V izjavi morajo fizične osebe priložiti dokazila, da so utrpele najmanj deset tisočakov škode (med dokazila sodijo denimo prijava škode na zavarovalnici ali občini, odredba delodajalca ali slike poškodovanega premoženja), navesti morajo višino škode ter pojasniti, ali je poplava povzročila škodo na nepremičnini, ki je zastavljena za zavarovanje posojila. Opisati morajo tudi dejstva in okoliščine, zaradi katerih ne morejo zagotavljati plačil obveznosti po kreditni pogodbi.

Po pojasnilih Združenja bank Slovenije je tudi za oceno vpliva poplav na poslovanje podjetij dostopen enoten obrazec. Ta je v skladu za veljavno regulativo s področja rednega spremljanja poslovanja dolžnikov namenjen izdelavi prve ocene neposrednih in posrednih vplivov avgustovskih poplav na kreditno tveganje podjetij ter potreb slednjih po začasnem odlogu obstoječih kreditnih obveznosti ali dodatnem financiranju. Podjetjem se pogoji določajo individualno, odvisno od njihovih potreb. V vprašalniku mora podjetje odgovoriti, ali je bilo neposredno ali posredno prizadeto v poplavah, ter pojasniti učinek na poslovanje – ali je prišlo do zaustavitve proizvodnje, kdaj pričakuje normalizacijo poslovanja, ali pričakuje, da bo zaradi negativnih vplivov poplav potrebovalo več sredstev od trenutno odobrenih likvidnostnih sredstev, ali bo potrebovalo dolgoročna posojila in odloge plačil za obstoječa posojila, ali so poplave povzročile škodo na premoženju, ki je potrebno za normalno poslovanje, ali je bil otežen oziroma onemogočen dostop do poslovnih prostorov …

Pragmatične rešitve

Po pojasnilih Nove Ljubljanske banke (NLB) so po poplavah za podjetja, ki so utrpela škodo, nemudoma oblikovali ugodnejšo posojilno linijo v skupni višini 100 milijonov evrov. Ugodnejša posojila ponujajo tudi prizadetim gospodinjstvom, ob tem pa jim ne zaračunavajo stroškov odobritve posojila niti stroškov ob morebitni spremembi kreditnih pogojev v odplačilni dobi. Konkretne višine obrestnih mer za posojila po poplavah v NLB niso razkrili, povedali pa so, da so odvisne od več dejavnikov in so ugodnejše od tržnih ponudb. In kakšne ugodnosti ponujajo prizadetim po poplavah, ki imajo že najeta posojila? »Podobno kot v času covidne krize smo pripravili številne ukrepe za pomoč, med drugim odlog odplačila kreditnih obveznosti brez dodatnih stroškov, ugodnejša posojila za gospodinjstva in možnost brezplačne predčasne razvezave depozitov,« so odgovorili iz NLB. Poudarili so, da bodo prizadetim v poplavah prisluhnili in skupaj skušali najti najprimernejšo rešitev, pri čemer bodo upoštevali zmožnosti strank ter bili v postopkih in cenah storitev čim bolj človeški in pragmatični.

Nižja obrestna mera od tržne

Tudi v Novi KBM za stranke, ki so zaradi ujme utrpele škodo, ponujajo kredite z bistveno ugodnejšo obrestno mero in brez stroškov odobritve. Za prebivalstvo so na voljo krediti s fiksno obrestno mero: pri stanovanjskih posojilih obstaja možnost izplačila v gotovini z ročnostjo do 20 let, pri potrošniških kreditih pa je ročnost do osem let. Višine obrestnih mer niso razkrili. Tudi v Novi KBM omogočajo predčasne razveze depozitov in varčevanj brez stroškov. Za mikro, srednja in velika podjetja ponujajo »nenamenske likvidnostne kredite z bistveno ugodnejšo obrestno mero in brez stroškov odobritve«. Krediti bodo dostopni za vse stranke, ki so utrpele neposredno ali posredno škodo.

Posebno ponudbo stanovanjskega in potrošniškega kredita so pripravili tudi v SKB banki, ki je tako kot Nova KBM v lasti madžarske OTP banke. Stroškov za vodenje posojila strankam ni treba plačevati. Za najem stanovanjskega posojila za obdobje od 10 do 15 let je fiksna obrestna mera 3,5-odstotna, pri posojilu z ročnostjo od 15 do 20 let pa 3,7-odstotna. V primerjavi z rednimi posojili je obrestna mera v prvem primeru nižja za 0,8 odstotne točke, v drugem pa za 0,6 odstotne točke. Pri potrošniških posojilih z ročnostjo do 82 mesecev v SKB ponujajo 4,5-odstotno obrestno mero, kar je od 1,3 do 2,4 odstotne točke (odvisno od višine posojila) manj kot pri rednih posojilih. Za podjetja, ki so utrpela škodo, SKB ponuja odlog kreditnih obveznosti in najem dodatnih likvidnostnih sredstev brez stroškov odobritve.

Enoodstotna obrestna mera tudi za nove stranke

V Deželni banki, eni od redkih bank in hranilnic, ki so ostale v slovenski lasti, fizičnim osebam in kmetovalcem ponujajo moratorij oziroma reprogramiranje kredita brez stroška odobritve, tako kot več drugih bank pa tudi razvezo depozita brez stroškov. Za potrošniška posojila za dobo vračila do sedem let ponujajo enoodstotno fiksno obrestno mero, pri odobritvi posojila pa ne zaračunavajo stroškov. Tudi za stanovanjska posojila v Deželni banki ponujajo spoštljivo enoodstotno fiksno mero, pri čemer doba vračila znaša 20 let. Ponudba velja do preklica za nove in obstoječe stranke, morajo pa stranke banki predložiti potrdilo o škodi, ki ga izda cenilec, zavarovalnica ali kakšna druga ustrezna institucija. Po pojasnilih Deželne banke plačilne kartice izdajajo brez nadomestila, ob naročilu nove pa se bo izgubljena oziroma uničena kartica ukinila. Za podjetja, ki so jih prizadele poplave, posebne ponudbe nimajo, odvisno od obstoječega poslovanja in višine škode se z vsakim dogovarjajo individualno in zanj posebej oblikujejo ponudbo. Individualno se v Deželni banki pogovarjajo tudi s strankami, ki imajo že najeto posojilo in so ob poplavah utrpele škodo.

V Unicredit Bank so povedali, da strankam, ki jih je prizadela avgustovska ujma, lahko odobrijo moratorij skladno z avgustovskim interventnim zakonom. Kreditojemalcem, ki se pri odplačevanju kredita soočijo s težavami, sicer ponujajo možnost odobritve rednega moratorija. 

Priporočamo