Trenutno so za raven inflacije ugodna gibanja cen nafte. Cena nafte WTI se giblje okoli 73 dolarjev za sodček, potem ko je v večmesečnem, čeprav nekoliko nihajnem obdobju padala z aprilskih ravni, ko je presegala 86 dolarjev za sodček. Na cene nafte trenutno pritiskajo nižje povpraševanje iz Kitajske in načrti OPEC+ za povečanje proizvodnje.

V primeru, da bi inflacija zaradi znižanja obrestnih mer hitro narasla, bi lahko obrestne mere ponovno začele naraščati. To bi vodilo do tega, da bi povprečna letna inflacija v naslednjih letih močno presegla 2 odstotka, kar že zdaj zmanjšuje privlačnost trenutnega 3-odstotnega letnega donosa na državne obveznice, ki bi se lahko kmalu začel še dodatno zniževati.

Znižanje obrestnih mer bo zmanjšalo privlačnost dolžniških papirjev, kar bo povzročilo preusmeritev kapitala v delnice in zasebne investicije. V tem kontekstu se postavlja vprašanje, kdo bo kupoval kratkoročne državne obveznice, zlasti zakladne menice, ob upadu zasebnega povpraševanja. Premožnejša ameriška gospodinjstva so namreč v trenutnem ciklu (od prvega dviga obrestnih mer do danes) alocirala več kot pol bilijona ameriških dolarjev v kratkoročne ameriške državne dolžniške vrednostne papirje. To nalogo bodo verjetno delno prevzele komercialne banke, predvsem pa centralna banka.

Skratka, tveganje nekoliko večje nihajnosti obrestnih mer in inflacije v prihodnosti ni izključeno. Trenutno smo verjetno v fazi začetka nekoliko pospešenega zniževanja obrestnih mer. Inflacija v območju evra je avgusta padla na 2,2 odstotka, kar je najnižja raven od julija 2021 in kar krepi pričakovanja, da bo ECB že ta mesec znižala obrestno mero za 25 bazičnih točk. Ta pričakovanja se jasno odražajo tudi na evropskih delniških trgih. Nemški indeks DAX je konec prejšnjega tedna dosegel rekordnih 18.935 točk – podprt z upanjem na pozitivne učinke znižanja obrestnih mer na dobičke in vrednotenja podjetij.

Inflacija je upadla v Nemčiji, Španiji, Italiji, Franciji in še posebej pri nas. Po drugi strani pa je indeks cen osebne potrošnje (PCE), ki ga Fed trenutno zelo natančno spremlja, v ZDA julija zabeležil 0,2-odstotno mesečno rast, letna inflacija je ostala pri 2,5 odstotka, jedrna inflacija pa pri 2,6 odstotka, obe rahlo pod pričakovanji. Skratka, tudi zaradi teh gibanj trgi pričakujejo, da bo Fed na septembrskem sestanku znižal obrestne mere za vsaj 25 bazičnih točk. 

Priporočamo