V novomeški Krki, enem od največjih slovenskih izvoznikov, so včeraj odprli nov objekt Paviljon 3, v katerem so med drugim dodatni mikrobiološki laboratoriji. Za naložbo, ki se razprostira na 9600 kvadratnih metrih, so v Krki namenili 20 milijonov evrov. »Nova pridobitev nam omogoča še boljše pogoje za zagotavljanje mikrobiološke kakovosti farmacevtskih izdelkov in za hiter dostop do informacij, ki našim raziskovalcem omogočajo razvoj izdelkov v inovativnih farmacevtskih oblikah, ter za nadgrajevanje znanja s področja računalništva, digitalizacije in informacijskih sistemov,« so pojasnili v Krki.

V različnih razvojnih fazah imajo v Krki okoli 170 projektov, s katerimi bodo zagotovili nove izdelke do leta 2035. Z razvojem zdravil se v Krki ukvarja okoli 800 strokovnjakov.

V prvem polletju letošnjega leta so v skupini Krka, ki jo poleg matične družbe sestavlja še 33 podjetij, za naložbe namenili skoraj 55 milijonov evrov, kar je bilo 20 odstotkov oziroma dobrih deset milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo okoli 41 milijonov evrov naložb izvedenih v matični, novomeški družbi. V tem obdobju so ponudbo povečali z desetimi zdravili na recept in enim veterinarskim izdelkom. Za naložbe so v skupini Krka lani namenili 132 milijonov evrov, od tega 111,8 milijona evrov v matični družbi. Letos so na ravni skupine načrtovane investicije v višini 150 milijonov evrov. V različnih razvojnih fazah je okoli 170 projektov, s katerimi bomo zagotovili nove izdelke do leta 2035. Z razvojem zdravil se v Krki, ki zdravila prodaja na 70 trgih, ukvarja okoli 800 strokovnjakov.

Rast prihodkov in dobička

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je skupina Krka pod vodstvom dolgoletnega predsednika uprave Jožeta Colariča ustvarila 985,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob tem se je čisti dobiček povečal za 30 odstotkov, na 221,6 milijona evrov. Od celotne prodaje je skupina Krka tretjino oziroma 332,4 milijona evrov ustvarila na trgih vzhodne Evrope. Ob tem je bilo na ruskem trgu, kjer ima Krka proizvodne zmogljivosti, ustvarjenih dobrih 195 milijonov evrov prometa, kar je bilo devet odstotkov več kot v prvih šestih mesecih lanskega leta. Ruski trg je za Krko sicer največji posamični trg, na njem pa je poleg proizvodnje prisotna še z marketinško-distribucijskim podjetjem. Vrednost Krkinih naložb v Rusiji presega 200 milijonov evrov, s prodajo zdravil na recept pa slovenska farmacevtska družba ustvari 80 odstotkov prometa v Rusiji. Na ukrajinskem trgu, ki se med vzhodnoevropskimi po doseženi prodaji uvršča na drugo mesto, se je prodaja v prvem polletju na medletni ravni povečala za skoraj petino in je znašala okoli 46 milijonov evrov. Konec junija je skupina Krka zaposlovala približno 11.800 delavcev, od tega 5320 v tujini. Čisti dobiček je letos načrtovan v višini 310 milijonov evrov, kar je dober odstotek manj od lanskega dosežka.

Ruski trg je za Krko največji posamični trg, na njem pa je poleg proizvodnje prisotna še z marketinško-distribucijskim podjetjem. Vrednost Krkinih naložb v Rusiji presega 200 milijonov evrov.

Na Ljubljanski borzi se je vrednost Krkine delnice v zadnjem letu povečala za okoli 29 odstotkov, od začetka letošnjega leta pa za slabih 27 odstotkov. 

Priporočamo