Zaradi odločitve in zdajšnjega stanja se za uporabnike oziroma paciente spreminja več stvari. »Vsak pacient mora pred prihodom na urgenco najprej do svojega zdravnika. Ta na podlagi ugotovitev o zdravstvenem stanju izda napotnico za urgenco,« pravi direktor Splošne bolnišnice Trbovlje Metod Kurent. Direktor sicer zagotavlja, da bodo stvari na urgenci nemoteno potekale tudi za paciente brez napotnice osebnega zdravnika. »Tak pacient bo prav tako obravnavan po triažnem sistemu, vendar bo v primeru stanja, ki ne bo kritično, napoten nazaj v svoj matični zdravstveni dom,« doda. Kurent je sicer presenečen nad odločitvami zdravstvenih domov (ZD) v Zasavju.

Problem medbolnišničnih prevozov

Problem je nastal, ko je bolnišnica konec letošnjega aprila želela doseči, da bi dežurne ekipe vseh treh zdravstvenih domov po razporedu med izvajanjem dežurne službe na svojem terenu izvajale še medbolnišnične prevoze oziroma prevoze pacientov, hospitaliziranih v Splošni bolnišnici Trbovlje, v druge bolnišnice. »S projektom smo se v začetku strinjali, vendar je bila naša dežurna ekipa zaradi teh prevozov odsotna tudi do 9 ur dnevno in v tem času torej ni bila na voljo občanom Zagorja. Pred tem nismo izvajali prevozov – premestitev za Splošno bolnišnico Trbovlje,« pojasnjuje strokovna vodja v ZD Zagorje Urška Medved. Ob tem dodaja, da ostaja sodelovanje ZD Zagorje s Splošno bolnišnico Trbovlje enako kot pred letošnjim 1. majem, ko je za tri tedne stekel zgoraj omenjen projekt prevozov. »Za paciente bo z naše strani še naprej poskrbljeno, kot je bilo do sedaj. Moramo pa povedati, da se dve tretjini koncesionarjev noče vključevati v dežurno službo, zato so naši zdravniki toliko bolj obremenjeni, da je v občini Zagorje mogoče zagotavljati neprekinjeno zdravstveno varstvo,« pravi Urška Medved. ZD Zagorje sicer od novembra 2017 urgentno službo izvaja ločeno od rednega dela. Sedem dni v tednu in 24 ur na dan je za nujne primere na voljo ekipa, v kateri so dežurni zdravnik, diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec.

Prevozi še do jeseni

V Zdravstvenem domu Trbovlje so se odločili malce drugače. »ZD Trbovlje še vedno zagotavlja vozilo za nujne transporte in vsak tretji dan tudi spremstvo zdravnika za paciente, ki potrebujejo zdravniško spremstvo, ni pa njihovo stanje tako kritično, da bi potrebovali spremstvo specialista sekundarnega nivoja. Pri tem spremstvu nihče od sosednjih ZD ni bil in še vedno ni pripravljen sodelovati,« pojasnjuje Denis Tomše, direktor ZD Trbovlje. Edina sprememba je v tem, da ZD Trbovlje od 20. junija dalje svojo dežurno službo izvaja preseljeno v prostorih zdravstvenega doma, in ne v Splošni bolnišnici Trbovlje kot prej. Takšna ureditev bo trajala toliko časa, dokler se ne spremeni organizacija nujne medicinske pomoči v Zasavju.

Zaradi nestrinjanj med lokalnimi zdravstvenimi domovi in bolnišnico je bil organiziran sestanek, ki so se ga udeležili tudi pristojni z zdravstvenega ministrstva. Med drugim je bilo sklenjeno, da urgentni center kadrovsko pokriva Zdravstveni dom Trbovlje in da zasavski zdravstveni domovi izvajajo prevoze med bolnišnicami v času dežurne službe do jeseni, natančneje do oktobra. Računajo na to, da bo po tem že vzpostavljena in zagnana nova organizacija urgence in dežurstev. Ta je po ocenah stroke v Zasavju nujna že več let, vendar je doslej še niso realizirali. 

Priporočamo