Madžarska bančna skupina OTP bank, ena od največjih bančnih skupin v srednji in vzhodni Evropi, si je dlje časa prizadevala vstopiti na slovenski trg. Najprej ob privatizaciji Nove KBM, a jo je nazadnje leta 2015 za 265 milijonov evrov prevzel ameriški finančni sklad Apollo Global Management, v sodelovanju z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). Upoštevaje, da je država leta 2013 Novo KBM dokapitalizirala z 870 milijoni evrov, je bil izkupiček od prodaje Nove KBM zelo nizek. Ravno zaradi finančnih injekcij države v komercialne banke, kar je bilo v veliki meri posledica tajkunizacije, se je morala Nova KBM, kasneje pa še Abanka in Nova Ljubljanska banka, na zahtevo evropske komisije privatizirati. Veliki met je OTP banki uspel leta 2019, ko je od francoske bančne skupine Societe Generale prevzela več bank v balkanskih državah, vključno s SKB banko v Sloveniji. Za nakup SKB banke se je po neuradnih podatkih zanimal tudi Apollo oziroma Nova KBM.

Leta 2019 sta se Apollo in OTP banka spopadla za prevzem Abanke, takrat tretje največje banke na slovenskem trgu. Ponovno je bil uspešnejši Apollo, ki se je v prevzem Abanke podal prek Nove KBM. Slednja je za Abanko leta 2020 plačala 444 milijonov evrov, upoštevaje še izplačilo dividend pa je izkupiček države znašal 511 milijonov evrov, kar je bilo spet manj, kot je država leta 2013 v banko vložila dodatnega kapitala – takrat je Abanko dokapitalizirala s 348 milijoni evrov, če upoštevamo še dokapitalizacijo Banke Celje, ki je bila leta 2015 pripojena k Abanki, pa je finančna injekcija znašala 538 milijonov evrov. Za prevzem Abanke Apollo ni potreboval lastnih sredstev, saj ga je po naših podatkih financirala Nova KBM.

Po sklenitvi pogodbe za nakup Nove KBM marca 2021 je madžarska OTP banka pripravila vse potrebno, da se bo v prihodnjih dneh k mariborski banki pripojila SKB banka. To je OTP banka prevzela leta 2019.

Po bilančni vsoti druga največja banka

Pogodbo za nakup Nove KBM je OTP banka sklenila marca 2021. Višina kupnine ni bila nikoli razkrita, po neuradnih podatkih pa je OTP banka Apollu in EBRD, ki je posredno obvladoval petinski lastniški delež, odštela okoli milijardo evrov. Za zaključek dogovorjene kupčije je bilo treba pridobiti soglasja regulatorjev na bančnem trgu. Zadnje je bilo pridobljeno julija, ko sta Evropska centralna banka in Banka Slovenije izdali dovoljenji, da se SKB banka in Nova KBM banka lahko združita pod eno streho.

Do formalnopravne združitve bank bo prišlo 22. avgusta, tako da bo SKB banka pripojena k Novi KBM, slednja pa se bo preimenovala v OTP banko. V začetku septembra bo sledila še operativna združitev obeh bank. Slovenska izpostava OTP banke bo imela sedež v prestolnici, na Slovenski cesti 58, kasneje pa se bo preselila v poslovno-stanovanjski kompleks Emonika. Tega ob ljubljanski železniški postaji gradi podjetje Mendota, ki je del skupine OTP.

Po bilančni vsoti bo slovenska OTP banka za NLB druga največja banka v Sloveniji, po obsegu kreditov pa največja. Skupina Nova KBM (poleg banke jo sestavlja še Aleja finance, ki se ukvarja s faktoringom, do februarja, ko sta bila prodana, pa sta bila del skupine še Summit Leasing in njegovo hrvaško hčerinsko podjetje Mobil Leasing) je lani ustvarila 203,8 milijona evrov čistega dobička, kar je bilo skoraj dvakrat več kot leto pred tem. Nova KBM ga je pridelala 189,3 milijona evrov, kar je na medletni ravni predstavljalo rast za približno 64 odstotkov. Bilančna vsota Nove KBM je konec lanskega leta znašala 10,81 milijarde evrov, kar je bilo slabe štiri odstotke več kot leto pred tem.

