Finančno stanje je slabo in kaže znake dolgoročne insolventnosti, razkrivajo v Kompasu. Skrb zbujajoča so tudi opozorila revizorjev. Kompas, največjo turistično agencijo na slovenskem trgu, je v zadnjih mesecih zapustilo več vodstvenih delavcev, v kratkem pa naj bi odpustili več deset zaposlenih, smo izvedeli neuradno. O odpuščanju so že obvestili Zavod RS za zaposlovanje, kjer so naše informacije potrdili.

»Kompas je našo ljubljansko območno enoto obvestil o postopku ugotavljanja prenehanja potreb po delu večjega števila delavcev, na podlagi zakona o delovnih razmerjih. Obvestilo smo prejeli 22. avgusta. V tovrstnih primerih vselej ponudimo tudi pomoč pri informiranju zaposlenih o storitvah zavoda.« Konec lanskega leta je Kompas v Sloveniji zaposloval 131 delavcev, po neuradnih podatkih naj bi jih trenutno zaposlovali okoli 80.

Potem ko je Kompas leta 2018 prodal okoli tri tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov v središču Ljubljane, jih je najel v poslovni stavbi Addiko Bank za Bežigradom. Po zatrjevanju naših virov naj bi se Kompas iz teh poslovnih prostorov v kratkem odselil, zaprli pa naj bi tudi nekaj turističnih agencij po Sloveniji. Koliko poslovalnic nameravajo zapreti, nam v Kompasu niso odgovorili.

Kompasovi prihodki od prodaje so se lani povečali za 48 odstotkov, na 62,65 milijona evrov. Skupaj je Kompas lani, vključno s posredniško prodajo (prodaja v tujem imenu na tuj račun), fakturiral 72,8 milijona evrov prometa. Potem ko je leta 2022 posloval v rdečih številkah in pridelal 2,2 milijona evrov izgube, je lani ustvaril 2,37 milijona evrov čistega dobička. Toda iz poslovanja je bila ustvarjena izguba, ki se je na medletni ravni povečala za 50 odstotkov, na 2,26 milijona evrov. Negativen, v višini 1,3 milijona evrov, kar je 82 odstotkov več kot leta 2022, je bil tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko sredstev podjetju ostane za naložbe, vračilo posojil in izplačilo dobičkov lastnikom.

Zaradi slabega finančnega stanja, ki kaže na znake dolgoročne insolventnosti, je Kompasovo vodstvo z Lovorkom Mamićem na čelu sprejelo ukrepe nadaljnjega prestrukturiranja.

Čisti dobiček je bil v preteklem letu sicer posledica drugih poslovnih prihodkov; ti so bili posledica odpisa obveznosti do Fortenove v skladu s sklenjenim dogovorom med kupcem in prodajalcem o dokončnem poplačilu variabilnega dela kupnine v prodajnem postopku skupine Kompas. Ta je bil prevzet prek v Sloveniji ustanovljenega podjetja Adriatic Holding Group, ki je bilo septembra lani pripojeno h Kompasu, njegov neposredni lastnik pa je postala luksemburška družba Special Sits General Partner II. Pripojitev Adriatica h Kompasu je po drugi strani imela negativen učinek na bilanco stanja, prek prenesenega čistega poslovnega izida. Kljub temu da je Kompas izkazal čisti dobiček, se je celotni kapital konec lanskega leta znižal na »le« 303.000 evrov, kar je bilo dva milijona evrov manj kot leto pred tem.

Skupina Kompas, ki vključuje številna hčerinska podjetja v tujini, je prihodke od prodaje lani povečala za tretjino, na 143,34 milijona evrov. Tako kot matična družba je poslovala dobičkonosno, pri čemer je čisti dobiček znašal 2,52 milijona evrov, kar je bilo okoli dva milijona evrov več kot predlani.

Zagrebški muzej potovanj brez prihodkov

V preteklem letu je hčerinska družba Kompas Poreč prevzela zadrsko podjetje Montana Tours, s čimer so, kot so navedli v Kompasu, pridobili dodatno plovilo za prevoz potnikov. Družba Montana Tours je lani ustvarila 319.000 evrov prihodkov in dobrih 93.000 evrov čistega dobička. Konec leta 2023 so njeni dolgovi znašali skoraj tri milijone evrov. Poleg tega je Kompas Poreč oktobra lani v Zagrebu ustanovil še podjetje Travel Experience, »ki bo dopolnilo ponudbo z muzejem potovanj«. Sodeč po objavljenih bilancah to podjetje lani ni ustvarilo niti evra prihodka, konec lanskega leta pa je imelo 105.000 evrov kratkoročnih obveznosti.

