Kriglfest in Alma M. Karlin

Prvi petek v avgustu že od leta 2017 praznujejo vsi pivoljubi. Od svojega začetka je mednarodni dan piva iz majhnega dogodka na zahodu ZDA prerasel v svetovno praznovanje, ki zajema 207 mest, 80 držav in šest celin. Dogajanje v prestolnici hmeljarstva in pivovarstva Žalec pri prvi fontani piv na svetu bo tudi letos potekalo tri dni, od petka do nedelje. Na festivalu Kriglfest bo poskrbljeno za vse glasbene okuse in osvežitev tako na podeželski tržnici kot pri fontani. Obiskovalci – vstop je prost – bodo tako uživali v kraft pivu, burgerjih in glasbi. V petek se bo ob 20. uri začel koncert dalmatinske glasbe s klapo Šufit. Dan pozneje bodo oder zasedli Kvatropirci s posebno glasbeno gostjo Nino Pušlar. V nedeljo pa bo pri fontani od 15. ure potekala zabava z ansamblom Pika.si.

V soboto dopoldne lahko obiščete tudi spominsko hišo Alme M. Karlin, ki jo upravlja zavod Celeia Celje. Vse do konca septembra si lahko vsako soboto med 10. in 17. uro brezplačno ogledate hišo ter razstavo o Almi in Thei z naslovom Samotno potovanje Alme M. Karlin, pripravili so jo v Pokrajinskem muzeju Celje. Za individualna vodenja bo v okviru tako imenovanih sobotnic poskrbela Jerneja Jezernik, varuhinja hiše in velika poznavalka svetovne popotnice. Vsako soboto bodo pripravili tudi ustvarjalna srečanja, v okviru katerih bodo obiskovalci lahko ustvarili literarni ali umetniški izdelek in z njim izrazili naklonjenost Almi M. Karlin. Nastali izdelki bodo v hiši tudi razstavljeni.

Pestro bo na Obali

Kot vsako poletje bo park Pietro Coppo v Izoli tudi letos zaživel vsak konec tedna. Ponujajo glasbeni program od petka do nedelje ob 20.30 za vse generacije in okuse. Nedeljski popoldnevi pa bodo namenjeni tudi najmlajšim, saj se bodo lahko zabavali ob gledaliških predstavah za otroke od 19. ure. Ta petek bo predvsem mlajše občinstvo zabaval izvajalec Drill, v soboto zasedba Stones Tribute in v nedeljo Evelin Duo.

Turistično društvo Dekani vabi, da jih ta konec tedna obiščete na tridnevni šagri. Ta se bo v petek zvečer začela z dvigom zastave ter koncertom »Rock za vse generacije« s skupinami Under zero, The Chillers in Majka. V soboto ob 18. uri pripravljajo šagro v maškarah, na kateri bodo na račun prišli vsi tisti, ki jim je pust enkrat na leto premalo. Gre za povorko pustnih mask po vaških ulicah, animacijo za otroke ter ples v maskah s skupinama Nočni skok in Lisjaki.

Časa za počitek pa ne bo niti v nedeljo, ob 16. uri se bo začela tradicionalna briškolada z bogatimi nagradami. Ob 18. uri bo vsak navijal za svojo ekipo na tekmovanju Dekanske igre. Na tem se bodo predstavniki posameznih delov vasi oziroma po primorsko »kontrad« pomerili v različnih zanimivih igrah, ki bodo zabavale tudi gledalce. Ob 20. uri bo sledil nastop folklorne skupine Stu ledi iz Doline pri Trsu s tradicionalnimi istrskimi in tržaškimi plesi, v katerih se boste lahko tudi sami preizkusili. Ples in zabava se bosta nadaljevala s skupino Roxie.

Ljubitelje klasične glasbe in Giuseppeja Tartinija pa to soboto vabimo na eno najbolj občudovanja vrednih prizorišč v mestnem središču Pirana, križni hodnik samostana svetega Frančiška. Po mogočnem dvorišču bo odmeval koncert ansambla La Venexiana, ki bo občinstvu ponudil diapazon instrumentalnega in vokalnega baročnega repertoarja. Koncert organizira piranska občina v okviru projekta Tartini bis – Krepitev vplivov in sinergij kulturnega turizma v znamenju Giuseppeja Tartinija, ki se izvaja v sklopu programa Interreg Italija – Slovenija.

Zabavno in ustvarjalno tudi na Gorenjskem

Kranjskogorčani, polni ustvarjalnega navdiha, vabijo na sklop štirih Kekčevih ustvarjalnic, ki bodo konec julija in v začetku avgusta na Liznjekovi domačiji. Vse dni ob 10. uri, vse dni po ceni šest evrov. Delavnice, ki bodo potekale od 30. julija do 2. avgusta, so primerne za otroke in odrasle od sedmega leta starosti, mlajši se jih lahko udeležijo v spremstvu staršev ali starejših sorojencev. Prav tako pa bo še vse do konca šolskih počitnic animacijska ekipa hotela Hit Alpinea poskrbela za lušten, pester, pravljičen in zabaven program. Vsako sredo ste med 16. in 19. uro vabljeni na Gozdne coprnije (v bližini jezera Jasna). V petek vabijo na vodeni ogled gradu Kamen in jame Zijalke v Begunjah, ob 18.30 se bo dogajalo pri koči tete Pehte, prav tako pa ste med 18. uro in 19.30 vabljeni na pravljično čajanko. Še več o počitniškem programu pa na spletni strani hit-alpine.si.

Poletje je čas številnih vaških veselic in tudi v Tržiču se nanjo pripravljajo. To soboto namreč vabijo na veliko vrtno veselico v Kovorju ob 19. uri. Ansambel Unikat bo poskrbel za nepozabno zabavo, kovorski gasilci pa za okusno hrano in osvežilne pijače, nikar pa ne zamudite srečelova. Gasilci zagotavljajo, da so nagrade odlične.

Priporočamo