Hrvaškemu konglomeratu Fortenova grupa, na katerega so bila prenesena vsa solventna podjetja propadlega Agrokorja, vključno z Mercatorjem, novembra v plačilo zapadejo obveznice v višini 1,2 milijarde evrov. Obveznice je Fortenova izdala leta 2019, kupil pa jih je ameriški finančni sklad HPS Investment Partners, ki je bil od leta 2017 do 2021 v Sloveniji lastnik podjetja Merkur trgovina.

Do lanskega septembra, ko so obveznice dospele v plačilo, je morala Fortenova zanje plačevati 7,3-odstotne obresti plus euribor. Tolikšna obrestna mera je bila tudi v časih visokih obrestnih mer visoka.

Fortenova je s Podravko sklenila prodajno pogodbo za prodajo podjetij Belje, Pik Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Veta in Fenix. Zanje bo Podravka odštela 333 milijonov evrov.

V Fortenovi grupi so lani načrtovali, da bodo pred zapadlostjo v plačilo, konec lanskega septembra, obveznice refinancirali na mednarodnem finančnem trgu, po ugodnejših pogojih financiranja, kot jih je bil hrvaški konglomerat deležen dotlej, vendar so vsa prizadevanja v tej smeri spodletela. Razlog za to je bil v tem, da sta takrat še polovični lastniški delež hrvaške Fortenove prek nizozemskih podjetij obvladovali sankcionirani ruski banki v državni lasti. Sberbank, ki je pred tem Agrokorju odobrila več kot milijardo evrov posojil, je imela v lasti približno 43-odstotni lastniški delež, VTB Bank pa okoli sedemodstotnega.

Ker Fortenova ni našla nove organizacije, ki bi ji bila pripravljena refinancirati dolg iz izdanih obveznic, se je bila prisiljena dogovoriti s HPS Investment Partners o podaljšanju ročnosti odplačila obveznosti. Natančneje, lani septembra je Fortenova grupa izdala nove obveznice v skupni vrednosti 1,2 milijarde evrov, ki v plačilo zapadejo konec letošnjega novembra. Toda za ta podaljšek je morala Fortenova grupa pristati, da bo HPS plačevala vrtoglave 18-odstotne obresti.

Letos je Fortenovi uspelo iz lastniške strukture izključiti sankcionirani ruski državni banki. Pred tem manevrom je bil Pavao Vujnovac, eden od najbogatejših Hrvatov, ki je pred leti visoke dobičke koval z razpečevanjem plina ruskega Gazproma na hrvaškem trgu, skupaj s povezanimi osebami približno 30-odstotni lastnik Fortenove grupe. Po zaključku skrbno načrtovanega manevra izključitve Sberbank in VTB iz lastništva Fortenove grupe je Vujnovac skupaj s povezanimi osebami lastništvo v Fortenovi grupi povečal na več kot 90 odstotkov.

Z ameriškim finančnim skladom HPS se je Fortenova grupa dogovorila za vnovičen podaljšek ročnosti plačila 1,2 milijarde evrov obveznic. Po novem bo obrestna mera izrazito nižja od 18-odstotne, kolikor znaša danes.

Vnovični podaljšek dospelosti obveznic

Ob podaljšanju ročnosti za plačilo obveznic je bil pogoj HPS, da mora Fortenova do konca lanskega leta začeti prodajni postopek kmetijske divizije. To se je uresničilo, nazadnje pa je Fortenova julija s Podravko sklenila prodajno pogodbo za prodajo podjetij Belje, Pik Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Veta in Fenix. Zanje bo Podravka, ki je pred leti v Sloveniji prevzela Žito, odštela 333 milijonov evrov. Prejeta sredstva bo Fortenova grupa namenila za zniževanje svoje zadolženosti.

Po naših podatkih bo Podravka kupnino za nakup agroživilskih podjetij Fortenovi grupi nakazala po zapadlosti Fortenovinih obveznic v plačilo, se pravi po koncu novembra. S tem povezana kompleksna finančna slika Fortenove grupe je bila eden od poglavitnih razlogov, da se je s HPS dogovorila za vnovični podaljšek dospelosti plačila obveznic, smo izvedeli neuradno. Ob tem naj bi bil rok podaljšan za dve leti, pri čemer naj bi bila obrestna mera izrazito nižja od obstoječe 18-odstotne obrestne mere.

Znižanje neto zadolženosti

S prejetimi sredstvi od Podravke se bo neto finančni dolg skupine Fortenova grupa z dobre milijarde evrov, kolikor znaša zdaj, znižal na okoli 700 milijonov evrov. V prihodnjem letu naj bi se razmerje med neto finančnim dolgom in EBITDA (denarnim tokom iz poslovanja) znižal pod dva. Če bi torej družba celoten EBITDA, ki kaže, koliko sredstev podjetjem ostane za vračilo posojil, investicije in naložbe, namenila za vračilo dolgov, bi za to potrebovala manj kot dve leti. Kot smo še izvedeli neuradno, namerava Fortenova grupa v prihodnjem letu pridobiti kreditni rejting, ki bo prikazoval njeno kreditno sposobnost, v naslednjem koraku pa refinancirati finančne obveznosti, ki izhajajo iz izdanih obveznic, z dolgoročnim posojilom in z nižjo obrestno mero, kot jo bo plačevala dotlej.

Odprodajo kmetijske divizije nameravajo v Fortenovi nadomestiti z dvema prevzemoma agroživilskih podjetij. Enega bo predstavljal nakup podjetja Enna Fruit, v kateri je končni lastnik podjetje Energia Naturalis, v lasti Vujnovca, zatrjujejo naši viri. Hrvaška Enna Fruit, ki se ukvarja s proizvodnjo, odkupi in razpečevanjem sadja, zelenjave in cvetja, je lani ustvarila dobrih 170 milijonov evrov prihodkov in slabih pet milijonov evrov čistega dobička. V Sloveniji lani aprila ustanovljena Enna Fruit je lani ustvarila 5,5 milijona evrov prihodkov in 220.000 evrov čistega dobička. Srbska Enna Fruit je dosegla 38,3 milijona evrov prihodkov in 307.000 evrov čistega dobička, Enna Fruit, ki posluje na trgu BiH, pa 22,4 milijona prihodkov in 721.000 evrov čistega dobička.

Skupina Fortenova grupa je lani ustvarila 5,9 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo 11 odstotkov več kot v letu 2022. Ob tem je konsolidirana izguba znašala 192,4 milijona evrov, medtem ko je skupina Fortenova grupa v letu 2022 poslovala dobičkonosno – čisti dobiček je znašal 3,6 milijona evrov. 

Priporočamo