Kot so v ZD Ljubljana pojasnili za STA, so letos zaposlili dva zdravnika iz tujine. Eden se bo specializiral za pediatrijo, drugi zdravnik bo po prilagoditvenem obdobju osmih mesecev delal kot družinski zdravnik. Sicer pa se pred sprožitvijo postopka za priznanje poklicne kvalifikacije pogovarjajo še z nekaterimi drugimi tujimi zdravniki.

Tuje zdravnike privabljajo z oglasi na zaposlitvenih portalih v Srbiji, Severni Makedoniji in Črni gori. Povezujejo se z zdravniškimi zbornicami v teh državah in predstavništvi v tujini. Z letaki so sodelovali na zaposlitvenih sejmih v Črni gori.

Sodelovali so tudi na sejmu zaposlitvenih priložnosti v Ljubljani, kjer so se tudi tuji zdravnikih zanimali za delo v ZD Ljubljana. »Zdravniki iz tujine nas kontaktirajo tudi sami prek svojih poznanstev ali pa posredujejo naši zaposleni,« so poudarili.

Sicer pa so doslej lastnim zaposlenim v uporabo oddali 14 stanovanj, ki jih najemajo od javnega stanovanjskega sklada ljubljanske mestne občine. Do stanovanj so upravičeni deficitarni kadri – družinski zdravniki in pediatri. Ker so tržne najemnine v Ljubljani visoke, brez možnosti najema stanovanja po neprofitni najemnini predvsem tujcev ni mogoče pridobiti za zaposlitev, so pojasnili.

Priporočamo