V preteklih letih je v tujem lastništvu zaključilo več slovenskih agroživilskih podjetij, med drugimi Droga Kolinska in Žito. Slednjega je prevzela hrvaška Podravka, ki ji je pred dnevi uspel veliki met – sklenitev kupoprodajne pogodbe za nakup podjetij Belje, Pik Vinkovci, Energija Gradec, Belje Agro-Vet in Felix, ki sestavljajo kmetijsko divizijo Fortenove, naslednice Agrokorja, v njeni lasti pa je tudi Mercator, največja trgovska veriga na slovenskem trgu.

Načrti o vstopu EBRD

Čeprav se je za nakup kmetijske divizije Fortenove zanimal tudi madžarski milijarder Lőrinc Mészáros, ki je v zelo dobrih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, možnosti, da bi kmetijska podjetja Fortenove zaključila v tujih rokah, ni bilo. Za nakup kmetijske divizije bo Podravka, v kateri je hrvaška država prek tamkajšnjih pokojninskih skladov večinska lastnica, odštela 333 milijonov evrov. Zajeten prevzem namerava Podravka financirati z najetimi posojili pri komercialnih bankah pa tudi s sredstvi Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

Začetek prodaje kmetijske divizije in s tem več strateških naložb je od Fortenove terjal ameriški finančni sklad HPS Investment Partners v zameno za podaljšanje ročnosti lani dospelih obveznic v višini več kot milijarde evrov do konca letošnjega leta. Za te obveznice mora Fortenova, ki jo sestavljata še trgovinska (Mercator, Konzum) in živilska divizija (Jamnica, Zvijezda ...), plačevati kar 18-odstotne obresti. Po nedavni izključitvi sankcioniranih lastnikov – ruskih državnih Sberbank in VTB Bank – iz lastniške strukture bodo v Fortenovi lažje reprogramirali svoje finančne obveznosti na mednarodnem finančnem trgu po izrazito nižjih obrestnih merah. S približno 94-odstotnim lastniškim deležem je novi največji lastnik Fortenove posredno postal hrvaški poslovnež Pavao Vujnovac.

Uspešen zaključek prevzema – za to bo treba najprej pridobiti soglasja regulatorjev trga – pomeni, da bo poleg živilskega in farmacevtskega novi steber skupine Podravka še kmetijski. S tem namenom je Podravka nedavno ustanovila podjetje Podravka Agri, ki bo upravljalo od Fortenove prevzeta kmetijska podjetja. Po načrtih bo solastnik Podravke Agri postala EBRD, pri čemer namerava Podravka v novoustanovljenem podjetju ohraniti 80-odstotni lastniški delež.

Visoka rast dobičkov

V preteklem letu je skupina Podravka prihodke od prodaje povečala za sedem odstotkov, na skoraj 714 milijonov evrov. Ob tem se je čisti dobiček povečal za dobro tretjino in je znašal 67,6 milijona evrov. Konec lanskega leta je Podravka zaposlovala dobrih 6000 delavcev, z zaključenim prevzemnim postopkom Fortenovine kmetijske divizije jih bo zaposlovala več kot 8000, letno pa bo ustvarjala več kot milijardo evrov prometa. V nasprotju s Podravko slovensko Žito, ki ga je Podravka prevzela leta 2015, pod taktirko hrvaških lastnikov stagnira. Kot je razvidno iz javno dostopnih nerevidiranih izkazov (letno poročilo o poslovanju Žita za lansko leto še ni bilo objavljeno), so se prihodki Žita lani znižali za tri odstotke, na 102,3 milijona evrov; v primerjavi z letom 2015, ko je Podravka prevzela Žito, pa so bili nižji za skoraj sedem odstotkov. Čisti dobiček je znašal 411.000 evrov, predlani, ko je podjetje prodalo nepremičnino v ljubljanskem BTC poslovnežu Ivu Boscarolu, pa 23,2 milijona evrov. Za nepremičnino naj bi po neuradnih podatkih Boscarol odštel okoli 32 milijonov evrov oziroma 330 evrov za kvadratni meter.

Eden največjih konkurentov Podravke v državah, nastalih iz nekdanje Jugoslavije, je hrvaška skupina Atlantic, ki je leta 2010 postala lastnica Droge Kolinske in njenih blagovnih znamk Argeta, Barcaffe in Donat. Skupina Atlantic je lani prihodke od prodaje povečala za 15 odstotkov, na 974 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 20 odstotkov, na 31,2 milijona evrov. Letos je Atlanticu uspel prevzem srbskega podjetja Strauss Adriatic, ki ima v lasti trženjski znamki kave Doncafe in C kafa. 

Priporočamo