Dostop do Googlovih pametnih telefonov pixel v Sloveniji ni bil vedno najlažji. V zadnjih letih se je njihova dostopnost močno izboljšala. Zdaj ameriško podjetje še resneje vstopa na slovenski trg. Na današnji predstavitvi Made by Google so najavili novo generacijo naprav pixel, večina njih pa bo tudi uradno v prodaji v Sloveniji.

Največ zanimanja je seveda pritegnila nova generacija mobilnikov pixel 9. Na slovenski trg Google prinaša pixel 9, pixel 9 pro in pixel 9 pro XL. Razlika med vstopno različico pixla in različico pro je v nekaterih zmogljivostih in številu kamer, medtem ko je med običajno različico pro in pro XL razlika v dimenzijah. Google je sicer dogodek izkoristil tudi za predstavitev nove generacije svojega pregibnika pixel 9 pro fold. Naprava je postala nekoliko višja in ožja, kar pomeni, da je veliki zaslon manj kvadraten. Ne bodo pa je uradno prodajali v Sloveniji.

Dizajn telefonov, ki pridejo v Slovenijo, močno spominja na Applove iphone. Podobno bi sicer lahko rekli tudi za Samsungova galaxy s24 in s24+. Takšna je pač trenutno moda. Spredaj in zadaj plosko, z ravnim ohišjem, ki se ovija okoli nekoliko zaobljenih kotov telefona. Odstopa zlasti po prečki s kamerami, ki kraljuje na hrbtišču telefona. 

Pixel 9 in 9 pro imata diagonalo zaslona 16 centimetrov (6,3 palca), medtem ko ima različica XL diagonalo 17,3 centimetra (6,8 palca). Ločljivost zaslona OLED pri običajni devetici je prepričljivih 1080x2424 oziroma 422 pik na palec (ppi). Zaslon ima frekvenco osveževanja slike od 60-120 hercev (Hz), kar že dolgo ni premijski razpon. Najvišja svetilnost dosega 2700 kandel. Zaslon podpira tudi HDR. Manjša različica pro ima ločljivost zaslona OLED pri 1280x2856 oziroma 495 ppi, različica XL pa 1344x2992 oziroma 486 ppi. Frekvenca osveževanja pri obeh pro različicah je prilagodljiva od 1 do 120 hercev. Najvišja svetilnost je 3000 kandel. Obe pro različici imata tudi podporo za HDR.

Kapaciteta baterije pri različicah 9 in 9 pro je 4700 mAh, medtem ko različica XL premore 5060 mAh. Delovnega spomina pri devetici je 12 GB, pri različicah pro pa 16 GB. Prostor za shranjevanje se pri vseh modelih začne pri 128 GB. Pri vseh treh pa napravo poganja Googlov lastni procesor tensor g4. Kako se odreže v praksi, bomo preverili na testu.

Google pixel 9

Googlov telefon pixel 9. Foto: Google

Zelo zanimive fotografske funkcije

Med glavnimi aduti za Googlove telefone je bila v preteklosti njihova kvalitetna fotografija. Na strojni ravni Google na vse tri naprave prinaša isto glavno kamero z ločljivostjo 50 milijonov pik (MP) in ultraširokokotno kamero z ločljivostjo 48 MP. Pro različici prejmeta še teleobjektiv. Ta ima prav tako ločljivost 48 MP. Prednja kamera devetke ima ločljivost 10,5 MP, pri projkah pa zajetnih 42 MP.

Ob strojnih specifikacijah so pri Googlu predstavili tudi programske pripomočke z umetno inteligenco, ki naj bi še izboljšali fotografsko izkušnjo. Izredno zanimiva je zamisel funkcije »dodaj me«. Ta nagovarja vse, ki imajo težave z družinskimi fotografijami, na katerih vselej nekdo manjka. Nova funkcija naj bi sedaj omogočila, da fotograf zajame fotografijo, nato pa sede na prosto mesto v kadru ter vlogo fotografa prepusti nekomu drugemu. Telefon novega fotografa vodi k pravilnemu zajemu kadra, nato pa umetna inteligenca združi obe fotografiji v enotno z vsemi prisotnimi. V predstavitvi je delovalo prepričljivo, a je tudi to nekaj, kar bi radi preverili v praksi. Skrbijo zlasti nemirni otroci. Za slednje pa bi lahko bil odgovor v funkciji »najboljši posnetek«. Ta s kombiniranjem podobnih fotografij ustvari najboljšo fotografijo vseh prisotnih. Poišče najboljši trenutek oziroma uporabniku omogoči, da izbere najboljši izraz vseh prisotnih na fotografiji. Za tiste primere, ko nekdo na eni fotografiji gleda stran, drugi je na drugi ravno zamižal, tretji pa se je na tretji neumno nasmehnil. Najboljši trenutek torej omogoči, da izberemo iz vsake fotografije želeni izraz. Zanimivo, ampak bomo videli. 

