Minulo soboto je Snebersko nabrežje, ki je bilo poplavljeno v avgustovski ujmi, obiskala predsednica države Nataša Pirc Musar. Na obisku je pozvala državo, naj čim prej obnovi protipoplavne nasipe in naj bo bolj ažurna pri posredovanju informacij. Predsednica je državo še pozvala, naj čim prej ponovno vzpostavi register vodotokov in nasipov.

Kot smo poročali, so drugega novembra v poznih popoldanskih urah delavci podjetja Hidrotehnik začeli utrjevati in graditi začasni nasip ob Savi v bližini Sneberskega nabrežja. Začetek del je presenetil, saj so z Direkcije Republike Slovenije za vodo (DRSV) še teden dni prej zagotavljali, da so nasipi ob Savi v dobrem stanju. Utrjevanja nasipa so se sicer lotili v času povišane poplavne nevarnosti. Po pričevanju občanov Sneberskega nabrežja je takrat naselje obiskal ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu Sneberčani pripisujejo zasluge, da so se začela dela na nasipu.

Z občine so nam že prejšnji teden potrdili, da je župan sicer res obiskal naselje, a da naj se za dodatna pojasnila obrnemo na DRSV. Od tam so nam odgovorili, da so drugega novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save za odvrnitev neposredne nevarnosti za življenje in zdravje ljudi ter premoženja izvedli postavitev začasnega obrambnega nasipa za zaščito naselja. Na direkciji so poudarili, da so večkrat opravili ogled terena, in še vedno zagotavljajo, da se ocena o dobrem stanju nasipov ni spremenila, so pa utrdili območje, kjer prej nasipa ni bilo. Dodali so še, da so odločitev o začetku del na nasipu sprejeli na direkciji. Pojasnili so, da za gradnjo začasnega nasipa niso potrebovali posebnega dovoljenja ali pripravljenega načrta gradnje, saj gre za izredni in začasni ukrep za odvrnitev neposredne nevarnosti.

Snebersko nabrežje naj bi obiskal tudi premier

Dolžina začasnega nasipa je približno 350 metrov, zanj pa so pripeljali približno 4500 kubičnih metrov zemljine, so še sporočili z direkcije. Po oceni direkcije je strošek gradnje začasnega nasipa 350.000 evrov, v to ceno pa je poleg dela in strojnih ur vključen tudi strošek materiala. Ta je prišel z gradbišča v Zeleni jami na lokaciji nekdanjega Papir servisa. Strošek bo krila država iz proračunskih sredstev, namenjenih izvajanju nujnih ukrepov po poplavah.

Župan Janković je v torek izjavil, da utrjevanje nasipa še vedno poteka in da so nasipi široki štiri metre in visoki od 1,5 do dveh metrov. Župan je še dodal, da je minulo nedeljo nabrežje nameraval obiskati skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom, vendar so obisk prestavili zaradi premierjevega potovanja v Pariz.

Potrebna bi bila temeljita hidrološka analiza

Analizo za zmanjšanje poplavne ogroženosti tega območja je sicer že pripravil hidrolog Rok Fazarinc. Poročilo predlaga temeljito hidrološko analizo in prav tako poziva, da je treba prenoviti poplavne karte, saj je del poplavljenega območja opredeljeno kot območje manjše poplavne nevarnosti. Fazarinc svetuje pripravo tehnične dokumentacije s predlogi za sanacijo in podaljšanje nasipov. Te rešitve naj bi bile predstavljene krajanom in nosilcem urejanja prostora, ki bi se skupaj odločili za optimalno rešitev. Župan je sicer omenil, da bi po njegovem mnenju ob robu naselja morali postaviti zid, ki bi naselje ščitil pred vodo, vendar omembe zidu v poročilu nismo našli. Janković je še izpostavil, da bodo morali posebej reševati težavo podtalne vode, ki jo je težje zaustaviti, saj se razliva v bližini obvoznice. Fazarinc za ugotavljanje dejanskega vpliva podtalnice predlaga dodatne geotehnične preiskave tal.

Priporočamo