Priznanje je na dogodku prevzel Janko Kovač, eden od direktorjev podjetja Centernorma. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetje NTR inženiring, ki ga vodi direktor Primož Mahorič, ter podjetje Robotehnika, katerega direktor je Andrej Orovič.

V razvoju za kupce so konkurenčnejši od Kitajcev

Metodološka komisija je v obrazložitvi izbora prejemnika priznanja gazela podravsko-pomurske regije 2023 zapisala, da dinamično rastoče, trajnostno naravnane gazele Centernorma konkurenca velike Kitajske ne skrbi. Prekaša jih v odnosu do lesa, naravne surovine, trajnosti. Slovenska gazela je gibčnejša, bolje zadovolji potrebe in pričakovanja kupcev.

Jasno opredeljeno imajo ponudbo vrednosti in razlikovalnost od tekmecev: konkurenčnejši so v razvoju za kupce. Glavni cilj Centernorme je kupcu poceniti izdelek, ki je hkrati še boljši, ob tem, da je strošek izdelave manjši. Vzvode za to najdejo v inovativnosti, avtomatizaciji in digitalizaciji.

ESG načela gazeli Centernorma niso tuja, na čelu z odnosom do okolja, ki je vtisnjen v DNK njihovih izdelkov in procesov. Razvili so trajnostni odnos do svojih deležnikov, zaposlenim nudijo zdravo okolje za delo in razvoj. Delajo v eni izmeni, tehnologijo izkoriščajo, da bodo delovni pogoji postajali še prijaznejši, v prihodnosti morda tudi s 4-dnevnim delovnikom. Enako velja za načelo upravljanja družbe. So zgled na znanju in zaupanju utemeljenega prenosa vodenja podjetja – točke življenjskega cikla, v kateri veliko družinskih podjetij klecne.

Zavidljiva dodana vrednost na zaposlenega: 77.640 evrov

Podjetje je preizkušeno v preobrazbi in ga zahtevne tržne razmere le še krepijo. V letih od 2017 do 2022 so prihodke iz prodaje več kot podvojili, s 3,14 na več kot 7 milijonov evrov. 35-članska ekipa je v letu 2022 ustvarila zavidljivo dodano vrednost kar 77.640  zaposlenega. Plače v Centernormi za 40 % presegajo povprečno plačo v dejavnosti.

Družbo Centernorma z odlično bonitetno oceno A1 ++ je metodološka komisija izbrala za gazelo podravsko-pomurske regije 2023.

Napreden tehnološko-tehnični pristop NTR inženiring dviguje nad tekmece

Podjetje NTR inženiring v Sloveniji zaradi edinstvenega tehnološko-tehničnega pristopa v svoji dejavnosti pravih tekmecev nima. So strokovnjaki za načrtovanje računalniških, telekomunikacijskih in energetskih postrojev. S prisotnostjo na domačem in evropskem trgu – preko tujih principalov pa tudi na globalnem – skrbijo za raznolik nabor naročnikov. Podjetje, ki ga je leta 2008 ustanovil direktor Primož Mahorič, v svoj razvoj vlaga od 25 do 30 % dobička. Leto 2022 so zaključili s 4,6 milijona evrov prihodkov.  

Robotehnika edinstvena v obvladovanju strojegradnje in mehanske obdelave

Eno vodilnih slovenskih podjetij na področju hidravličnih sistemov, avtomatizacije in obdelave CNS najdemo v Markovcih. Družinsko podjetje Robotehnika se ukvarja z avtomatizacijo in robotizacijo proizvodnje. Ker vse potrebne dele izdelujejo sami, so v obvladovanju kombinacije strojegradnje in mehanske obdelave edinstveni. Podjetje, ki v svojo prakso aktivno uvaja načela ESG, večino proizvodnje izvaža v tujino, predvsem na evropski trg. Za njimi je uspešno leto, v katerem so ustvarili skoraj 5 milijonov evrov prihodkov.

Priznanje je lani prejela Benko-tehna Puconci

Priznanje gazela podravsko-pomurske regije 2022 je prejelo podjetje Benko-tehna Puconci, ki ga vodi direktor Simon Benko. Ukvarja se s prodajo materialov gradbenim podjetjem in obrtnikom, predvsem manjšim, ki jih razumejo in ponudbo prilagajajo njihovim potrebam. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje gazela sta bili podjetji Labelprofi in Mobitex. 

 

O projektu Gazela

Gazela je najstarejši, največji in v svojem jedru trajnostno zasnovan projekt promocije rasti za prihodnja desetletja. Takih je tudi 21 zlatih gazel – hitro rastočih podjetij, ki so brezčasni svetilniki optimizma. Letos projekt Gazela obeležuje 23 let obstoja. Projekt najboljših med najhitreje rastočimi in bonitetno odličnimi slovenskimi podjetji je pripravljen v obliki 6 regionalnih in enega nacionalnega dogodka, kot priklon in poklon vsem podjetjem, ki so se v 23 letih uvrstila med trajnostno najhitrejše.

 

V ponedeljek bo v Dnevniku objavljena lestvica 100 najhitreje rastočih podjetij podravsko-pomurske regije.

Priporočamo