Potem ko je Slovenski državni holding (SDH) lani dosegel le 2,8-odstotno donosnost svojih naložb, je vodstvo pojasnjevalo, da je to »zakrivil« steber energetike, ki je beležil negativen 7,7-odstotni donos. Poslovanje energetskih družb v preteklem letu je bilo zahtevno. Najvišjo izgubo, in sicer v višini 319 milijonov evrov, so pridelali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Za prav toliko se je zvišala bilančna izguba, ki znaša že dobrih 717 milijonov evrov. Naj spomnimo tudi na to, da je država preko SDH vplačala 492-milijonsko finančno injekcijo HSE in mu s tem izboljšala likvidnost. Junija so državi vrnili 100 milijonov evrov in napovedali, da bodo še letos vrnili dodatnih 100 milijonov.

Dravske elektrarne z najvišjim dobičkom v skupini HSE

»Posledica izpada lastne proizvodnje je bil nakup nadomestne električne energije v času, ko so bile cene električne energije, tudi zaradi ruske invazije v Ukrajini, na rekordno visokih ravneh. Izredne razmere so imele na poslovanje skupine HSE v preteklem letu za več kot 420 milijonov evrov negativnega vpliva, negativen je bil tudi EBITDA v višini 124,3 milijona evrov,« so zapisali v letno poročilo. Na vprašanje, kako nameravajo sanirati to izgubo in kaj kažejo letošnje bilance, iz HSE odgovarjajo, da so razmere uspešno sanirali in da je poslovanje v prvi polovici leta nad načrtovanim, tako z vidika proizvodnje kakor z vidika rezultata: »Če v drugi polovici leta ne bo večjih pretresov, pričakujemo, da bomo leto zaključili z enim najboljših poslovnih rezultatov v zgodovini skupine HSE. Takšno poslovanje nam omogoča hitro vračanje od države prejetega denarja, ne da bi bili s tem ogroženi zastavljeni cilji razvoja skupine HSE.«

V skupini HSE so ob 105,2 milijona evrov prihodkov 32,9 milijona evrov izgube pridelali še v Premogovniku Velenje, medtem ko je Termoelektrarna Šoštanj ob dobrih 342 milijonih evrov lanskih prihodkov zaradi višjih prodajnih cen električne energije imela »le« 600.000 evrov izgube.

Precej bolje sta poslovali hidroelektrarniški družbi, posebno Dravske elektrarne Maribor (DEM). Lani so imeli kljub neugodni hidrologiji 68 milijonov evrov prihodkov in 13,8 milijona evrov čistega dobička. Medtem so novogoriške Soške elektrarne imele 93,8 milijona evrov prihodkov in 6,5 milijona evrov čistega dobička.

Vsa elektrodistribucijska podjetja v rdečih številkah iz poslovanja

Vseh pet elektrodistribucijskih podjetij je imelo lani izgubo iz poslovanja, najvišjo, 8,1 milijona evrov, v Elektru Ljubljana, s 5,4 milijona evrov izgube sledi Elektro Celje, 4,8 milijona evrov izgube iz poslovanja so pridelali v Elektru Maribor, 3,1 milijona evrov v Elektru Gorenjska in dva milijona evrov v Elektru Primorska. Ob tem so 4,1 milijona evrov čistega dobička edini dosegli v Elektru Maribor, predvsem po zaslugi prodaje 51-odstotnega deleža podjetja za prodajo električne energije Energija plus (kupnina je znašala okoli 17 milijonov evrov). V elektrodistribucijskih podjetjih negativno poslovanje pripisujejo začasnemu znižanju omrežnin za električno energijo, kot posledici ukrepa za blaženje energetske krize. Šlo je za oprostitev plačila tarifne postavke za obračunsko moč in prevzeto električno energijo.

Poleg zmanjšanja dobičkov, teh je bilo v primerjavi z letom 2021 od 7,6 pa do kar 21 milijonov evrov manj, skrbi tudi upad prihodkov, ki je znašal od 9,6 do 18 milijonov evrov. Oboje bo vplivalo na investicije v električno omrežje in drugo infrastrukturo, potrebno za zeleni prehod. Na okoli štiri milijarde evrov so ocenjene omenjene naložbe, ki jih brez financiranja ne bo mogoče izpeljati. Ob tem se je investicijska dinamika spričo zahtevnih finančnih razmer lani že začela umirjati. Zadolženost elektrodistribucijskih podjetij zaradi preteklih dobrih rezultatov sicer ni alarmantna, saj znaša delež dolgov v financiranju od 18 do 25 odstotkov.

Slabe rezultate elektrodistribucijskih podjetij in tudi njihove bilance v skladu z lastniškimi deleži so ublažile družbe za prodajo električne energije. Gen-I je imel lani ob rekordnih 4,4 milijarde evrov prihodkov dobrih 30 milijonov evrov čistega dobička. Celjska družba ECE je imela 340 milijonov evrov prihodkov in 12,5 milijona evrov čistega dobička, mariborska Energija plus (obe sta v solasti HSE) pa ob 236,8 milijona evrov prihodkov 1,7 milijona evrov čistega dobička. Z izgubo v višini milijona evrov je lansko leto, ob 68 milijonih evrov prihodkov, zaključila ljubljanska Elektro energija. 

Priporočamo