Podjetje, ki posluje v več kot 140 državah po svetu ter razvija in velik del izdelkov proizvaja v Sloveniji, je med koronskim obdobjem v letih 2020 in 2021 doseglo izjemno hitro rast in rekordno prodajo. Leta 2022 pa so se začele kazati posledice dolgoletnih slabih poslovnih praks, med drugim velikopoteznega tveganega vlaganja v nove produktne linije, širitev na nove trge, ustvarjanja številnih hčerinskih podjetij po svetu, prevelikega zaposlovanja in nadpovprečno pogostih zamenjav pri vodstvenem kadru, ustvarjanja prevelikih zalog in najemanja milijonskih posojil, pišejo avtorji anonimke. Aprila omenjenega leta je podjetje izvedlo prvi program presežnih delavcev in odpustilo okoli 60 zaposlenih v Sloveniji.

Februarja zamenjava direktorja

Slabi dve leti pozneje, februarja letos, je ustanovitelj in večinski lastnik Edvard König odstavil manjšinskega solastnika in takratnega direktorja Matjaža Krča ter sam prevzel direktorski položaj. Od prevzema se je König skupaj s preostalo vodstveno ekipo, v tej so še Marko Mitrovič, Iztok Malačič, Matjaž Rambaher in Vera Nunić, zavil v molk, več mesecev ni sprejel nobenega vidnejšega ukrepa za sanacijo podjetja ter čakal z drugim programom presežnih delavcev do odobritve novega bančnega posojila, a to ne zadostuje za poplačilo večmilijonskega dolga do dobaviteljev ter izplačilo plač zaposlenim in regresa, še navajajo avtorji v anonimnem pismu. Kot dodajo, podjetje resno ogroža življenje in delo svojih zaposlenih in dobaviteljev, od katerih bodo nekateri morali v stečaj.

Aprila in maja letos je podjetje doživelo še globalno medijsko afero zaradi slabih poslovnih praks, na katere je ob prekinitvi poslovnega sodelovanja opozoril nekdanji zunanji sodelavec Dan Henderson, dodatno raziskal in izpostavil pa eden največjih tehnoloških vplivnežev Gamers Nexus. König se je na to odzval z javnim opravičilom in obljubo o spremembah. Maja je podjetje začelo zamujati tudi z izplačilom plač zaposlenim in zunanjim sodelavcem. Nekaterim tako dolguje že več mesečnih plač, velik del zaposlenih čaka na junijsko plačo, zaposlenim pa je zadnji dan zakonskega roka za izplačilo regresa podjetje poslalo obvestilo, da ta najverjetneje ne bo izplačan pred oktobrom, čeprav se zavedajo, da s tem kršijo zakonodajo.

Neizplačane plače in regres

Poleg številnih izvršb in odpovedi sodelovanja dobaviteljev in poslovnih partnerjev je julija več zaposlenih poslalo prijave na delovno inšpekcijo zaradi neizplačil plač in regresa, kar so za Forbes Slovenija potrdili na inšpektoratu za delo. Na to se je podjetje odzvalo z obvestilom, da bodo plače zaradi tega še bolj zamujale, saj morajo zdaj plačevati še kazni. Zaposleni, sploh tisti, ki so bili odpuščeni kot presežni delavci v letošnjem juliju, in tisti, ki so sami dali odpoved, se bojijo, da jih čaka podobna zgodba kot zaposlene iz lanskega stečaja Studia Moderne, piše v anonimki. Julija je bila ustanovljena tudi nova družba EK international, d. o. o., v stoodstotnem lastništvu Marka Mitroviča, ki je del vodstvene ekipe EKWB in tudi direktor družbe EK Srbija. To nakazuje, da namerava vodstvo EKWB poslati v stečaj ter se tako izogniti poplačilu dolgov do zaposlenih in dobaviteljev ter poslovati naprej z novo družbo, dodajajo pisci anonimke.

König se je na zapisane obtožbe odzval z naslednjim sporočilom: »Kot ste bili mediji že obveščeni, Edvard König in sodelavci iz EKWB saniramo škodo, nastalo zaradi neustreznega vodenja in upravljanja s strani prejšnjega direktorja. Razumemo, da ukrepi, ki jih izvajamo, niso priljubljeni in prinašajo jezo in slabo voljo anonimnih piscev neresničnih trditev. Internega poslovanja družbe dalje ne komentiramo.« Za odziv smo se obrnili tudi na nekdanjega direktorja Matjaža Krča, ki ima še vedno v lasti 15 odstotkov podjetja. Povedal je, da od februarja, ko sta se s Königom poslovno razšla, nima nikakršnih informacij, zato razmer v podjetju ne komentira. 

Priporočamo