Afera je doživela vseslovensko razvpitost novembra 2019. V oddaji Tarča je tedaj nastopil Veselin Djurović, podjetnik iz Ruš. Že vrsto let je v velikih poslovnih težavah. Prepričan je, da so se bančniki zarotili proti njemu. V začetku leta 2018 je hotel svoje sume dokazati na lastno pest. Najel je detektiva, ki mu je pomagal pri prikritem video-zvočnem snemanju pogovorov. Ti posnetki so postali del tožilskega očitka v kazenski zadevi, ki je od aprila letos v fazi glavne obravnave. Na današnjem nadaljevanju sojenja je senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu predseduje Boštjan Polegek, predvajal razgaljajoče posnetke v celoti.

Na sestanke je hodil ozvočen

Kratka obnova primera: Djurović se je januarja 2018 sestal z Matjažem Majcanom, tedanjim vodjo mariborske poslovalnice Hranilnice Lon. Slišal je namreč, da je dosegel odpis dolga, ki ga je imelo podjetje Komunaprojekt do NKBM. Isto si je želel tudi Djurović. Česar tedaj ni vedel: vsi postopki v zvezi z odpisom kredita Komunaprojekta so na banki potekali zakonito in v skladu z bančnimi pravili, Matjaž Majcan nanje ni imel vpliva. Direktorja Komunaprojekta je zgolj zavajal in njegovo družbo domnevno ogoljufal za 130.000 evrov.

Majcan je na januarskem sestanku zagotovil Djuroviću, da bo za družbo Agroruše pri NKBM uredil 50-odstotni odpis obveznosti do banke, to je kar 1,7 milijona evrov, pod pogojem, da Djurović pri mariborskem notarju Gorazdu Šifrerju sklene sporazum in na notarjev račun položi 170.000 evrov. Djurović nazadnje ni sklenil sporazuma niti ni nakazal denarja, temveč je marca 2018 najprej obvestil NKBM o svojih ugotovitvah, zatem še policijo.

Na podlagi predloženih dokazov sta policija in tožilstvo sprožila prikrite preiskovalne ukrepe zoper Majcana in Šifrerja, s katerimi so zaznali še več nedovoljenih ravnanj. Novembra 2018 so izpeljali sklepno preiskovalno akcijo. Izmed trinajstih preiskovanih je specializiranemu tožilstvu kasneje uspelo obtožiti šesterico. Okrožna tožilka Mojca Petan Žura očita Majcanu in Šifrerju poskus goljufije. Krivdo je doslej priznal le en obtoženi, in sicer Miha Recek, mariborski mestni svetnik in podjetnik. V sporazumu o priznanju krivde je Recek priznal, da je Majcanu v zameno za kredit pri banki Lon obljubil nagrado.

Obrambi ni uspelo izločiti kronskega tožilskega dokaza

Na današnjem nadaljevanju sojenja je prišlo na vrsto predvajanje kronskega dokaza tožilstva, že omenjenih posnetkov pogovorov oškodovanca z bančnikom in notarjem. Obramba si je že večkrat prizadevala za njihovo izločitev iz spisa, in sicer z argumentom, da je Djurović snemal brez zakonske podlage. S svojim zahtevami (doslej) ni bila uspešna.

Majcan in Djurović sta se prvič sestala v nakupovalnem centru City. Podjetnik mu je večkrat potožil, da ga hoče neki bančnik v NKBM načrtno uničiti. Majcan ga je miril z zagotovilom, da mu bo izposloval odpis polovice dolga. »Mi smo višje od njega,« mu je dvakrat zatrdil obtoženi. »Dobro, ne bom nič več spraševal,« mu je odgovoril podjetnik.

Februarja je Djurović odkorakal v notarsko pisarno Gorazda Šifrerja, zopet opremljen s skrito snemalno napravo. Notar mu je razlagal, da je Majcan le nekakšen posrednik. »Na trenutke deluje zmešan. A njega so si očitno izbrali,« je rekel notar in dodal, da bo v primeru pozitivnega razpleta Majcan obdržal deset odstotkov vsote, »ostalo pa mora dati naprej«. Prejemnik tega denarja ne bo le ena oseba. »Za tem ni le eden, so trije, štirje. Ne more ena oseba sprejeti te odločitve,« je Gorazd Šifrer zatrdil Djuroviću, ki se je čudil, kdo je tako vpliven v banki, ki je v lasti ameriškega investicijskega sklada Apollo. »Očitno so zelo močni, če so dvignili (Komunaprojekt, op. p.) iz mrtvih,« je podjetnik razmišljal na glas.

Na NKBM prvoobtoženi
ni imel pomagačev

Kriminalistična preiskava je vzela pod drobnogled tudi več vodilnih bančnikov v NKBM. Zasegli so jim elektronske naprave in pregledali njihovo elektronsko komunikacijo. Dokazov o tem, da bi bili kakor koli kriminalno povezani z Majcanom, niso odkrili.

Na zadnjem sestanku je Majcan prinesel pripravljen sporazum z Djurovićem. V njem mu je obljubil 50-odstotni odpis dolga pri NKBM, za kar bi mu pripadlo plačilo 170.000 evrov. »Ta glavni mi je povedal, da bo to urejeno,« mu je razložil bančnik in se pohvalil s svojimi odličnimi zvezami v mariborski banki. »V bistvu se ne pogovarjam z NKBM, ampak z njenim lastnikom,« je dodal in Djuroviću znova zagotovil, da se nima česa bati. »Ko bo urejeno, notar dela dalje. Čisto kot solza. Kapiš?« mu je v mafijskem žargonu razložil Majcan.

Sojenje se nadaljuje junija. 

Priporočamo