Zagovornik načela enakosti je po uradni dolžnosti uvedel postopek ugotavljanja diskriminacije zaradi portala Iris v Zdravstvenem domu Ljubljana. »Zagovornik preverja, ali ta ukrep neupravičeno postavlja v slabši položaj starejše in osebe z invalidnostmi,« so zapisali na spletni strani organa za varstvo pred diskriminacijo, ki ga vodi Miha Lobnik. Ko bo postopek končan, bo zagovornik izdal ugotovitveno odločbo ter obvestil javnost in medije. Ob morebitni ugotovitvi diskriminacije zagovornik načela enakosti nima zakonske podlage za izdajo globe. Lahko pa s svojimi ugotovitvami seznani pristojne inšpektorate, ki imajo možnost kaznovanja kršiteljev,
so pojasnili.

Omenjeni portal naj bi nadomestil elektronsko komunikacijo med pacientom in njegovim osebnim zdravnikom. Ker zagotavlja večjo varnost komunikacije, je tudi postopek registracije v portal bolj zapleten, zato so se že porajala vprašanja, ali bodo starejši sposobni uporabljati omenjeni portal. Do uvedbe portala so bili v minulih dneh kritični v Združenju za dostojno starost Srebrna nit, Mestni zvezi upokojencev Ljubljana in Sindikatu upokojencev Slovenije.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so novi portal doslej uvedli v treh svojih enotah, do konca leta pa naj bi ga začeli uporabljati še v preostalih enotah. »Verjamemo, da zagovornik ne bo ugotovil diskriminacije starejših oziroma drugih ranljivih skupin, saj s portalom za paciente nadomeščamo zgolj dozdajšnjo e-pošto, ki ne zagotavlja potrebne varnosti in je nestrukturirana oblika elektronske komunikacije s številnimi pomanjkljivostmi.« Poudarili so, da je elektronska komunikacija in tako tudi portal namenjen komuniciranju o administrativnih zdravstvenih storitvah in ne nadomešča osebne obravnave. Zagotavljajo, da bodo zaradi prihranka časa na račun portala Iris lahko več časa namenili strokovnemu delu s pacienti. »Vsem pacientom so tudi poslej na voljo vse komunikacijske poti, ki jih predvideva zakonodaja (pisno, osebno, po telefonu in elektronsko),« so že poudarili v zdravstvenem domu.

Postopek tudi zoper druge zdravstvene domove?

Za uvedbo tovrstnega portala so se odločili tudi v nekaterih drugih zdravstvenih domovih. Predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković je v javnem pismu predsedniku vlade, zdravstvenemu ministru ter ministricama za javno upravo in za digitalno preobrazbo opozorila, da so ponekod po uvedbi portala pacienti izgubili celo dostop do direktnih telefonskih številk do osebnega zdravnika. Če želijo kaj urediti telefonsko, morajo po novem poklicati v klicni center zdravstvenega doma.

»Zavedamo se, da je pravica do zdravstvene oskrbe in do dostopnih zdravstvenih storitev ena od temeljnih človekovih pravic. Zato bo naš sindikat, če ne boste primerno ukrepali, dal pobudo za ustavno presojo takšnega načina dostopa zavarovancev do osebnega zdravnika,« je napovedala Ćetkovićeva. Ob tem se v sindikatu upokojencev zavedajo, da bo razvoj družbe temeljil na uvajanju digitalizacije, robotike, umetne inteligence, a hkrati opozarjajo, da »ne smemo dovoliti, da bi uvajanje novih tehnologij in digitalizacije povzročalo novo razslojevanje in diskriminacijo«, je zapisala Ćetkovićeva.

Priporočamo