Razlog za ukrepanje je gneča na cestah v okolici starega mestnega jedra, ki je v času turistične sezone nevzdržna. Ob napovedanem ukrepu so se že oglasili tamkajšnji taksisti, ki so za index.hr povedali, da niso edini, ki povzročajo gnečo v mestu.

Dubrovnik je prvo hrvaško mesto, ki bo uvedlo cono posebnega prometnega režima. Njen cilj pa je, da bi se zmanjšala gneča na vpadnicah v mestu in njegovi okolici. Testna faza se bo začela 1. septembra, trajala bo do 1. januarja. Do mestnega obzidja bodo v tem času lahko prišli samo tisti taksisti, ki bodo imeli dovoljenje.

»Trenutno je v Dubrovniku 9000 taksistov, cilj občine pa je, da bi to številko zmanjšala na 700,« je ob tem dejal župan Dubrovnika Mato Franković. Taksisti so ob tem sporočili, da je ta številka zavajajoča, saj jih ni niti 3000. Novinarje pa so pozvali, da pridejo v mesto v soboto ali nedeljo, ko imajo največ dela, in bodo videli, da gneče ni.

Postavlja se tudi vprašanje, kdo bo med 700 izbranimi taksisti. Razpis bo odprt do konca leta, tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje, pa bodo dobili dovolilnico. Ta bo vezana na eno vozilo, na eno registrsko tablico in ne bo prenosljiva. 

Za taksiste je sporen tudi način, kako bo občina izbirala med prijavljenimi taksisti. Pojavlja se namreč bojazen, da bo največ dovolilnic dobila tamkajšnje združenje taksistov, za ostale pa bo na voljo le še 100 dovolilnic. »Zdaj vsakega od nas skrbi, ali bo dobil dovolilnico ali ne,« je povedal eden izmed njih in poudaril, da bi bilo lahko to tudi diskriminatorno.

Taksisti menijo, da je težava s prometom v Dubrovniku večplastna, zato so se obrnili tudi na prometno ministrstvo. 

Nova prometna ureditev ne bo veljala za stanovalce Dubrovnika. Ti se bodo lahko še naprej nemoteno vozili po vseh cestah v mestu. Določene spremembe bodo sicer uvedli v naslednjih mesecih, a je župan zatrdil, da bodo o njih pravočasno obveščeni.

Priporočamo