Poleg dobave registriranih inovativnih in generičnih zdravil je Lenis tudi vodilni dobavitelj neregistriranih zdravil ter aktivno sodeluje pri odpravljanju motenj v preskrbi z zdravili. Primarni trg so države jadranske regije, ki jih pokrivajo sami. Preko projektnih povezav z izkušenimi in zanesljivimi distribucijskimi partnerji skupno tako pokrivajo kar dvajset držav regije CEE, vse od Baltika do Cipra in Malte, v katerih je dostopnost zdravil zaradi številnih razlogov (majhnih, regulatorno kompleksnih trgov z izjemnimi pritiski na cene zdravil) praviloma bistveno slabša kot v zahodni Evropi.

Preboj s prevzemom Medicopharmacie

Zgodba Lenisa se je začela leta 2008, ko je ustanovitelj in dolgoletni direktor dr. Branko Huč, ko je še živel in delal v ZDA, ob obisku domovine prejel pobudo nekdanjih kolegic, da ustanovijo podjetje za oskrbo ran (od tod tudi ime – lenis v latinščini pomeni nežno, blago). Kljub inovativni poslovni ideji ta zaradi spremembe zakonodaje in dragih postopkov kliničnih raziskav ni zaživela in podjetje je bilo v težavah, zato je bilo treba spremeniti poslovni model. Razpustili so laboratorij, Huč je leta 2011 izplačal druge soustanovitelje in se podal na pot reševanja težav pri oskrbi z uvozom nujno potrebnih zdravil, ki v Sloveniji predvsem zaradi majhnosti domačega trga niso bila dostopna. V Lenisovem portfelju je še danes preko 30 zdravil, ki jih na podlagi začasnih dovoljenj uvažajo v tuji ovojnini in opremljajo s slovensko nalepko in navodili ter so razvrščena za prodajo v lekarnah.

Vita Godec Lenis - 12.09.2024. Sprejem pri podžupanu MOL, Gazele 2024. Foto: Bojan Velikonja.

Vita Godec Foto: Bojan Velikonja.

Pomemben mejnik v zgodbi podjetja sta bila sanacija in prevzem podjetja Medicopharmacia, ki ga je Huč postopoma odkupil od Branka Rogliča, lastnika podjetja Orbico, enega najuspešnejših FMCG-podjetij v regiji. Lenis je s tem pridobil več kot 30 let izkušenj pri distribuciji inovativnih zdravil na recept, pospešila pa se je tudi internacionalizacija, saj je imela Medicopharmacia že vzpostavljeno mrežo hčerinskih družb po državah nekdanje Jugoslavije. Leta 2022 je sledila še integracija oziroma pripojitev slovenske družbe Medicopharmacia. Sočasno so izvedli obširno optimizacijo in digitalizacijo poslovnih procesov.

Odnosi so ključni za uspeh

Podjetje deluje v farmacevtski panogi, ki je strogo regulirana, tudi zaradi pomembnosti za javno zdravje. Kljub ostri mednarodni konkurenci je Lenis uspešen, saj so odzivni, znajo prepoznati prave priložnosti in gradijo na odnosih. Danes ima podjetje več kot 60 stalnih dobaviteljev in distribuira preko 350 različnih zdravil ter dobavlja več kot 80 kupcem v 16 državah. Na slovenskem trgu ustvarijo dobro tretjino vseh prihodkov, med vodilnimi so na področju infektologije in nevrologije. Dr. Vita Godec, ki je prevzela vodenje podjetja v začetku leta 2022, poudarja, da je Lenis zaposlenim prijazno podjetje. Veliko poudarka dajejo zdravemu življenjskemu slogu in vseživljenjskemu izobraževanju. Zavedajo se, da so zvesti in zavzeti sodelavci (celotna skupina Lenis zaposluje več kot 50 ljudi) ključni pri tem, da so zdravila dostopna in da je njihova distribucija čim bolj nemotena. Skupaj vsakodnevno izboljšujejo svet in prispevajo k boljšemu zdravju ljudi. 

Lenis 

Sedež: Ljubljana

Direktorica: Vita Godec

Prihodki leta 2023:
38,5 milijona evrov

Indeks rasti prodaje 2018–2023: 488

Število zaposlenih 2023: 27

Dodana vrednost na zaposlenega 2023: 256.398 evrov

 

Priporočamo