V hranilnici Lon, ki posluje kot banka, saj ima dovoljenje za opravljanje bančnih poslov, bi lahko v kratkem prišlo do pomembnih lastniških sprememb. Po objavi prevzemne namere za nakup vseh delnic Lona, ki ima devet poslovalnic, so Otmar Zorn, njegovo podjetje Zorn Plus in podjetje GIC gradnje v lasti Ivana Cajzka objavili prevzemno ponudbo za nakup vseh delnic Lona. Delničarji, ki se bodo odločili delnice prodati, lahko prevzemno ponudbo v višini 75 evrov za delnico sprejmejo do 8. oktobra. Upoštevaje vrednost vseh izdanih delnic in višino prevzemne ponudbe za delnico to pomeni, da je Lon vreden 16,91 milijona evrov. Knjigovodska vrednost delnice Lona je konec lanskega leta znašala 118 evrov, kar je bilo toliko kot leto pred tem. Za uspešnost prevzemne ponudbe prevzemni prag ni določen.

Medtem ko je Otmar Zorn, ki je bil pred leti, v času vlade Alenke Bratušek, predsednik nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe, predhodnice Slovenskega državnega holdinga (SDH), 21,03-odstotni lastnik Lona, Cajzek prek svojega gradbenega podjetja GIC gradnje obvladuje 20,28-odstotni lastniški delež. Lastništvo Cajzka in Zorna v Lonu se je povečevalo v zadnjih letih, na podlagi več dokapitalizacij, medtem ko se je podjetju Kylin Prime Group v lasti kitajskega poslovneža Kaia Daia zniževalo. Slednji je pred časom padel v nemilost Banke Slovenije, saj je v določenem trenutku lastništvo v Lonu povečal na več kot 70 odstotkov, ne da bi za to sploh imel vsa potrebna dovoljenja. Daija je ignoriranje bančne in prevzemne zakonodaje stalo izgubo glasovalnih pravic v Lonu. Zoper Kylin Prime Group je bil v švicarskem kantonu Zug, kjer je podjetje registrirano, sprožen stečajni postopek.

Do nedavna sta imela Zorn in Cajzek dovoljenje Banke Slovenije, da lahko vsak od njiju obvladuje največ 20-odstotni lastniški delež Lona, a sta pred kratkim ob dokapitalizaciji Lona to mejo prekoračila. S tem sta bila primorana zaprositi za dovoljenje za povečanje lastništva do 33 odstotkov. Zorn ga je od Evropske centralne banke (ECB) prejel proti koncu maja, Cajzek pa dva tedna kasneje. Zorn, Zorn Plus in GIC gradnje so se približno pred enim mesecem dogovorili o skupnem nastopu pri prevzemu Lona.

V prvih dneh septembra bo stečajna pisarna v Švici na podlagi javne dražbe prodajala delnice Lona, ki so v lasti podjetja Kylin Prime Group, v višini 24,97 odstotka, pri čemer bo izklicna cena za paket delnic znašala 2,5 milijona švicarskih frankov (po aktualnem tečaju okoli 2,38 milijona evrov). Nakup četrtinskega lastniškega deleža bi pomenil, da bi se Zorn in Cajzek približala tolikšnemu lastniškemu deležu, kolikor jima dopušča dovoljenje Banke Slovenije. Tako Zorn Plus kot GIC gradnje sta sicer prejšnji teden na Banko Slovenije podala vlogo za pridobitev dovoljenja za povečanja lastništva na vsaj 50 odstotkov.

Medtem ko so se prihodki
od obresti Lona povečali za 53 odstotkov, na 12,6 milijona evrov, so se obrestni odhodki povečali le za tri odstotke in so znašali 1,64 milijona evrov.

Kovanje dobička na račun višjih obresti

Po 30 letih poslovanja je bilo preteklo leto za poslovanje Lona rekordno, k čemur je v veliki meri prispevalo povečevanje temeljnih obrestnih mer ECB in posledično povečevanje obrestnih mer komercialnih bank; na drugi strani so banke za odobrena posojila občutno povečevale obrestne mere, naraščanje obrestnih mer za depozite bankam ni šlo ravno od rok. V preteklem letu je Lon realiziral 10,05 milijona evrov neto obrestnih prihodkov, kar je na medletni ravni predstavljalo rast za dobrih 65 odstotkov; medtem ko so se prihodki od obresti povečali za 53 odstotkov, na 12,6 milijona evrov, so obrestni odhodki narasli le za tri odstotke in so znašali 1,64 milijona evrov. Čiste opravnine (provizije) so se lani povečale za 12 odstotkov, na 3,67 milijona evrov, pri čemer je bilo skoraj dve tretjini opravnin ustvarjenih s plačilnim prometom. Čisti dobiček pa se je več kot potrojil in je znašal 2,4 milijona evrov. Bilančna vsota se je lani sicer povečala za sedem odstotkov, na skoraj 340 milijonov evrov. Konec lanskega leta je Lon zaposloval okoli sto delavcev. 

Priporočamo