Čisti dobiček skupine SKB, ki poleg banke vključuje še dve lizinški podjetji, se je lani povečal za približno četrtino in je znašal 76,5 milijona evrov, čisti dobiček SKB banke pa se je povečal za okoli 30 odstotkov na 82,87 milijona evrov. Bilančna vsota SKB banke se je lani povečala za 3,5 odstotka, na 4,59 milijarde evrov. Konec lanskega leta je SKB banka zaposlovala 825, Nova KBM pa 1558 delavcev. Medtem ko je imela Nova KBM konec leta 65 poslovalnic, jih je imela SKB banka 48. Za koliko se bo skrčila delovna sila po združitvi obeh bank in koliko poslovalnic se bo zaprlo, še ni znano.

Skupina OTP se uvršča med 30 največjih evropskih bančnih skupin, njena bilančna vsota znaša dobrih sto milijard evrov. V 12 državah, v katerih je prisotna, zaposluje več kot 41.000 delavcev, od leta 2000 pa je prevzela 23 bank. 

14.08.2024 - OTP Group - banka - SKB bankaFoto Luka Cjuha

Ob združitvi bodo največjih sprememb, med drugim številk transakcijskih računov in zamenjav bančnih kartic, deležni komitenti SKB banke. Foto: Luka Cjuha

Kaj se bo dogajalo med 30. avgustom in 2. septembrom

Komitentom SKB banke bodo s 1. septembrom spremenjene številke transakcijskih računov, za komitente Nove KBM pa bodo ostale nespremenjene. Nove številke bodo navedene na novih OTP debetnih karticah, delodajalcem pa jih je, da bi se izognili zapletom, smiselno javiti do konca avgusta. Zaradi spremenjenih številk računov bodo morali komitenti SKB banke obvestiti tudi plačnike in prejemnike SEPA neposrednih obremenitev (trajnikov). Vse transakcije (prilivi, neposredne obremenitve …) na obstoječe številke računov bodo sicer vsaj do konca novembra preusmerjene na nove številke OTP osebnih bančnih računov.

Združitev bank bo spremljalo poenotenje informacijske podpore, pri čemer so aktivnosti v tej smeri predvidene od poldneva 30. avgusta do dopoldneva 2. septembra. V tem času nekatere bančne storitve v obeh bankah ne bodo na voljo. Poslovalnice obeh bank bodo 30. avgusta odprte od 8. do 12. ure, od 2. septembra pa bodo poslovale po običajnem delovnem času.

Digitalni kanali SKB bodo prenehali delovati v petek, 30. avgusta 2024, od 14. ure, od 2. septembra pa bo mogoč prenos na nove digitalne kanale OTP banke. V obdobju nedelovanja digitalnih kanalov izvajanje plačilnih storitev ne bo mogoče. Od 30. avgusta od 17. ure za komitente SKB banke izvajanje plačil prek aplikacije Flik Pay ne bo možno. Digitalni kanali Nove KBM pa ne bodo dostopni od 30. avgusta od 14. ure pa do 2. septembra do 8. ure.

Za komitente SKB banke bo na fizičnih prodajnih mestih plačevanje z debetnimi in kreditnimi karticami potekalo nemoteno. Od 30. avgusta od 14. ure spletni nakupi ne bodo mogoči, saj bo potrjevanje spletnih kartičnih plačil onemogočeno. Ponovno bo omogočeno od 31. avgusta. Za komitente Nove KBM pa bo plačevanje s plačilnimi karticami ves čas potekalo nemoteno. Plačilni promet v obeh bankah bo onemogočen od 30. avgusta od 14. ure do 2. septembra do 8. ure.

Tako v SKB banki kot v Novi KBM bo, razen v soboto 31. avgusta med 22. in 24. uro, mogoče dvigovati gotovino na bankomatih, plačevanje položnic in pologi gotovine pa 30. in 31. avgusta ne bodo mogoči.

In še pomembno opozorilo: iz nobene od bank ne bodo klicali komitentov in jim na elektronski naslov ali po SMS pošiljali povezav za prehod na nove rešitve. Zato komitentom svetujejo, naj nikomur ne zaupajo gesel oziroma podatkov o bančnem računu in kartici ter ne omogočajo oddaljenega dostopa do svojih naprav.

Priporočamo