Čeprav je bilo za utico za prodajo kostanja na Prešernovem trgu na javni dražbi minuli teden največ zanimanja in se je dražba končala z rekordno ponudbo v višini 51.500 evrov, Mestna občina Ljubljana še vedno nima najemnika za to lokacijo. Družba Profrut, ki jo vodi direktor Husnija Hajdarpašić, namreč občini ni plačala ponujenega zneska, niti Hajdarpašić ni prišel podpisat najemne pogodbe. Zaradi neodzivnosti zmagovalke dražbe je občina obdržala varščino v višini 900 evrov, ki jo je družba Profrut vplačala, da je sploh smela sodelovati na dražbi.

»Zame je to neodgovorno dejanje in bo imelo tudi posledice,« je ravnanje družbe Profrut komentiral ljubljanski župan Zoran Janković. »Vsak razpolaga s svojo denarnico in dela, kar želi, ampak toliko pa mora biti odgovoren tudi do drugih, da če je razpis javen in če je dal ponudbo, jo mora tudi realizirati. Absolutno sem neprijetno presenečen,« je komentiral.

Janković razmišlja, ali je bila varščina prenizka

Ker Profrut ni podpisal pogodbe, so na občini sklenili ponoviti dražbo za oddajo utice na Prešernovem trgu. Janković je pojasnil, da so morali razpisati novo dražbo, saj jim zakonodaja ne dovoljuje, da bi utico za peko kostanja podelili drugemu najboljšemu ponudniku na prvi dražbi. Na vprašanje, ali zaradi izkušnje z družbo Profrut razmišljajo o tem, da bi spremenili način oddajanja utic za peko kostanja, je Janković dejal, da bolj transparentnega načina, kot je javna dražba, ne pozna. »Mogoče pa bomo razmislili o dvigu varščine, ker je očitno bila prenizka,« je razmišljal župan.

Pri Jankoviću smo preverili tudi, ali lahko občina družbi Profrut prepove sodelovanje na novi javni dražbi. Dejal je, da takšne možnosti nimajo, a da osebno zagotavlja, da se družba ne bo ponovno udeležila dražbe. Velja spomniti, da so drugi trije interesenti za najem utice na Prešernovem trgu pred prvo javno dražbo konec septembra imeli veliko povedati proti konkurenčni družbi Profrut. Po poročanju STA so glasno nasprotovali udeležbi družbe Profrut na dražbi, češ da je ta le prišla dvigovat ceno najema. Poudarili so, da ima Hajdarpašić na Prešernovem trgu gostinski lokal, kjer tudi sam prodaja pečeni kostanj, in da torej želi na tak način onemogočiti morebitno konkurenco.

Poskušali bodo najti najemnike tudi za manj priljubljene lokacije

Novo dražbo za oddajo utice na Prešernovem trgu je občina razpisala za 19. oktober, pri čemer morajo potencialni ponudniki varščino v višini 900 evrov poravnati do 16. oktobra. Izhodiščna najemnina za najem utice za celotno sezono bo tudi na ponovljeni dražbi 9000 evrov. A najemnik bo kostanj zaradi neuspešne prve dražbe lahko začel peči in prodajati šele 21. oktobra, in ne že v začetku tega meseca.

Občina bo 17. oktobra ponovila tudi dražbo za oddajo utic v Šubičevi ulici ter v Miklošičevem parku in Tivoliju. Na prvi dražbi namreč občina za nobeno od teh lokacij ni prejela ponudbe, čeprav so bile izhodiščne najemnine precej nizke v primerjavi s ceno za utico na Prešernovem trgu. Za utici v Miklošičevem parku in Šubičevi ulici je tudi na drugi dražbi izhodiščna cena postavljena pri 1500 evrih, za peko kostanja v parku Tivoli pa bo morebitni najemnik moral odšteti najmanj 500 evrov. 

Priporočamo