Stopnja brezposelnosti v ZDA je bila junija 4,1 odstotka, medtem ko je lani znašala 3,4 odstotka. Nakazal je, da bo Fed na prihodnjem zasedanju, ki bo 18. septembra, prvič v tem ciklu znižal obrestno mero.

Reakcija na trgu je bila pozitivna, delnice so v sredo pridobile, obrestne mere so se znižale. Indeks S&P 500 je v sredo pridobil 1,58 odstotka, Nasdaq 100 pa kar 2,64 odstotka. Predvsem so pridobile delnice tehnoloških družb, ki so v preteklih dnevih vse po vrsti izgubljale. Delnica družbe Nvidia, ki je od junijskega vrha izgubila že 27 odstotkov, je le od torka do srede pridobila 15 odstotkov. Za Nvidio so bili v sredo pozitivni tudi objavljeni zelo dobri poslovni rezultati konkurenčnega proizvajalca čipov AMD.

V zadnjih dveh do treh tednih smo bili sicer na delniških trgih priča opazni rotaciji iz tehnoloških družb, potem ko je optimizem glede umetne inteligence in tehnoloških družb dosegel vrh. Vlagatelji so selili svoje naložbe iz največjih tehnoloških družb. Tehnološki indeks Nasdaq 100 je v tem času izgubil slabih deset odstotkov, indeks S&P 500 pa slabih pet odstotkov.

V tem tednu je bil tudi vrhunec sezone objav poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje, ki pa tokrat za družbe iz skupine Veličastnih 7 za zdaj ni prinesla dosti pozitivnega. Potem ko sta iz te skupine že pretekli teden poročala Tesla in Alphabet (Google) ter obe razočarali, saj sta dan po objavi delnici obeh družb precej izgubili, so v tem tednu izmed največjih sedem sledili še rezultati družb Microsoft, Meta (Facebook), Apple in Amazon. Tudi Microsoft v torek ni navdušil, po objavi rezultatov pa je izgubil. Pozitivna je bila le reakcija po koncu trgovanja v sredo na rezultate Mete. Rezultati Appla in Amazona so bili objavljeni včeraj. Nvidia bo poročala šele 28. avgusta. Danes bodo objavljeni podatki s trga dela za mesec julij. x

Priporočamo