Minule dni so obilne padavine ponovno pokazale tudi na napake, ki jih marsikje povzročajo nespametne odločitve izvajalcev različnih gradbenih del. Posledice gradnje kanalizacije na Sostrski cesti ob močnih padavinah občutita tudi zakonca Golouh, ki živita ob manjšem potočku, v katerega se steka voda s pobočij nad naseljem. »Že več kot dve desetletji sva z ženo tukaj in nikoli ni bilo težav. Odkar pa podjetje Hidrotehnika izvaja dela na Sostrski cesti in odvaža material na parcelo nasproti naše hiše, sva obupana,« pove Peter Golouh. Iz fotografij, ki jih hrani, pokaže, kako se je ob večjih nalivih voda razlila po parceli na drugi strani potoka. »V enem dnevu je poniknila v podtalnico. Zdaj pa je na njej odpadni material, pred časom je bil kup višji kot naša hiša,« je povedal Golouh. Pri tem omeni, da je letos ob večji količini padavin tudi ta zdrsnil v potok, a so ga takrat delavci z ustrezno mehanizacijo odstranili oziroma preložili na drug konec zemljišča.

Voda zalila jašek in greznico

Minule padavine pa so bile kaplja čez rop potrpljenja, ki ga zakoncema, vajenima življenja ob vodi, zmanjkuje. Tokratni nalivi so jima zalili delovni jašek v garaži, kjer je tast nekoč popravljal avtomobile, polna je tudi greznica. »Na priključitev na kanalizacijo čakamo že leta, zato do takrat praznimo greznico. Smo poklicali, naj nam jo pridejo izpraznit, ker je polna vode, a so rekli, da bodo prišli na naše stroške, kar znaša 150 evrov. Brezplačno praznjenje greznice nam pripada le enkrat na tri leta,« pove sogovornik in pokaže na kamnito škarpo, ki se zaradi spodjedanja vode počasi nagiba k brežini.

Obupana zakonca sta svojo težavo želela rešiti najprej z mestno občino Ljubljana, a nista prišla do primernega sogovornika oziroma so jima zagotovili, da si bodo prišli problem ogledat. »Seveda do danes še ni bilo nikogar,« pove sogovornik, ki smo ga dan po močnem deževju ponovno poklicali. Več sreče, vsaj glede interesa, je pokazal projektant Hidrotehnike, ki pa v problemu visoke stoječe vode ne vidi krivca na njihovi strani. »Številke in kalkulacije, ki naj bi jih naredil projektant, tega niso predvidele,« s kančkom cinizma pripomni Golouh.

Dolgoročno predvidena
gradnja gasilskega doma

Pred leti so sicer iz struge očistili mulj in vso umazanijo, kdo bo očistil očitno ponovno zamašene cevi, zaradi katerih voda ne odteka, zakonca ne vesta. Menda, kot naj bi jima povedali na krajevni skupnosti, se bo brežina uredila, ko oziroma če bodo na sporni parceli gradili gasilski dom. Na zemljišču, kjer Hidrotehnik začasno odlaga material, občinski prostorski načrt dolgoročno predvideva gradnjo gasilskega doma. Ker pa gre za poplavno območje, je občina naročila izdelavo študije protipoplavnih ukrepov za umestitev gasilskega doma v Sostrem. Študijo je leta 2020 izdelala družba Izvo-R in jo, kot kaže prostorski portal urbinfo, dopolnila lani poleti. Med drugim zahteva ohranitev odvodnega jarka oziroma ureditev nove, optimizirane linije odvodnega jarka med stavbo zakoncev Golouh in Hidrotehnikovim odlagališčem. Omenjeni jarek ima nalogo odvajanja padavinskih in poplavnih voda z območja, kaže tudi prostorski načrt. Pred začetkom gradnje gasilskega doma sta potrebna tudi »postavitev merilne postaje za natančno spremljanje višine vodostaja na Dobrunjšici ter vzpostavitev sistema informiranja in alarmiranja o poplavni nevarnosti«, še narekuje prostorski načrt. »Dolgoročni celovit omilitveni ukrep za zmanjšanje poplavne ogroženosti je izvedba zadrževalnikov visokih voda in protipoplavnih ukrepov na povodju Gobovška in Dobrunjščice,« pa je še razbrati iz občinskega prostorskega načrta. 

Priporočamo