Kočevje. »Že maja smo prvič zaznali neznosen hrup, ker nismo vedeli, za kaj gre, smo dogajanje takoj prijavili policiji. Kasneje smo od župana izvedeli, da gre za podjetje Marumi, ki je zagnalo proizvodnjo lesnih briketov,« je pojasnila prebivalka Trate in predstavnica civilne iniciative Borci za Trato Karmen Arko. Kot je opozorila, je hrup prisoten 24 ur na dan, tudi konec tedna, po meritvah, ki so jih izvedli v civilni iniciativi, pa se giblje med 50 in 70 decibeli.

Lastnik podjetja Marko Kos naj bi prebivalcem po prvih pritožbah zagotovil, da bo zgradil protihrupno ograjo in delo prekinil, a tega do danes ni storil. Ko so člani civilne iniciative podjetje prijavili inšpektoratu za okolje in energijo, se je po besedah občanov proizvodnja za nekaj tednov ustavila. Poleg stalnega hrupa je prebivalce Trate v poletnih mesecih začel motiti tudi prah, ki nastaja ob mletju hlodovine v pelete in se pojavlja po dvoriščih, zato so se odločili za ustanovitev civilne iniciative Borci za Trato in zbiranje podpisov za zaprtje podjetja. Do danes so zbrali nekaj več kot dvesto podpisov.

Z ugotovitvami inšpektorata nezadovoljni

V drugi polovici septembra so inšpektorji v podjetju opravili nadzor in preverili, ali podjetje spoštuje vse predpise s področja varstva okolja. Ugotovili so, da so med napravami, ki bi lahko povzročale emisije, kurilna naprava za proizvodnjo električne energije in toplote ter linija za proizvodnjo peletov. Za kurilno napravo so ugotovili, da je podjetje v skladu z zakonom naročilo prve meritve emisij snovi v zrak, kar mora storiti v 15 mesecih po zagonu proizvodnje. Meritve, ki jih mora izvesti neodvisna zunanja družba s pooblastilom ministrstva, so pokazale, da naprava ne povzroča čezmernega obremenjevanja okolja zaradi emisij snovi v zrak, so navedli na inšpektoratu.

Za linijo za proizvodnjo lesnih peletov je inšpektorat ugotovil, da na več mestih v zrak izpušča emisije, hkrati pa okolje obremenjuje s hrupom. Podjetje še ni izvedlo prvih meritev emisij v zrak in hrupa v okolju. Zakonski rok, do katerega mora to narediti, še ni potekel, ker so proizvodnjo zagnali julija, pojasnjujejo na inšpektoratu. Med nadzorom so ugotovili, da je podjetje že začelo preventivno uvajati ukrepe za omejitev hrupa v okolje – postavilo naj bi protihrupno ograjo ob robu zemljišča v smeri proti naselju Trata in omejilo mletje peletov na dopoldanske ure. V civilni iniciativi trdijo, da navedbe inšpektorata ne držijo.

V podjetju Marumi Group so pojasnili, da bodo težave začeli reševati; načrtovali naj bi selitev najglasnejšega dela proizvodnje, mletja hlodovine, na drugo lokacijo, o čemer naj bi že govorili z občino Kočevje, ki zanje išče drugo primerno lokacijo.

V bližini hiš ne želijo
novega obrata

Poleg hrupa iz tovarne Marumi prebivalce Trate skrbi tudi postavitev obrata za predelavo odpadne plastike, papirja, lesa in železa, ki ga načrtuje podjetje Inter Rec 2. Prepričani so, da bi bil objekt postavljen preblizu hiš. Občini Kočevje očitajo, da je kljub neposredni bližini naselja izdala soglasje za gradnjo bliže naselju, kot je bilo predvideno. To so na občini potrdili, a dodali, da je šlo za soglasje odmika od meje v nasprotni smeri in ne v smeri Trate.

Lastnik podjetja Inter Rec 2 Jože Henigman je za Dnevnik pojasnil, da ima že več let težave z postavljanjem objekta, saj kljub temu, da je gradbeno dovoljenje izdano, zaradi pritožb civilne iniciative še ni pravnomočno. Sam v gradnji objekta ne vidi težav in zagotavlja, da ne bo šlo za velik obrat. Načrtujejo gradnjo manjšega objekta za stiskanje in mletje plastike.

Nekateri prebivalci naj bi mu očitali prednost pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj zaradi povezav z županom, a kot je pojasnil Henigman, presoje vplivov na okolje niso dali izdelati, ker je po oceni agencije za okolje objekt premajhen. »Z županom sem se nekajkrat srečal le zaradi težav, ki jih imam po zavrnitvi gradbenega dovoljenja,« je pojasnil. 

Priporočamo