Portret na katerem je upodobljen Edvarda VIII. je bil dolgo časa pozabljen, dokler niso lanskega oktobra pri reviji Ilustrated London News (ILO) naleteli na fotografijo izvirnika. Omenjena fotografija bi morala namreč biti objavljena v reviji že leta 1936, kar pa se ni zgodilo.

Zapletlo se je namreč pri prevzemu britanskega prestola. Zakonsko je ta pripadel Edwardu VII, ki pa se mu je odpovedal. Njegovo mesto je tako zasedel jecljajoči brat Jurija VI. (Bertie).

Fotografijo Edvarda je ILO naposled objavil, pozorna bralka pa je opazila, da se portret sumljivo ujema s portretom Kralja Jurija. "Opazila sem enako upodobitev kralja, drugačna je bila zgolj glava. Novi kralj Jurij je očitno želel, da se po njegovem kronanju na trup brata naslika njegovo glavo,“ pojasnjuje 80-letna Patricia Deans, ki je prišla do zanimive ugotovitve.

Strokovnjaki ob tem dodajajo, da je omenjeni primer najbrž eden prvih photoshopov tistega časa. Omenjena zgodba o kralju Edvardu VIII., ki se je zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson odpovedal britanskemu prestolu, je tudi osnova za lanskega zmagovalca oskarjev, film Kraljevi govor.

Edvard VIII.                                                                                 Jurij VI.