Znaki dolgoročne insolventnosti

V prvem polletju letošnjega leta je Kompas ustvaril 2,5 milijona evrov izgube, na ravni skupine pa 3,8 milijona evrov. Takšno poslovanje so v Kompasu opredelili kot normalno v turističnem sektorju. Toda julija in avgusta, običajno najboljših mesecih v turističnem sektorju, se je družba soočala z nadaljnjimi negativnimi rezultati. »Izguba v poletnih mesecih je bila večinoma posledica operativnih izzivov, ki so jih povzročili problemi s čarterskim partnerjem, zaradi česar so bili nekateri leti in s tem potovanja odpovedani. Te okoliščine so družbi povzročile dodatne nenačrtovane stroške in povečano likvidnostno breme, zaradi česar so morali lastnik in z njim povezane osebe zagotoviti dodatna likvidnostna sredstva v obliki kratkoročnega financiranja enega milijona evrov,« so razkrili v Kompasu. Lastnik je 22. avgusta izdal pismo podpore, v katerem je zagotovil poslovno podporo Kompasu vsaj eno leto.

Zaradi slabega finančnega stanja, ki kaže na znake dolgoročne insolventnosti, je Kompasovo vodstvo z Lovorkom Mamićem na čelu sprejelo ukrepe nadaljnjega in poglobljenega prestrukturiranja, tudi v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Po navedbah Kompasa ti ukrepi lahko vključujejo zmanjševanje števila zaposlenih, niso pa omejeni le na to. Vključujejo lahko dodatno izločitev ali zmanjšanje nedonosnih in manj dobičkonosnih poslovnih segmentov, znižanje celotnih stroškov ter nadaljnje obvladovanje stroškov.

Kompas je minulo leto iz poslovanja ustvaril izgubo, vseeno pa leto sklenil s čistim dobičkom. A ta je bil posledica enkratnega poslovnega dogodka.

Opozorila revizorjev

Po opozorilih revizorjev obstaja pomembna negotovost, ki lahko vzbudi dvom o sposobnosti Kompasa, da nadaljujejo kot delujoče podjetje. Da so revizorji ugledne revizijske hiše PricewaterhouseCoopers zavzeli takšno stališče, je krivo to, da je Kompas 31. decembra lani kršil bančne zaveze in se kasneje soočil z operativnimi težavami. Ker so bile bančne zaveze kršene, so morali v Kompasu na podlagi zahtev računovodskih standardov celotne obveznosti do poslovne banke v višini 3,8 milijona evrov knjižiti kot kratkoročne. Banka bi lahko zahtevala tudi predčasno poplačilo dolgov, ki bi morali biti vrnjeni v 90 dneh od zahteve banke, so v letnem poročilu o poslovanju za leto 2023 navedli v Kompasu. Do izdaje letnega poročila v Kompasu niso prejeli zahteve za vračilo posojila zaradi kršitve bančnih zavez. V Kompasu so letno poročilo Ajpesu, kjer so ga na svojih spletnih straneh objavili 7. oktobra, posredovali po zakonsko določenem roku, ki se je iztekel konec avgusta. Tudi če do dogovora z banko ne bi prišlo, ima Kompas po oceni njenega poslovodstva dovolj likvidnih sredstev pri hčerinskih družbah v tujini, prek katerih bi lahko matična družba v Sloveniji pridobila sredstva za poplačilo posojila in zagotovitev nadaljnjega poslovanja.

Do leta 2021 je bil Kompas v lasti hrvaške Fortenove, ki ima med drugim v lasti Mercator. Takrat so iz Kompasa sporočili, da so skladi, ki jim svetuje investicijsko podjetje Springwater Capital, prevzeli Kompas. Neposredni lastnik Kompasa je, kot smo omenili, Special Sits General Partner II, njegovi lastniki pa so različne pravne in fizične osebe. Polovični lastniški delež v Special Sits General Partner II obvladujejo William Twyman Comfort III., njegov sorodnik William Twyman Comfort IV. in podjetje Natasha Investment z Bermudov, ki je po dostopnih podatkih v njuni lasti, je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v Dnevniku. Pod taktirko novih lastnikov je Kompas že prodal več svojih nepremičnin.

Priporočamo