Sedem let podpore

Google kupcem obljublja razkošnih 7 let programskih in varnostnih posodobitev. Ob tem imajo na voljo storitve Googlove umetne inteligence gemini, po zaslugi širokega nabora podjetij, ki so del Googlovega imperija, pa še cel kup promocijskih časovno omejenih brezplačnih naročniških računov. Slednji segajo od 3-mesečne naročnine za youtube premium in 6-mesečne naročnine za športno storitev fitbit premium do polletne naročnine za premijski paket googlove umetne inteligence v oblaku ob nakupu devetice in enoletne naročnine za isto storitev ob nakupu različic pro. Za pixel 9 sicer želijo od 929 evrov dalje, za pixel 9 pro od 1129 evrov, za pixel 9 pr XL pa od 1239 evrov dalje. Vsi telefoni so od danes na voljo za prednaročila. Pixel 9 in pixel 9 pro XL bosta v Sloveniji od 22. avgusta stopila v uradno prodajo pri Telekomu Slovenije in Big Bangu. Pixel 9 pro pa v uradno prodajo v Sloveniji stopi septembra.

Ura in slušalke

Google je priložnost izkoristil tudi za predstavitev svoje nove ure pixel watch 3 in brezžičnih slušalk pixel buds pro 2. Tudi te napravi prihajata v Slovenijo. Googlove ure so imele do zdaj premer zaslona 41 milimetrov, po novem pa se tej različici pridružuje še večja 45-milimetrska. Naprava odstopa zlasti po ukrivljenem zaslonu, v praksi pa ponuja klasične funkcije pametnih ur. To seveda pomeni veliko biometrije in pomoči pri športnih aktivnostih. Za manj športne  znata biti zanimivi zlasti možnost uporabe Googlovih zemljevidov na uri tudi brez povezave in uporaba Goolgove denarnice za brezstična plačila. Ob tem lahko imetniki televizorjev z operacijskim sistemom Google TV uro uporabljajo tudi kot nadomestni daljinec. Ura se lahko s pomočjo vgrajenega mikrofona in zvočnika uporablja tudi za prostoročno telefoniranje prek povezanega telefona.

Google pixel watch 3.

Google pixel watch 3. Foto: Google

Kot običajno, se tudi tokrat zatakne pri avtonomiji baterije. S stalno vklopljenim zaslonom 24 ur delovanja. Do 36 ur delovanja se da raztegniti avtonomijo z vklopom varčevanja z energijo baterije, ki pa naj ne bi pomenil kompromisov pri uporabi funkcij za zdravje, telesno pripravljenost in varnost. Pixel watch 3 naj bi tudi samodejno zaznala spanje in omogočila nočni način. Tedaj izklopi obvestila in stalno vklopljen zaslon. Tako varčuje z energijo baterije in hkrati spremlja spanje vso noč. Kakorkoli obrnemo, vsaj kratko polnjenje bo verjetno potrebno vsak dan. Ko skočiš pod tuš, recimo. Ceni nista skromni. Za 41-milimetrsko različico želijo 399 evrov, za 45-milimetrsko pa 449 evrov.

Google pixel buds pro 2.

Google pixel buds pro 2. Foto: Google

Pri slušalkah pixel buds pro 2 medtem obljubljajo zlasti bolj kvalitetno aktivno odpravljanje zunanjega hrupa. Ob tem slušalke po novem zmorejo prepoznati, kdaj se pogovarjamo in samodejno ustavijo aktivno odpravljanje hrupa, ko uporabniki začnejo glasno govoriti. Za slušalke želijo 249 evrov, v uradno prodajo pa stopijo 26. septembra. 

Priporočamo