Po približno petih letih je koprski Cimos prešel iz lastništva italijanskega finančnega sklada Palladio Finanziaria oziroma njegovega hčerinskega podjetja TCH v last nemškega finančnega sklada Mutares. Kupoprodajna pogodba je bila sklenjena konec maja, vest o zaključenem prevzemu pa je Mutaresovo podjetje Mutares SE & Co. KGaA včeraj zjutraj objavilo na spletnih straneh frankfurtske borze, čemur je sledilo še Cimosovo sporočilo za javnost.

V koprskem podjetju so pojasnili, da je skupina Cimos zelo komplementarna z nekaterimi podjetji iz Mutaresovega portfelja – KICO in ISH – in da bo delovala kot ključna vzhodnoevropska platforma za Mutaresov segment avtomobilizma in mobilnosti. V Mutaresu so prek borze pojasnili, da prevzem pomeni krepitev programa turbopolnilnikov in pogonskih sistemov za avtomobilsko industrijo, dodatne zmogljivosti in obseg, idealen položaj za elektrifikacijo, sinergijske učinke z družbama KICO in ISH ter prepričljive strateške in finančne koristi. Poleg teh dveh nemških podjetij ima Mutares med drugimi v lasti še italijansko podjetje Primotecs, ki izdeluje dele za avtomobilsko industrijo. V letošnjem letu se je Mutares sicer zanimal še za nakup Mariborske livarne Maribor, a kljub povišanju kupnine ni izpolnil pričakovanj Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), stoodstotne lastnice mariborske družbe.

Kako sta poslovali matična družba in skupina Cimos lani, uradno še ni znano, saj letno poročilo še ni bilo objavljeno. Iz zapisnika zadnje Cimosove skupščine je razvidno, da je TCH poročilo o poslovanju Cimosa potrdil šele prejšnji teden. Kot je v objavi na frankfurtski borzi navedel Mutares, je Cimos lani ustvaril »skoraj« 200 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Po naših neuradnih podatkih pa naj bi skupina Cimos lani ustvarila okoli 150 milijonov evrov prihodkov od prodaje (v letu 2020 so znašali 134 milijonov evrov) in približno 27 milijonov evrov izgube, medtem ko je leta 2020 izguba znašala 17 milijonov evrov.

Prodaja številnih nepremičnin

Iz zadnjega poročila o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja, ki ga mora zaradi pred leti sproženega insolventnega postopka prisilne poravnave Cimos objavljati kvartalno, je razvidno, da so v drugem četrtletju letos prihodki od prodaje znašali 52 milijonov evrov, kar je bilo za 12 odstotkov oziroma 5,5 milijona evrov več kot v prvih treh mesecih letošnjega leta. Ob tem je bil denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko sredstev družbi ostane za vračilo posojil, naložbe in izplačilo dobičkov lastnikom, negativen v višini 270 tisočakov. Ta rezultat odraža stanje v celotni skupini, ki se zaradi trenutnega stanja na avtomobilskem trgu sooča s težavami pri načrtovanju, so negativni EBITDA utemeljili v Cimosu. Zaradi finančnih prihodkov iz deležev, ki so posledica likvidacije enega od srbskih hčerinskih podjetij Mašinogradnja, je bil v drugem četrtletju letošnjega leta sicer ustvarjen čisti dobiček v višini 3,2 milijona evrov. Konec junija je imel Cimos 33,9 milijona evrov finančnih dolgov, veliko večino do DUTB, obveznosti iz poslovanja pa so znašale približno 41 milijonov evrov. S prodajo več nepremičnin je Cimos lani DUTB odplačal okoli deset milijonov evrov obveznosti, smo izvedeli neuradno. Med nepremičninami je bila prodana tudi poslovna stavba v Kopru, s kupcem pa so se v Cimosu dogovorili, da jo bodo še nekaj časa najemali. x

Priporočamo