Policija je moškega po incidentu odpeljala iz dvorane, kjer se je zbralo več kot tisoč ljudi. Množica protestnikov je sicer dogajanje spremljala tudi pred samo dvorano in kritizirala neodzivnost pakistanskega predsednika, medtem ko se njegova država bori s katastrofalnimi poplavami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zardari, ki so ga mnogi kritizirali, ker je nadaljeval obiska v Franciji in Veliki Britaniji kljub krizi v domovini, je na zborovanju v tem britanskem mestu sporočil, da bo sam kot pomoč žrtvam poplav namenil dobrih 43.000 evrov.

Poplave so doslej zahtevale že več kot 1600 življenj, okoli 13 milijonov ljudi so narasle vode prizadele. Padavine naj bi se nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, zato je pričakovati, da bo poplavni val terjal nove žrtve.

Protestniki v Birminghamu so s transparenti opozarjali tudi na prisotnost ZDA v Pakistanu. Zahtevali so tako ameriški odhod iz Pakistana kot iz Afganistana, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zardari se je v okviru obiska na Otoku, ki je bil namenjen krepitvi vezi med državama, sešel tudi z britanskim premierom Davidom Cameronom, s katerim sta skušala pomiriti spor glede Cameronovih trditev, da Pakistan izvaža terorizem. Kot sta obljubila, bosta London in Islamabad okrepila sodelovanje v boju proti terorizmu.

Sicer Zardari ni edini politik, v katerega so zalučali čevelj, kar velja v islamskem svetu za izraz največjega ogorčenja. To je doletelo nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha v Iraku leta 2008, lani je bil tarča takšnega napada med obiskom v Veliki Britaniji kitajski premier Wen Jiabao, letos v Španiji pa turški premier Recep Tayyip Erdogan.