Kot so v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ameriške Zvezne uprave za letalstvo (FAA), so se za ta korak odločili na podlagi poročila, ki je razkrilo nepredvideno premikanje pilotovega sedeža naprej.

Ameriški proizvajalec Boeing bo moral skladno z direktivo o plovnosti izvesti popravila na 158 letalih Dreamliner, registriranih v ZDA, in 737 letalih, registriranih drugje po svetu, so navedli v FAA.

Dreamliner letalske družbe LATAM je marca med letom med avstralskim Sydneyjem in novozelandskim Aucklandom po tehnični napaki, ki je povzročila hudo turbulenco, začel naglo padati, pri tem pa se je poškodovalo okoli 50 potnikov.

FAA je po dogodku od ameriškega proizvajalca letal Boeing prejela poročila o štirih dodatnih primerih nepredvidenega premikanja pilotovega in kopilotovega sedeža naprej. V treh od teh incidentov so bili premiki posledica ohlapnih pokrovčkov stikal na sedežih, dva primera pa še preiskujejo, so navedli regulatorji.

Nenamerno in dolgotrajno premikanje sedeža lahko zaradi nenamernih in nenadnih premikov krmilnika leta povzroči hiter spust letala ter resne poškodbe potnikov in posadke, so še zapisali pri FAA.

Številne afere in incidenti

Boeing nadzora in ukrepov še ni komentiral, je pa v ponedeljek sporočil, da je zaradi težav, odkritih v povezovalni komponenti med motorjem in trupom letala, prekinil testne polete modela 777X.

Proizvajalec letal je model 777X leta 2013 predstavil kot naslednika uspešnega modela 777. Nova letala naj bi v zrak po prvih načrtih poslal leta 2020, a se to ni zgodilo. Rok je prestavljen na leto 2025.

Boeing v zadnjih letih pretresajo številne afere in incidenti. Zadnji odmevnejši dogodek se je zgodil maja, ko je Boeing 777-300ER letalskega prevoznika Singapore Airlines na letu iz Londona v Singapur nad Mjanmarom nenadoma zajela ekstremna turbulenca. Posledično je prišlo do nenadnega padca nadmorske višine za 54 metrov, nepripete potnike pa je ob tem silovito odbilo v potniške kabine. V dogodku je umrl 73-letni Britanec, več drugih potnikov in članov posadke pa je utrpelo poškodbe glave, možganov in hrbtenice.

Priporočamo