

Memorandum naj bi sprva konec februarja podpisal minister za delo Luka Mesec, vendar se filipinska vlada ni strinjala z vsebino, zato so podpis prestavili na začetek aprila in začeli nov krog pogajanj. V začetku aprila so podpis znova prestavili, in sicer na letošnjo jesen. Memorandum je ključni del širšega vladnega načrta za uvažanje tujih delavcev v Slovenijo, saj so vanj vključeni tudi sporazumi o zaposlovanju in o socialni varnosti. Te naj bi vlada sklenila še z Ukrajino, Turčijo, Moldavijo in Gruzijo, vendar pa ni jasno, kdaj naj bi memorandume podpisali. Z ministrstva so nam pojasnili, da s filipinsko stranjo po pisni poti in prek elektronske pošte že nekaj časa usklajujejo podpis memoranduma ter da ga bodo zagotovo podpisali enkrat jeseni. Kdaj, niso povedali. 

Priporočamo