S 1. avgustom so na območju Griča in Šujice v bližini Lesnine na Brdu začeli sečnjo in spravilo lesa v državnem gozdu. Dela bodo potekala pod okriljem družbe Slovenski državni gozdovi. Zaključena bodo predvidoma v enem mesecu. »Sečnja na območju Griča in Šujice je pomladitvena, saj v sestojih prevladuje debelo in starejše drevje. Mlado drevje oziroma pomladek je pri tleh že prisotno, s sečnjo pa mu bomo zagotovili ustrezen prostor in svetlobo za rast in razvoj,« so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Kopičenje odmrlega, bolnega in mehansko šibkega drevja na drugi strani povečuje nevarnost za obiskovalce, posebno ob naravnih ujmah, so še zapisali na MOL. »Aktivno gospodarjenje z gozdom, ki med drugim vključuje ukrepe za pomlajevanje in obnavljanje gozdnih sestojev, je pomembno tudi za zagotavljanje trajnostnega gospodarjenja in spodbujanja vseh funkcij gozdov,« so dodali.

Sečnja na območju Griča in Šujice je pomladitvena, saj v sestojih prevladuje debelo in starejše drevje. Mlado drevje oziroma pomladek je pri tleh že prisotno, s sečnjo pa mu bodo zagotovili ustrezen prostor in svetlobo za rast in razvoj.

Podrli bodo 22 dreves

Dela potekajo na podlagi odločbe zavoda za gozdove, ki opredeljuje odstranitev 30 dreves iglavcev in 45 dreves listavcev na območju Griča, skupaj bo tako odstranjeno 122 kubičnih metrov izbranih in označenih dreves. Na območju Šujice pa je zavod za gozdove za posek označil 66 dreves iglavcev in 81 dreves listavcev, skupno 308 kubičnih metrov dreves. »Takoj po zaključku sečnje bo izvajalec iz gozda odstranil še sečne ostanke, saj se zavedamo, da ima gozd na tem območju poudarjeno rekreativno funkcijo,« so pojasnili na MOL.

Za izvedbo sečnje in spravila v poletnem času so se odločili, ker naj bi bile poškodbe na gozdnih tleh zaradi sušnega obdobja najmanjše. Izvedba sečnje bo v prihodnjih dneh prilagojena vremenskim razmeram. Izvajalec Jure Šircelj bo dela opravljal z dvema klasičnima traktorskima ekipama. Kot so pojasnili na MOL, bodo ta zaradi vročine potekala med šesto in štirinajsto uro, zaprtje območja sečnje pa ni predvideno. Sprehajalce ob tem prosijo, da se zaradi lastne varnosti izogibajo delovišču ter upoštevajo navodila izvajalca in družbe Slovenski državni gozdovi.

V Tivoliju pridobili mnenji

Že včeraj pa so sečnjo začeli tudi v parku Tivoli in Bloudkovem parku. Tam bodo odstranili suha, poškodovana in oslabljena drevesa enajstih različnih vrst. »Za posege smo pridobili mnenji Zavoda RS za varstvo narave in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije,« so pojasnili na mestni občini. Drevesa, ki so del drevoreda na eni izmed enajstih lokacij sečnje, bodo nadomestili z novimi. Pri preostalih drevesih pa bodo ravnali v skladu z mnenjem omenjenih zavodov, so zapisali na MOL.

Zadnja večja sečnja se je zgodila konec marca, ko so drevesa zaradi varnosti obiskovalcev in meščanov podirali v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Takrat je bilo sprva predvideno, da bi na pet hektarjev velikem območju odstranili okoli 200 dreves, kar so določali načrti iz leta 2022. Pristojna inšpektorica je takrat ugotovila, da bi morala občina pred posekom pridobiti tudi dovoljenje zavoda za varstvo narave, česar ni storila. Sečnja je bila ustavljena do pridobitve mnenja in naravovarstvenih pogojev zavoda. Na Mestni občini Ljubljana so se zoper odločbo pritožili. Na pritožbo se je odzvalo ministrstvo za naravne vire, ki je inšpekcijski postopek ustavilo. 

Priporočamo